COGA slaat terug na publicaties

2 juni 2022

Hoe zit het eigenlijk met de gokbranche op Curaçao? Volgens een recente publicatie van Inestico, Argos en de Groene Amsterdammer is er wel het een en ander mis met de online bookmakers en casino’s op het eiland. Vooral wordt er gewag gemaakt van banden met criminele organisaties en zouden mensen die zich daarover uitspreken worden bedreigd of minimaal geïntimideerd. De COGA noemt de berichtgeving eenzijdig, tendentieus en zelfs karaktermoord. De berichten worden grievend genoemd en zouden grote schade toebrengen aan de online gokbranche op Curaçao.

Wat is de COGA?

COGA staat voor Curaçao Online Gaming Association en is onlangs opgericht als belangenvereniging voor  de gokindustrie op het eiland. Betrokken bedrijven kunnen zich sinds vorige maand aanmelden bij de vereniging en krijgen stemrecht. Ook dienstverlenende bedrijven in de sector kunnen lid worden maar krijgen geen stem. George van Zinnicq Bergmann Is de voorzitter van de COGA. Hij is is de oprichter van EM Group/eMoore, een financieel dienstverlener met vestigingen op Curaçao, Malta, Nederland, en Cyprus.

Welke bezwaren heeft de COGA tegen de publicaties over de goksector?

In een artikel zegt de COGA dat de publicaties zo vol met fouten zitten dat het vrijwel onmogelijk is om daar direct op in te gaan. Toch worden een aantal punten genoemd.

  1. Er werd geen aandacht besteed aan gemotiveerde antwoorden.

De journalisten hebben wel vragen gesteld aan de COGA maar in het artikel is op geen enkele manier melding gemaakt van de gemotiveerde antwoorden die daarop zijn gegeven.

  1. Er is geen gebruik gemaakt van een uitnodiging om naar Curaçao te komen.

De betreffende journalisten zijn uitgenodigd om naar Curaçao te komen. De beste manier om het functioneren van de branche te beoordelen op het eiland in immers op dit met eigen ogen te aanschouwen. Van die uitnodiging is geen gebruik gemaakt.

  1. De ‘misstanden’ in het artikelen zijn vrijwel volledig gebaseerd op blogs.

Op Curaçao schrijft een blogster (naam uit privacy overwegingen niet genoemd) al gedurende een lange periode over de banden tussen criminelen en de online gaming-wereld op het eiland. Zij zou regelmatig worden geïntimideerd en bedreigd. De COGA zegt dat er geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden.

  1. Het artikel bestaat uit roddels volgens de COGA.

De COGA beschouwt de band tussen criminele organisatie en de kansspelen op afstand als pure roddels. Een van de prominente actiepunten voor de COGA is juist het voorkomen dat criminele elementen enige invloed krijgen in de sector.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.