Rechtszaak tegen illegale gokbedrijven

19 januari 2023

Loonstein Advocaten is op 5 december een procedure gestart tegen tenminste 4 online gokbedrijven. Namens een groep van 100 spelers eist het kantoor al het geld terug dat door hen is vergokt. Daarbij wordt de gokbedrijven verweten dat ze de zorgplicht voor hun klanten niet zijn nagekomen en bovendien. Dat de bedrijven illegaal opereerden in Nederland betekent volgens het advocatenkantoor dat de kansspelovereenkomst tussen de bedrijven en de consument nietig is geweest. Zonder een vergunning mochten de bedrijven deze overeenkomst immers niet aanbieden. In Duitsland en Oostenrijk heeft de rechter al uitspraken gedaan die dit bevestigen.

Zorgplicht

Naast het feit dat de overeenkomsten wellicht als niet geldig kunnen worden beschouwd, is er in Nederland ook nog de zorgplicht. Online bookmakers en casino’s moeten de belangen van hun klanten in de gaten houden. Ze moeten opletten dat er geen sprake is van gokverslaving en waken tegen onverstandige financiële keuzen zoals te vaak of voor te hoge bedragen gokken. Ook op dit punt hebben de bedrijven (voor 1 oktober 2021) volgens de advocaat gefaald. Om die redenen wordt iedere verloren euro terug geëist.

Illegaal online gokken vele jaren mogelijk geweest

Uiteraard is het vele jaren mogelijk geweest om illegaal online te gokken in ons land en het mag daarom verbazing wekken dat er geen eerdere procedures zijn geweest om verloren geld terug te eisen. De reden hiervoor is volgens het advocatenbureau de onbekendheid van de materie. De gokbedrijven wisten uiteraard dat ze illegaal bezig waren in Nederland zolang er nog geen wet was die kansspelen op afstand regelden. Bij 99% (schatting) van de spelers was niet bekend dat het om illegale activiteiten ging. Dat werd pas duidelijk toen er veel meer aandacht voor het online gokken kwam bij invoering van het vergunningstelsel. Die grote aandacht daarna – ook door de reclameperikelen – deed pas bellen rinkelen bij veel spelers.

Vergelijkbare situatie in Duitsland

In Duitsland zijn er inmiddels een aantal uitspraken gedaan waarbij de exploitanten van een goksite verplicht werden om aan klanten het verloren geld terug te betalen. Hoewel de situatie in Nederland juridisch vergelijkbaar is, wordt toch een zeer lange procedure verwacht waarbij de betrokken bedrijven alles zullen doen om ook tijd te rekken. Daarbij is het voor de eventuele uitoefening van een vonnis ook van belang waar een gokbedrijf is gevestigd. Een hoofdkantoor op Malta is nu eenmaal eenvoudiger aanspreekbaar dan in Costa Rica. De advocaten denken overigens niet dat de rechtszaak ook gevolgen kan hebben voor mensen die per saldo hebben gewonnen in de betreffende periode.

Wil je zelf online een gokje wagen? Voorkom problemen en kies altijd voor bookmakers met vergunning, zoals je die op onze site vindt.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.