Rolmodellen niet meer toegestaan in reclame voor gokken

1 juli 2022

Op het moment dat online kansspelen legaal werden in ons land voor vergunninghouders was het ook duidelijk dat het nodig zou zijn om tot kanalisatie te komen van illegaal naar legaal gokken. Er werden in de wet op kansspelen op afstand wel voorwaarden gesteld aan de reclame. Zo is het onder andere verboden om reclame voor kansspelen af te stemmen op jongvolwassenen omdat deze meer kwetsbaar worden geacht.

Het gebruik van rolmodellen in kansspelreclames

Om een positie op de nieuwe markt te veroveren, kozen de vergunninghouders voor een flinke dosis reclame, onder meer op tv rond voetbalwedstrijden. Daar werd al snel over geklaagd door het publiek en dit werd opgepikt door de politiek. Ondanks de wellicht goede bedoelingen waren de reclames toch in eerste instantie bedoeld om mensen over te halen te gaan gokken op sport of in online casino’s. Het gebruik van rolmodellen, vaak oud-voetballers of influencers, maakte het online gokken nog aantrekkelijker of in ieder geval meer vanzelfsprekend. Tenslotte werd in het parlement een motie aangenomen waarin de regering werd opgedragen een wettelijk verbod te realiseren tegen ongerichte reclame voor risicovolle kansspelen. Op 30 juni is een eerste stap gezet door het verbod op rolmodellen in de betreffende reclames.

Het verbod op rolmodellen in kansspelreclames

Door minister Weerwind was het eenvoudiger om als eerste stap tot een verbod op rolmodellen te komen, omdat daarvoor geen wetswijziging nodig is. Voor een compleet verbod moet wel de gehele procedure worden doorlopen en dat kan wellicht een jaar of langer duren. Het verbod op het gebruik van rolmodellen in reclame zal vanaf dag 1 worden gehandhaafd door de Kansspelautoriteit. Deze heeft ook de mogelijkheden om op te treden met boetes en verdere maatregelen. De KSA heeft in de week voordat de maatregel inging belanghebbende zoals vergunninghouders, reclamebureaus en influencers aangeschreven om deze te wijzen op de nieuwe regelgeving.

Hoe gaan de nieuwe reclames eruit zien?

Vrijwel alle vergunninghouders maakten tot dusverre voor hun reclame ruimschoots  gebruik van rolmodellen. Het meest opmerkelijk was dat BetCity de oud-voetballers Andy van der Meyde, Wesley Sneijder, Wim Kieft en Sjaak Swart onder contract heeft. Niet geheel onverwacht nam BetCity het voortouw door een reclame uit te zenden met de ‘Superfans’ Randy. Lesley en Japie. Het is nog niet duidelijk of dit de nieuwe richting is die BetCity heeft gekozen of slechts een grappige overgang, ook gelet op de namen van de fans. De komende weken zullen het duidelijk maken.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.