Speculaties rondom Kansspelen op Afstand

3 februari 2020

Er wordt al volop gespeculeerd: welke bedrijven zijn er in de race voor de Kansspelen op Afstand? Vanaf 2021 mag er ook in Nederland een vergunning worden aangevraagd. De overheid stelt echter duidelijke eisen, onder andere op het gebied van verslavingspreventie en investeringsplannen.

Bijna 200 aanvragen

Inmiddels hebben er al 185 bedrijven interesse getoond in een vergunning. Maar de Nederlandse overheid stelt hier bijzonder strenge eisen aan. Een solide businessplan is de basis, maar er moet ook gedacht worden aan verslavingspreventie en andere zaken. Bedrijven dienen bijvoorbeeld ook over voldoende reserves te beschikken. Het kan immers ook een keer misgaan en dan moet het bedrijf de klappen op kunnen vangen. De overheid stelt zelfs zoveel eisen dat de voorzitter van Kansspelautoriteit verwacht uiteindelijk maar 90 bedrijven toe te laten.

Waar het al wel kan

Natuurlijk zijn er al landen waar kansspelen op afstand al wel zijn toegestaan. In Engeland zijn de regels zelfs redelijk simpel. En dat werpt zijn vruchten af: de totale casinomarkt in het VK zorgt vandaag de dag voor een omzet van zo’n 14 miljard. 4,5 miljard hiervan komt van de remote sector, en dus ook het online gokken. Er zijn veel sporten waar je op kunt wedden in Engeland. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds wedden op de hondenraces. Deze sport is al enkele eeuwen bekend in het land, maar komt steeds meer onder druk te staan. Ook in Nederland worden af en toe windhonden ingezet bij races, maar dit mag niet commercieel gehouden worden en daarom hangen hier nooit grote geldbedragen aan. Nu de rechten van het dier echter zo in de belangstelling staan, kan deze sport in Engeland ook wel eens een gelopen race zijn.

Koa in Nederland

De kansrijke bedrijven voor Kansspelen op Afstand zullen getoetst worden in 2021. Maar dat kost tijd. De markt zal volgens planning na deze toetsing op 1 juli 2021 opengaan. Wedden op hondenraces zul je in Nederland niet snel in de lijst zien staan, maar er komen wel tal van andere sporten aan. De koploper hierbij is natuurlijk voetbal, maar laten we ook sporten als wielrennen, Formule 1 en tennis niet vergeten. Zoals de Engelsen al kunnen beamen: de beleving van sport wordt intenser wanneer je erop kunt wedden. Maar dat is natuurlijk iets wat we in Nederland alleen nog maar af kunnen wachten.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.