Wedden op Wielrennen

Wedden op wielrennen wordt bij bookmakers in diverse soorten weddenschappen aangeboden. Je kunt je natuurlijk volledig richten op de winnaar van de koers. Maar soms is het veel interessanter om voor een minder standaard weddenschap bij wedden op wielrennen!

Bookmakers vergelijkenarrow

Wielrennen weddenschappen bij bookmakers

Een wielerwedstrijd levert vaak spectaculaire beelden op. Zodra de finish in zicht komt, positioneren de sprinters zich alvast. Wie zet op het juiste moment aan en wie laat zich verrassen? Bij zware bergetappes geven de sprinters het stokje over aan de klimmers. En dan is het de vraag wie de bergen het snelst weet de bedwingen. Maar een wielerwedstrijd is nooit van begin tot eind spannend. Dat kan ook niet anders, aangezien de renners vaak zo’n 200 à 250 kilometer in één dag moeten afleggen. Wielrennen is vooral een kwestie van de juiste timing en het inschatten van de kansen. Soms is het voor ploegen verstandig om direct op een ontsnapping te reageren, en soms laat het peloton de kopgroep even zijn gang gaan voordat ze erop jagen. Dat boeiende spel van ontsnappen en jagen zorgt ervoor dat veel wielerfans bij de grote wedstrijden aan de buis gekluisterd zitten. Wielrennen is een sport die inmiddels ruim 150 jaar bestaat. Al is er wel veel veranderd sinds die allereerste wielerwedstrijd, die op 31 mei 1868 werd verreden. Bij het moderne wielrennen draait het om snelheid, ploegentactiek en vooral heel veel uithoudingsvermogen. Deze elementen tellen allemaal mee wanneer je wilt gaan wedden op wielrennen. Zorg dat je weet welke renner het best in vorm is en wie de grootste concurrenten zijn. Met een goede voorbereiding ben jij klaar om te wedden op de volgende interessante wielerwedstrijd.

Drie grote rondes in één jaar

Tijdens het wielerseizoen staan er honderden wegwedstrijden op de agenda. Veel daarvan zijn kleine criteriums, maar er worden daarnaast ook een aantal grote, meerdaagse rondes verreden. Er zijn drie meerdaagse wegwedstrijden die bij iedere wielrenner hoog op het verlanglijstje staan: de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta. Bij al deze wielerrondes moeten de renners drie weken lang gefocust blijven. En elke koersdag kent weer andere uitdagingen. Er zijn zware beklimmingen, bochtige afdalingen en lange, vlakke wegen waar de wind een grote rol speelt. Wie kan deze uitdagingen het beste aan en mag zich na drie weken koersen de grote winnaar noemen.

☑️ De ronde van Italië

Voor liefhebbers van de grote wielerrondes start het seizoen pas echt in mei. In die maand reizen veel profrenners namelijk af naar Italië, waar de Giro plaatsvindt. Qua populariteit kon de Giro d’Italia lange tijd niet tippen aan de Tour de France. Tenminste, onder het Nederlandse publiek. Maar dat is wel veranderd sinds Tom Dumoulin in Italië zijn eerste grote ronde wist te winnen. Met de toegenomen aandacht voor de ronde van Italië, zijn er ook meer Nederlandse gokkers gekomen die zich richten op de Giro. En gelijk hebben ze, want de bookmakers bieden heel wat interessante weddenschappen aan zodra de Giro d’Italia begint.

☑️ De ronde van Frankrijk

Na de Giro d’Italia kan het wielerpeloton zich langzaamaan gaan opmaken voor de Tour de France. In de periode juni/juli fietsen de renners heel Frankrijk door. Daarbij vormen de ritten in de Alpen en de Pyreneeën (met bekende beklimmingen zoals de Alpe d’Huez, de Col de la Madeleine en de Col du Tourmalet) natuurlijk letterlijk de hoogtepunten van de Tour. Op de meeste koersdagen gaat het hele peloton gezamenlijk van start. Toch staan ook de individuele tijdrit en de ploegentijdrit elk jaar trouw op het programma. Dit soort ritten vragen om een andere strategie van de renners, en dat maakt ze juist ook zo geschikt voor een weddenschap.

☑️ De ronde van Spanje

Twee maanden na de Tour de France is het tijd voor de laatste grote, meerdaagse ronde: de Vuelta, oftewel de ronde van Spanje. De wedstrijd wordt verreden in augustus/september. Kenmerkend aan de Vuelta zijn de vele aankomsten bergop. Hierdoor zijn de etappes in de ronde van Spanje vaak tot het eind toe spannend. De Vuelta heeft in het verleden al veel bekende winnaars opgeleverd. Onder andere Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en zelfs Joop Zoetemelk wisten de Vuelta op hun naam te schrijven.

Richt je op het klassement, de truien of de dagzege

Bij de Tour, de Giro en Vuelta draait het voornamelijk om het eindklassement. Oftewel: welke renner weet het parcours tijdens die drie weken koersen het snelst af te leggen? De aanvoerder van het klassement rijdt standaard rond in de leiderstrui. Bij de Tour is dit de gele trui, bij de Giro de roze trui en bij de Vuelta heeft de klassementsleider de rode trui om zijn schouders hangen. Al voordat de rondes van start gaan, kun je gaan gokken op renner die de leiderstrui naar huis brengt.

Er zijn nog veel meer truien te verdelen tijdens de grote rondes. En natuurlijk kun je ook daar je geld op inzetten. Wed bijvoorbeeld op de renner die de meeste punten behaald tijdens de bergetappes of gok op de beste sprinter van het peloton. Misschien weet je daarnaast wel feilloos te voorspellen wie het jongerenklassement wint.

Truien zijn belangrijk in de grote rondes. Toch zijn veel renners al tevreden wanneer ze één of twee etappes weten te winnen. De meeste renners zetten van tevoren hun zinnen op bepaalde ritten. De één ziet ontsnappingskansen als het parcours over de Mont Ventoux slingert, terwijl de ander vol in de aanval gaat bij de etappes die uitmonden in een massasprint. Zorg dat je vooraf goed weet wat de specialiteiten van de renners zijn. Dit helpt je om te voorspellen wie de dagzege naar zich toetrekt.

Wielrennen is een ploegenspel

Er spelen veel belangen mee wanneer er gekoerst wordt in de grote rondes. Het zijn namelijk niet alleen de individuele renners die veel te winnen (of te verliezen) hebben. Ook de wielerploegen hebben veel baat bij een overwinning, want zij profiteren financieel mee.

Elke profwielrenner is onderdeel van een ploeg. In de basis is de taakverdeling in die ploeg helder. Er is een kopman en misschien nog een paar sprinters of bergspecialisten die serieus kans maken op een paar etappe-overwinningen. Zij worden tijdens hun jacht op een zege geholpen door de knechten, die deels het zware werk op zich nemen. Bij het wedden op wielrennen is het essentieel dat je weet welke rol de renners in hun ploeg op zich nemen. Zo zal een knecht die weet te ontsnappen uit het peloton, niet zomaar de winst voor de neus van de kopman weg mogen kapen. Er is altijd nog het team dat hem tot de orde kan roepen. Ga je wedden op de grote rondes, richt je dan ook eens op het ploegenklassement. Deze weddenschap kan zomaar tot winst leiden.

Zet je geld eens in op een eendaagse klassieker

Het wedden op de Tour, de Giro of de Vuelta houdt je vaak drie weken lang bezig. Wil je wel graag wedden, maar heb je geen zin om zo’n meerdaagse wedstrijd te volgen? Ga dan eens voor een eendaagse wedstrijd. De wielerwereld kent vijf echte klassiekers. Dit zijn Milaan-San Remo, de ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix en de ronde van Lombardijen. Elk van deze klassiekers heeft weer zijn eigen charme. Zo is Milaan-San Remo de langste eendaagse koers van het jaar. De renners leggen bijna 300 kilometer af voordat ze de finish in San Remo bereiken. Parijs-Roubaix staan dan weer bekend om zijn vele kasseistroken. Zeker bij glad en regenachtig weer, doet deze Hel van het Noorden zijn bijnaam eer aan. De wegwedstrijd van het wereldkampioenschap wielrennen is een mooi alternatief voor deze klassiekers. De winnaar van het wereldkampioenschap mag als beloning de regenboogtrui in ontvangst nemen. Dit is dé trui waar renners de rest van het jaar vol trots in rond mogen rijden.

Head-to-head en andere bijzondere weddenschappen

Als wielerfan kun je bij de bookmakers veel verschillende soorten weddenschappen afsluiten. Je kunt je natuurlijk volledig richten op de winnaar van de koers. Maar soms is het veel interessanter om voor een wat minder standaard weddenschap te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de head-to-head weddenschappen. Het doel is om van twee renners te voorspellen wie er eerder over de finish komt. De rest van het peloton is even niet van belang. Een head-to-head weddenschap is het interessantst als je kiest voor renners die veel overeenkomsten hebben. Wed op twee sprinters die altijd kans hebben als de wedstrijd eindigt in een massasprint. Of zet je geld in op twee kopmannen die aan de top van het klassement staan. Qua quoteringen leveren deze head-to-head weddenschappen mooie kansen op.

Vooral bij de grote wielerrondes valt er voor jou als gokker veel te kiezen. Verwacht je dat de etappe niet al te spannend wordt, richt je dan eens op de meest aanvallende renner. Wie weet kunnen zijn ontsnappingspogingen toch nog een beetje spanning in de wedstrijd brengen. Ook het tijdsverschil tussen de nummer één en twee levert een mooie weddenschap komt. Wordt de einduitslag bepaald door een korte sprint en zit er niet meer dan 1 of 2 seconden tussen de renners? Of denk je dat één van de bergspecialisten de groep een paar kilometer voor de top weet te lossen en vervolgens eenzaam naar de finish bergop rijdt? Bookmakers werken bij dit soort weddenschappen vaak met het over/under-systeem zodat iedere gokker een reële kans heeft om te winnen.

Zo ga je te werk bij het wedden op wielrennen

Je kunt natuurlijk het geluk hebben dat je een weddenschap wint zónder dat je je in de wedstrijd of in de renners verdiept. Toch is dat niet de beste strategie als je op termijn winst wilt blijven maken. Succesvolle gokkers houden daarom altijd vast aan één gouden regel: het begint bij een goede voorbereiding. Er zijn een aantal zaken die je bij het voorbereiden op een wielerweddenschap kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Het parcours én de specialisatie van de renners. Iedere wielrenner heeft zijn eigen kwaliteiten. Dat betekent ook dat niet elk parcours iemand ligt. Zo zakt een sprinter vaak al snel door het peloton heen als er een bergetappe op het programma staat. Klimmers maken juist geen enkele kans als het op een massasprint aankomt. En wat dacht je van de tijdritspecialisten? Weet wat renners kunnen en kijk meteen welk parcours er ligt. Op deze manier blijft er maar een klein groepje met reële winnaars over.
  • Wie is er in vorm? Wielerwedstrijden zijn zwaar. Renners moeten al snel zo’n 200 kilometer afleggen over een bochtig, bergachtig of juist winderig parcours. Om te kunnen winnen, moeten ze dus fit zijn. Vooral bij meerdaagse rondes speelt fitheid een grote rol. Een renner die na twee weken koersen simpelweg op is, zal in het eindklassement geen grote rol van betekenis spelen. Fitheid kan het verschil betekenen tussen winst en verlies.
  • Wie heeft het meeste lef? In het wielrennen is er soms veel lef nodig. Dat geldt vooral wanneer er regen in de lucht zit en de wegen glad worden. Wie durft er dan nog op volle snelheid over de kasseistroken van Parijs-Roubaix te razen? En wie gaat er niet in remmen als er bij regenachtig weer een steile afdaling aankomt? Een renner met lef kan bij slechte weersomstandigheden echt een heel eind komen.
  • Wat zijn de belangen van de ploegen? Ploegenbelangen staan altijd voorop. Logisch ook, want de ploegen willen hun sponsoren tevreden houden. Als de ronde van Frankrijk in de eerste week nog geen overwinning heeft opgeleverd, dan is het dus zaak dat de ploeg zich meer van voren laat zien. Aanvallen is het devies. Een ploeg die moet winnen, kan heel gevaarlijk zijn.

Ga voor de hoogst mogelijk winst

Een analyse van het parcours en de renners levert al veel duidelijkheid op. Maar als gokker ben je niet alleen geïnteresseerd in de mogelijke winnaars. Je wilt vooral ook zoveel mogelijk winst maken. Als je wedt op een gevaarlijke outsider, dan schieten de quoteringen meteen omhoog. Hij is misschien geen topfavoriet, maar in een wielerkoers kan er veel gebeuren. Het is hierdoor geen gekke gedachte dat die ene outsider weleens de winst kan pakken. Ook live wedden op wielrennen levert soms extra hoge quoteringen op. Zorg dan wel dat je de wedstrijd nauwgezet volgt. Dit is de enige manier om erachter te komen welke renners fanatiek op een overwinning azen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.