Reclame voor gokken wordt een moeilijk punt

23 december 2021

De Tweede Kamer heeft zich afgelopen week bezig gehouden met de reclame voor het online wedden op sportwedstrijden en online casino’s. Twee moties die waren ingediend door de SP en de Christenunie werden aangenomen:

  • Online reclame voor gokken mag alleen tussen 21.00 en 06.00 plaatsvinden.
  • Er moet een algeheel verbod komen op ongerichte reclame voor risicovolle kansspelen.

De moties werden ondersteund door onder meer het CDA en de Christenunie. De andere twee partijen van het demissionaire en beoogde nieuwe kabinet, VVD en D66 stemden tegen. De moties waren ook ontraden door de demissionaire minister.

Beperking van de online reclame voor gokken

De motie van de CU voor de beperking van online reclame is in overeenstemming met een advies van de Reclame Code Commissie. In de wet op de kansspelen op afstand is geregeld dat reclame alleen is toegestaan voor het tijdvak tussen 21.00 en 06.00. Uiteraard is dit bedoeld om reclame  alleen te richten op volwassenen. Dat is inmiddels geregeld voor de reclame op de tv. Met het aannemen van deze motie wil de meerderheid in het parlement dat dit ook gaat gelden voor online reclame. Gelet op het feit dat jongeren meer tijd online doorbrengen dan voor de tv is dat ook niet onlogisch.

Vorige week werd een van de bookmakers een tik op de vingers gegeven door de KSA. Deze bookmaker had zich niet gehouden aan de regelgeving voor online presentie. De naam werd niet bekend gemaakt, maar daarbij ging het om het feit dat de bookmaker de quoteringen op een sportsite had geplaatst zonder duidelijk aan te geven dat er sprake was van een link naar de betreffende bookmaker.

Een algeheel verbod van reclame

Deze motie is duidelijk gericht tegen de reclame op tv. De politieke partijen hebben zich geërgerd aan de vele reclames rond onder meer de wedstrijden van het Nederlands elftal ter kwalificatie voor het WK in Qatar. Het zal immers een ieder duidelijk zijn dat ook veel jongeren deze wedstrijden hebben bekeken. Toch wekt de motie enige verbazing omdat er wordt gesproken over een algeheel verbod van ongerichte reclame voor risicovolle kansspelen. Daarvoor zou de wet moeten worden aangepast omdat daarin nu reclame (met beperkingen) wel is toegestaan.

Het is nu aan de minister hoe uitvoering moet worden gegeven aan deze opdracht van het parlement. Dat zal ongetwijfeld een moeilijk klusje gaan worden voor de nieuwe minister, ongeacht wie in deze functie zal worden benoemd.

 

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.