Risk free niet zonder risico

17 maart 2023

In de VS loopt momenteel een procedure tegen het bekende Caesars Sportsbook. De klaagster opende een nieuwe account en kreeg als bonus een aantal risk free bets aangeboden. Dat houdt in dat bij verlies van de weddenschap de gokker zijn inleg terugkrijgt.

Collectieve schadeclaim

Lachea Vickers, een vrouw uit  New York, sloot op basis van de risk free, weddenschappen af voor $ 125 en verloor deze. Ze kreeg echter niet haar inleg terug, maar wedkredieten voor € 125. Deze moest ze binnen 2 weken gebruiken en winsten op basis van deze nieuwe weddenschappen zouden haar worden uitbetaald. Echter ook bij deze nieuwe gokjes had ze weinig geluk en daarmee was haar $ 125 voorgoed verdwenen. Dat pikte Vickers echter niet. Omdat ze haar geld was kwijtgeraakt, beschouwde ze de weddenschappen niet als zonder risico en voelt zich verkeerd voorgelicht door Caesars. De procedure die ze is gestart heeft de vorm van een class action lawsuit. Dat betekent dat andere klanten van Caesars zich erbij kunnen aansluiten indien ze zich ook benadeeld voelen. In Nederland wordt dat ook wel een collectieve schadeclaim genoemd.

Term risk free kwam al eerder in opspraak

Vickers stelt dat zij ervan overtuigd was dat de eerste weddenschap die ze plaatste ook daadwerkelijk risicoloos was. De term risk free is al eerder in opspraak gekomen in de VS. Een maand eerder maakte de populaire basketbal-federatie, NBA, bekend dat de organisatie de reclameregels had aangepast. Op sites die verband houden met de NBA mag niet meer worden gesproken over risk free bets.

Risk free bets in Nederland?

In de Reclame Online Kansspelen in Nederland zijn risk free bets uitgesloten. Artikel 4.2 van de code is daar heel duidelijk in:

Reclame voor online kansspelen stelt of suggereert niet dat:

  1. er geen risico is op verlies, als dit wel het geval is;
  2. het kansspel vrij is van risico, terwijl het dat niet is.

Toch is er in ons land ook met enige regelmaat onduidelijkheid over bonussen die aangeboden worden bij het openen van een nieuwe account bij een vergunninghouder. Het verdient altijd aanbeveling om de voorwaarden voor de bonus goed door te lezen. Ook in de gokbranche gaat immers alleen de zon voor niets op. Overigens zijn er nog meer regels waaraan vergunninghouders in ons land moeten voldoen als het gaat om reclame maken voor het wedden. Er mag niet gesuggereerd worden dat een speler gelukkiger wordt door te gokken. Evenmin mag de combinatie tussen gokken en seksueel aantrekkelijker zijn in advertenties worden toegepast.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.