Jongeren en gokken: dit kwam er uit de enquête

30 juni 2020

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft vorig jaar een enquête gehouden onder jongeren. Deze enquête was bedoeld om te peilen in hoeverre jongeren zich al bezig houden met kansspelen, of ze nu wel of niet boven de 18 zijn. Daaruit blijkt dat minderjarigen toch nog relatief vaak in aanraking komen met een kansspel, maar dat het aantal gokkers toeneemt als de gedenkwaardige leeftijd van 18 gepasseerd wordt.

Minderjarigen nemen relatief vaak deel aan kansspelen

Hoewel het niet toegestaan is, nemen minderjarigen wel degelijk deel aan kansspelen. De cijfers zijn overigens wel stabiel te noemen ten opzichte van voorgaande jaren. Wij zetten ze even voor je op een rij:

  • 11% van de minderjarigen heeft wel eens deelgenomen aan krasloterijen.
  • 8% heeft ervaring met het spelen op kansspelautomaten.
  • 7% van de deelnemers heeft wel een meegedaan aan een loterij.
  • 5% heeft deelgenomen aan sportweddenschappen.

In de enquête werd overigens niet gevraagd hoe vaak deze jongeren hadden deelgenomen aan de diverse kansspelen.

Grote toename vanaf 18 jaar

Vanaf 18 jaar is gokken legaal. Uit de enquête blijkt dat velen daar gretig gebruik van maken. 18-plussers nemen veel vaker deel aan kansspelen dan minderjarigen. Bij spellen waarbij geen leeftijdsplicht van 18 jaar geldig is, kunnen we dit verschil niet zien. Dat maakt dus duidelijk dat de ingestelde leeftijdsgrens wel degelijk effect heeft.

Hoe is het aantal minderjarige deelnemers te verklaren?

De enige verklaring voor deelname van minderjarige is dat de leeftijdscontrole faalt. Er wordt blijkbaar niet naar legitimatie gevraagd of men ziet het door de vingers doordat er bijvoorbeeld een meerderjarige bij is. Zowel bij fysieke als bij online kansspelen zal er echter sterk gecontroleerd worden op de leeftijd van de deelnemers, om de groep minderjarige deelnemers te minimaliseren. Jongeren mogen in principe niet deelnemen aan kansspelen, omdat hun brein nog niet is volgroeid. Dat is dus dezelfde reden als waarom jongeren geen alcohol mogen drinken. Wanneer men op jonge leeftijd in aanraking komt met gokken, kan dit op latere leeftijd voor problemen zorgen.

Online gokken voor 18 jaar en ouder

Ben je 18 jaar of ouder en wil je online een gokje wagen? Dat kan binnenkort! Via onze website kun je betrouwbare bookmakers vinden. Hoewel het online gokken in Nederland nog niet legaal is, zal dit niet lang meer duren. Hou het nieuws dus maar in de gaten en kom snel terug om een gokje te wagen!

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.