Wedden op Paarden

Wedden op paarden kent een lange traditie en is nog altijd immens onder een groot aantal gokkers. Ben je opzoek naar kortstondige spanning? Dan is paardenwedden iets voor jou! Je ontdek de wereld van wedden op paarden hier!

Vergelijk bookmakersarrow

Paardenwedden bij bookmakers

Bij paardenraces draait het allemaal om de perfecte samenwerking tussen mens en dier. De trainers zorgen ervoor dat de paarden in topconditie aan de start verschijnen, en vervolgens is het aan de jockeys en hun paarden om te laten zien wat ze kunnen. Als het startschot eenmaal gegeven is, schieten ze in volle vaart over de baan. De beste paarden halen daarbij gemakkelijk snelheden van rond de 60 kilometer per uur. Met dit soort snelheden duurt het nooit lang voordat de eindstreep in zicht is. En dan is het natuurlijk de grote vraag welke paarden er als eerste, tweede en derde weten te finishen. Dankzij de snelheid van de sport is het paardenrennen erg populair geworden onder gokkers. Iedereen die een weddenschap plaatst, hoeft bovendien maar een paar minuten te wachten voordat de uitslag bekend is. In die korte tijd die een race duurt, kan er veel gebeuren. Hierdoor is elke wedstrijd van begin tot eind spannend. Want wie verslapt er op het laatste moment en wie weet op de eindstreep de sterke concurrentie te verslaan? Het is aan jou om je voorspelling door te geen aan de bookmaker.

Houd jij de eeuwenoude traditie in ere?

Het Circus Maximus in Rome herinnert nog aan de oude tijden waarin de paardensport grote groepen mensen op de been bracht. De oude Romeinen waren dan ook  behoorlijk fanatiek in het volgen van hun versie van de paardenraces: het wagenrennen. Vooral op feestdagen waren er veel races te volgen. Een weddenschap mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken.

In de tijd van de oude Romeinen was het paardenrennen een echte volkssport. Tegenwoordig hebben de races een wat chiquer karakter, zeker als je kijkt naar banen als Duindigt en het Ascot. Dit chiquere imago is vooral te danken aan koning James de Eerste van Engeland, die zich in de 17e eeuw inzette voor een professionele paardensport waarin de beste renpaarden het tegen elkaar opnamen. Alleen de sterkste, snelste en moedigste paarden waren goed genoeg. Daarom werden er drie Engelse volbloed hengsten uitgekozen die samen met de snelste merries moesten zorgen voor het beste nageslacht. Dat is gelukt. De Engelse volbloeden domineren nog steeds de renbanen. En hoewel de het paardenrennen inmiddels over de hele wereld is uitgewaaid, blijft de sport vooral in Groot-Brittannië onverminderd populair. Maar ook het Nederlandse publiek weet de rensport te waarderen. Er zijn niet voor niets steeds meer mensen die hun voetbalweddenschappen inruilen voor het wedden op paardenraces.

Wedden op paarden: zo werkt het

Op de internationale renbanen is er plek voor de beste paarden. Maar natuurlijk is niet elk paard even ervaren of getalenteerd. Om de races zo spannend en eerlijk mogelijk te houden, werkt de paardensport met verschillende klassen. Dankzij dit systeem strijden de jonge of wat zwakkere paarden tegen elkaar, terwijl de echte toppers weer in een andere race uitkomen. Zelfs een wedstrijd met nieuwkomers is op deze manier spannend. De paarden zijn qua niveau namelijk allemaal aan elkaar gewaagd.

Bij het paardenrennen gaan de eerste meters meteen al op volle snelheid. Dit maakt het voor gokkers lastig om te volgen welk paard zich op welke positie bevindt. Gelukkig heeft de organisatie van de paardensport daar wat op gevonden. De vrolijk gekleurde shirts en caps van de jockeys maken simpelweg in één oogopslag duidelijk wie wie is. De bookmakers helpen je ook nog een handje. Want als je een weddenschap gaat plaatsen, zie je meteen welke uitrusting de jockey van ‘jouw’ paard draagt.

Als je een voorspelling hebt doorgegeven aan de bookmaker, dan is het te hopen dat je de wedstrijd live kunt volgen. Elke meter van de race is namelijk spannend om te zien. De paarden rennen allemaal op topsnelheid richting de eerste bocht en strijden voor de koppositie. Door de relatief korte parcoursen komt het regelmatig voor dat de laatste paar meters beslissend zijn. Als je pech hebt, is de concurrentie net wat sneller en verlies je de weddenschap.

Op welke wedstrijd ga jij je pijlen richten?

De Britten hebben aan de wieg gestaan van de moderne rensportHet is dan ook niet verwonderlijk dat je bij de bookmakers volop kunt wedden op paardenraces die in Engeland worden verreden. Misschien richt je je pijlen wel op de renbaan van Warwick, Wolverhampton of Chelmsford City. Hier vinden grote aantallen wedstrijden per jaar plaats. Maar in de maand juni zijn alle ogen van de racefans even gericht op die andere Britse renbaan: Ascot. Tijdens Royal Ascot is er bijna een week lang van alles te beleven op de renbaan. De ene na de andere paardenrace komt voorbij. Het keurig geklede publiek en de dames met opvallende hoeden mogen hierbij natuurlijk niet ontbreken. Als je bij de bookmaker een aantal weddenschappen afsluit, wordt Royal Ascot ook voor jou een bijzonder evenement.

Groot-Brittannië heeft zeker niet het alleenrecht op mooie renbanen en races. In Nederland heeft renbaan Duindigt (Wassenaar) bijvoorbeeld een aantal interessante wedstrijden op de kalender staan. Ook Victoria Park in het Friese Wolvega trekt tijdens de verschillende races veel bezoekers. Zoek je het graag wat verderop? Wie weet wed je dan wel op een wedstrijd dat wordt verreden op het Amerikaanse Gulfstream Park of het Franse Hippodrome de Longchamp.

Elke renbaan heeft weer zijn eigen soorten wedstrijden. Er is zelfs geen vaste afstand die de paarden moeten afleggen. Het verschilt simpelweg per baan hoe een wedstrijd eruit gaat zien. In de paardensport wordt wel onderscheid gemaakt tussen de kortebaan en de langebaan. Beide zijn weer heel andere disciplines. Bij kortebaandraverij leggen de paarden een afstand af van ongeveer 300 meter. Bochten zijn er niet, en er is ook geen hele groep om mee te concurreren. Op de kortebaan is het simpelweg één tegen één, waarbij via het knock-outsysteem de uiteindelijke winnaar wordt bepaald. Wedstrijden op de kortebaan zijn spannend, maar de meeste gokkers kiezen toch voor het langebaanrennen. Deze races variëren in afstand van ruim 1600 tot 2600 meter. Je kunt kiezen voor draverijen, waarbij de jockey (of pikeur) in een sulky achter het paard is. Óf kies voor het paardenrennen, waar de jockey op de rug van het paard zit. Het is maar net wat jou het beste ligt. Houd je van afwisseling? Elke dag zijn er tientallen races te volgen op renbanen in verschillende delen van de wereld. Doordat elke race maar kort duurt, kun je voortdurend weer een nieuwe weddenschap aangaan. Vergeet daarbij niet om de grote toernooien zoals de Grand Slams en Grand Prixs te markeren. Hier moet het echt gaan gebeuren voor dé toppaarden van de wereld.

Maak je keuze uit de vele soorten weddenschappen

Bij paardenraces zit het publiek vol spanning langs de renbaan om te kijken wie er wint. Maar als je voor een weddenschap gaat, let je zeker niet alleen op het winnende paard. Bookmaker bieden namelijk veel verschillende weddenschappen aan. Zo kun je onder andere kiezen voor:

☑️ ‘Winnend’ of ‘plaats’: wie wint en wie haalt de top 3?

Bij de weddenschap ‘winnend’ is het doel heel simpel: voorspellen welk paard als eerste over de finish komt. Hiermee neem je wel een risico, want er is een reële kans dat die sterke concurrent er op de laatste meters nog voorbijschiet. En dan ben je je inzet kwijt. Als alternatief kun je daarom ook kiezen voor de weddenschap ‘plaats’. Hierbij voorspel je welk paard het in ieder geval tot de top 3 schopt. De combinatieweddenschap ‘winnend en plaats’ is een andere mogelijkheid. Je gaat dan voor twee weddenschappen tegelijk, waarbij je aangeeft welk paard wint én welk paard er nog bij de eerste drie komt.

☑️ Ga voor een echt toppaard met ‘dubbel winnend’

Een race winnen is natuurlijk een mooie prestatie. Toch staan de echte toppaard ook bij de daaropvolgende wedstrijd weer hoog in het lijstje met favorieten. Denk je dat een paard alles in zich heeft om de komende twee races te winnen? Dan is de weddenschap ‘dubbel winnend’ perfect voor jou.

☑️ Wedden op de top 2 of 3 met ‘duo’, ‘trio’ of ‘trio wanorde’

In bijna elke sport wordt de top 3 in het zonnetje gezet. Bij het paardenrennen zijn daar zelfs verschillende weddenschappen aan gekoppeld. Kies je voor ‘duo’, dan laat je de bookmaker weten welke twee paarden het eerst de finish bereiken. De volgorde is daarbij van groot belang. Bij de weddenschap ‘trio’ zet je je geld zelfs in op de top 3. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een idee hebt welke drie paarden het best zijn, maar dat je het lastig vindt om de exacte volgorde te bepalen. De weddenschappen ‘trio wanorde’ helpt je dan uit de brand.

☑️ Richt je op twee goede paarden met ‘koppel’ en ‘plaatskoppel’

Er bestaan meer varianten op de duo- en trio-weddenschappen. Zo kun je kiezen voor ‘koppel’ of ‘plaatskoppel’. Bij de weddenschap ‘koppel’ richt je je op de eerste twee gefinishte paarden zónder dat de volgorde van belang is. Als je voor ‘plaatskoppel’ gaat, dan zoek je twee paarden uit die in de top 3 komen. Ook hierbij maakt de volgorde helemaal niets uit.

Met deze populaire weddenschappen is de lijst van mogelijke weddenschappen nog lang niet compleet. Bij bookmakers die zich fanatiek richten op het paardenrennen, kun je bijvoorbeeld ook gaan voor V4 (welke paarden winnen de komende vier wedstrijden), 5+ (hoe ziet de top 5 van een race eruit) of de vele varianten hierop. En altijd geldt: hoe lastiger de weddenschap, hoe meer winst er te halen valt.

Wat zeggen de racecards?

Als je al jarenlang het paardenrennen volgt, dan weet je vast wel welke paarden sterk zijn en welke stallen altijd goede renpaarden leveren. Toch hoef je echt geen kenner te zijn om te kunnen wedden op paarden. Voor de weddenschappen kun je namelijk gewoon terugvallen op de zogenaamde racecards.

Het verschilt per bookmaker hoe zo’n racecard er precies uitziet en welke informatie er allemaal op staat. Een uitgebreide racecard vertelt je onder andere vanaf welke plek het paard vertrekt, wie de trainer is en wat het gewicht van het paard is. Daarnaast krijg je informatie over het geslacht en de leeftijd van het paard. Al dit soort elementen zijn van invloed op de prestaties tijdens een race. Maar een dier dat op papier alle kwaliteiten heeft die nodig zijn om te winnen, hoeft niet per se race na race goed te presteren. Daarom is het minstens zo belangrijk om te weten in welke vorm het paard verkeert. Op de racecards wordt deze informatie weergegeven als een getallenreeks. De serie als 05426 laat precies zien op welke plek een paard tijdens de laatste vijf races is geëindigd. Een 0 betekent hierbij dat het dier buiten de top tien is gevallen. Als je deze informatie op de racecard bekijkt, is het ook interessant om te letten op de afstand die de paarden moesten afleggen. Zo ontdek je misschien dat een paard vaak in de middenmoot eindigt, maar dat het bij wat langere wedstrijden wél kans maakt op een goede klassering. Dit is waardevolle informatie voor je weddenschap.

Terwijl je je voorbereidt op de weddenschap, moet je veel zaken in de gaten houden. Let onder andere op het soort ondergrond en de manier van starten. Wordt het een bandenstart, een boxenstart of een start op de vlag? En rennen ze over gras of is de ondergrond juist zand? Dit soort details kunnen zomaar het verschil maken tussen winst en verlies. Vergeet ook niet om de concurrentie goed te analyseren. Zelfs dat ene toppaard kan het lastig krijgen als er een ijzersterke concurrent naast hem staat.

Wedden op echte én virtuele paardenraces

Wie wil gaan wedden op paarden, komt al snel bij dé specialist in paardenrennen uit: Runnerz. Deze bookmaker richt zich volledig op de paardensport. Er zijn dan ook veel verschillende wedstrijden in het aanbod opgenomen, en per wedstrijd zijn er tal van opties. Runnerz beschikt bovendien over een licentie van de Nederlandse kansspelcommissie, dus je kunt er legaal gokken. Biedt jouw bookmaker geen paardenrennen aan? Misschien kun je dan wel kiezen voor een virtuele race. Deze races zijn er de hele dag door zodat je je geen moment hoeft te vervelen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.