Betting exchange vs. traditionele bookmaker

Wedden bij een traditionele bookmaker werkt heel simpel. De bookie zet de weddenschappen (plus bijbehorende quoteringen) online, en jij maakt vervolgens een keuze uit de vele opties. Weet jij te winnen of trekt de bookmaker aan het langste eind? Hoewel deze traditionele wedkantoren grote groepen gokkers trekken, zijn er ook steeds meer mensen die kiezen voor dat ene aantrekkelijke alternatief: de betting exchange. Bij een betting exchange heb je niets te maken met de professionele odds compilers die precies weten wat er in de sportwereld gebeurt. Bij de weddenschappen die je aangaat, strijd je namelijk tegen andere gokkers. En zij hebben misschien net wat minder kennis van het Champions League voetbal dan jij. Daar kun jij natuurlijk je voordeel mee doen. Maar voordat je de keuze maakt tussen een bookmaker en een betting exchange, is het belangrijk dat je je verdiept in de vele voor- en nadelen. Wij helpen je daar graag bij!

Maak kennis met de betting exchange

Een betting exchange is niets anders dan een platform waar gokkers elkaar ontmoeten. Er zitten geen professionele odds compilers achter die hun sportkennis en computermodellen inzetten om de quoteringen te bepalen. Het gaat simpelweg tussen jou en de andere gokker(s). Je kunt een betting exchange zien als een tussenpersoon die zijn geld verdient aan de hand van commissies. Als je een weddenschap wint, gaat dus een klein percentage van die opbrengst naar de betting exchange. Verlies je, dan hoef je geen commissie te betalen. Je bent alleen je inzet kwijt.

Bij het wedden op sport zijn er natuurlijk twee rollen te vervullen. Er moet iemand zijn die de weddenschap online zet én iemand die de uitdaging wil aangaan. Bij een traditionele bookmaker is de rolverdeling simpel. De bookie plaatst de weddenschap en jij bepaalt vervolgens waar je je geld op inzet. Een betting exchange geeft wat dat betreft meer mogelijkheden. Door middel van backen en layen kun je namelijk beide rollen vervullen.

Neem de rol aan van gokker…

Een back-weddenschap verschilt in de basis weinig van het wedden bij een traditionele bookmaker. Op een betting exchange zijn namelijk gewoon lijsten met weddenschappen te vinden, waarachter de verschillende quoteringen staan. Net als bij een reguliere bookmaker geven de quoteringen precies aan hoeveel winst je kunt maken. Het mogelijke verlies staat gelijk aan je inzet.

Wanneer je een weddenschap ‘backt’, geloof je dat een bepaald resultaat inderdaad gaat uitkomen. Stel je gokt op een Premier League wedstrijd tussen Liverpool en Tottenham Hotspur. Als je verwacht dat de thuisploeg wint, dan back je Liverpool. Ben je overtuigd van een overwinning voor de Spurs? In dat geval back je Tottenham. Zodra je op zoek gaat naar een geschikte weddenschap, dan merk je meteen dat het aanbod bij een betting exchange net zo uitgebreid is als bij een bookmaker. Gok dus ook eens op het exacte aantal doelpunten of ga voor een over/under weddenschap. En natuurlijk hoef je geen voetbalfan te zijn om bij een betting exchange te kunnen wedden. Ook populaire sporten zoals tennis, darts, paardenrennen, rugby en basketbal zijn gewoon op deze platforms te vinden.

…of neem de rol aan van bookmaker

Wat een betting exchange zo interessant maakt, is dat je zelf de rol van de bookmaker kunt vervullen. Dit doe je door te layen. Met een lay-weddenschap ben jij degene die de eerste stap zet. Daarbij ben je natuurlijk gedwongen om een positie in te nemen. En die positie is tegenovergesteld aan de gokker. Jij gelooft dat Liverpool wint (en dat Tottenham verliest), dus ‘lay’ je de Spurs. Gokkers die denken dat Tottenham wint, kunnen de ploeg vervolgens gaan backen. Daarna is het afwachten wat er tijdens de wedstrijd gebeurt.

Met een lay-weddenschap mag je zelf de quoteringen bepalen. Dat betekent dat je het werk moet doen dat normaal gesproken door de bookmakers wordt gedaan. Verdiep je goed in de wedstrijd en weeg af wat de kansen van elk team of elke speler zijn. Aan de hand van die analyse bepaal je of je voor hoge of wat lagere quoteringen gaat. Bij té lage quoteringen loop je het risico dat gokkers naar een andere layer gaan. Zijn ze aan de hoge kant, dan kun je heel wat geld verliezen als je tegenstander wint. Layen vergt dus de nodige voorbereiding. Gelukkig mag je wel een belangrijke eis stellen aan de weddenschap. Je kunt namelijk precies aangeven hoe hoog de maximale inzet van je tegenstander mag zijn. Op deze manier voorkom je dat je bij een verloren weddenschap meteen tientallen of zelfs honderden euro’s kwijt bent.

Of je gaat backen of layen is mede afhankelijk van de liability. Onder deze term geeft de betting exchange precies aan hoeveel verlies je leidt als je voorspelling niet uitkomt. Bij en lay-weddenschap met een quotering van 2.50 en een maximale inzet op 10 euro, komt de liability uit op 15 euro. Je moet voor jezelf uitmaken of het mogelijke winstbedrag van 10 euro (oftewel de inzet van de backer) opweegt tegen die liability.

Betting exchanges en bookmakers: de verschillen

Het grootste verschil tussen een betting exchange en een traditioneel wedkantoor is dat je bij die eerste meerdere posities kunt vervullen: die van gokker én die van bookmaker. Bij een wedkantoor is die tweede mogelijkheid er simpelweg niet. Je kunt een weddenschap namelijk alleen backen.

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop de gokbedrijven winst maken. Een betting exchange maakt winst door middel van commissies. Een bookmaker verdient juist geld door een marge in te bouwen bij de quoteringen. Hierdoor komen de quoteringen vaak lager uit dan je op basis van een objectieve analyse mag verwachten. Maar je weet wel direct waar je aan toe bent, want het complete winstbedrag is voor jou. Je hoeft naderhand geen geld af te staan omdat de bookmaker nog een commissie van je tegoed had.

Waarom kiezen voor een betting exchange?

Zodra je een betting exchange met bookmakers gaat vergelijken, valt meteen één ding op: de hoogte van de quoteringen. Over het algemeen maak je de meeste winst wanneer je wedt bij een betting exchange. De quoteringen bij een reguliere bookmaker liggen doorgaans een stukje lager. Dat komt simpelweg doordat deze wedkantoren een winstmarge inbouwen bij het bepalen van de quoteringen. Betting exchanges doen dit niet. Zij halen hun winst immers uit commissies.

Hoge quoteringen zorgen ervoor dat je veel winst kunt maken. Maar wie veel geld verdient aan de weddenschappen, loopt bij een bookmaker al snel tegen limieten aan. Hierdoor kun je minder vaak of met minder hoge inzetten gaan wedden dan je eigenlijk wilt. Pas je je manier van spelen niet aan, dan loop je het risico dat de bookmaker je account sluit. Betting exchanges hebben juist geen enkele moeite met gokkers die veel geld verdienen aan hun weddenschappen. De platforms stellen daarom geen limieten aan de inzet. Vooral voor highrollers is dit gegeven erg interessant.

Tot slot zit er ook een groot voordeel aan het feit dat je zowel de rol van gokker als de rol van bookmaker op je kunt nemen. Als je het slim speelt, kan een wedstrijd je namelijk gegarandeerd winst opleveren. Voor zo’n gegarandeerde winst moet je wel wat rekenwerk doen. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat je een wedstrijd moet layen en tegelijkertijd tegen lagere (of juist hogere) quoteringen moet backen. Deze strategie staat in de gokwereld bekend als ‘greening up’.

Is een betting exchange echt een betere keuze dan een bookmaker?

Door alle voordelen is het niet zo vreemd dat een groeiende groep gokkers kiest voor een betting exchange in plaats van een bookmaker. Toch is het niet zo dat een betting exchange alleen maar voordelen oplevert en een bookmaker alleen maar nadelen. Stel je hebt een bepaalde voetbalwedstrijd op het oog en je bent nu alleen nog op zoek naar een weddenschap met goede quoteringen. Het kan dan gebeuren dat het aanbod bij de betting exchange tegenvalt. Je bent namelijk volledig afhankelijk van de andere gokkers. Wil je backen, dan is het te hopen dat er een weddenschap met interessante quoteringen online staat. Wil je layen, dan hoop je dat gokkers jouw weddenschap aan willen nemen. Maar soms moet je toch met minder genoegen nemen dan je oorspronkelijk had gewild. Vooral bij kleinere toernooien en wedstrijden is dit het geval. Als er weinig interesse is in een voetbalwedstrijd uit Azië, dan kun je die hoge quoteringen wel vergeten. Een traditionele bookmaker biedt op dit soort momenten veel meer en betere mogelijkheden.

Het ontbreken van limieten is een ander belangrijk punt waarom gokkers voor een betting exchange kiezen. Maar vergis je niet, want ook hier krijg je te maken met een maximum. Layers mogen bij elke weddenschap namelijk bepalen hoe hoog de maximale inzet is. Als je 100 euro wilt inzetten op een weddenschap met goede quoteringen, dan is het toch zonde dat de layer ‘slechts’ 25 of 50 euro accepteert.

Je ziet het: de manier waarop een bookmaker of betting exchange te werk gaat, heeft zowel voor- als nadelen. Het is daarom belangrijk om je goed te oriënteren voordat je een keuze maakt. Kies jij voor een betting exchange of blijf je toch liever bij die oude vertrouwde bookmaker?

toggle off
Gokreclame uitschakelen.