Staatsloterij op de vingers getikt door KSA

5 juli 2021

De oranjekoorts is weer verdwenen en de versiering in de straten is opgeborgen tot een volgende keer. Bij de tv-reclame is slechts af en toe nog een spot te zien die herinnert aan de wilde taferelen voorafgaand aan het EK 2021 en vooral rond de wedstrijden van Oranje. De Kansspelautoriteit zal zich niet bemoeien met supermarkten die juichcapes weggeven, maar ziet wel toe op reclames van aanbieders van kansspelen.

KSA scherp op reclameuitingen

Dit EK was het nog niet mogelijk om buiten TOTO sportweddenschappen om, legaal op voetbaluitslagen te wedden. Dat zal na 1 oktober ook in ons land anders worden. Indien Nederland zich plaatst voor het WK in Qatar in 2022 verwachten de experts een forse toename in het aantal weddenschappen en zal ook de KSA zich meer richten op de reclame-uitingen daaromtrent. Maar waar ging de Staatsloterij dit toernooi de mist in?

Een lesje dat anders uitpakte

De Staatsloterij leek het een goed idee om de overwinning in 1988 te combineren met het kampioenschap in 2021. Twee kampioen uit 1988, Marco van Basten en Wim Kieft, waren in de reclamespotjes van de Staatsloterij te zien. Ze vertelden aan twee leden van het huidige oranje hoe ze de tittel moesten winnen: Denzel Dumfries en Davy Klaassen. Achteraf zijn de lessen door Dumfries goed opgepikt. Hij was de meest opvallende verschijning gedurende de korte periode dat Nederland mocht meedoen op het EK. Maar waar zat de fout van de Staatsloterij? De Staatsloterij leek even de kwetsbare groepen te zijn vergeten.

Het verbod op bepaalde soorten reclame

Ook na 1 oktober zullen exploitanten van online sites waarbij bij op sportwedstrijden kan worden gegokt geen sporters mogen inzetten voor reclame-uitingen. Althans niet op de manier waarop de Staatsloterij het probeerde te doen. De achtergrond daarvan is dat de invloed op jongeren door deze idolen te groot wordt geacht. Het is dus verboden om sporthelden in te zetten om reclame te maken voor sportweddenschappen. Meer passieve reclame is wel toegestaan, zoals shirtreclame of reclameborden in het stadion.

De Staatsloterij trok de reclame met de voetballers terug voordat het EK begon. Het was overigens niet de eerste keer dat de Staatsloterij de mist inging. In 2017 legde de KSA zelfs een last onder dwangsom op toen bleek dat de Staatsloterij ook reclame maakte op sites die veel door jongeren werden bezocht. Hiertoe behoorden onder meer scholieren.com, donaldduck.nl en spel.nl. Ook dit is een waarschuwing voor nieuwe exploitanten met vergunning na 1 oktober. Online wedden op sport via een betrouwbare bookmaker? Kijk dan in ons overzicht. Op onze website vind je uitsluitend bookmakers die onder toezicht staan van de Kansspelautoriteit in Nederland.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.