Bonussen: dit zijn de addertjes onder het gras

Bookmakers laten zich graag van hun gulste kant zien. Een verdubbeling van je allereerste stortingsbedrag, met een maximum van 100 of 250 euro. Of wat te denken van een free bet die matcht met het bedrag dat je direct na inschrijving in je account stort? Je hoeft weinig moeite te doen om een bookmaker te vinden die dit soort lucratieve bonussen aanbiedt. Maar bij de online wedkantoren zijn ze natuurlijk niet gek. Hou daarom altijd in je achterhoofd dat er addertjes onder het gras kunnen zitten. Welke? Lees verder en je ontdekt het vanzelf!

Waarom je nooit klakkeloos een bonus moet najagen

Eigenlijk zit je in een luxepositie. Er zijn veel online bookmakers actief, en sinds de opening van de Nederlandse gokmarkt komen er alleen maar meer en meer legale aanbieders bij. Al die bookmakers vissen in dezelfde vijver met voetbal-, tennis-, basketbal- en Formule 1-fans. Hierdoor moeten ze iets extra’s doen om überhaupt je aandacht te trekken. Een mooi wedaanbod of een goede bereikbaarheid van de klantenservice is gewoon niet genoeg. Bookmaker bonussen, die zijn pas écht effectief.

‘Ontvang een 50 euro free bet bij je eerste storting’ of ‘stort 100 euro en speel met 200 euro’. Grote kans dat je meteen triggert op dit soort reclameachtige zinnen. Klopt dat? Dan heeft de bookmaker bereikt wat hij wil. Met bonusacties willen bookmaker zoveel mogelijk spelers aan zich binden. Want hoe meer actieve sportwedders er op het platform aanwezig zijn, hoe meer geld er bij een gokbedrijf binnenkomt. Hiermee komen we meteen bij de kern waarom je nooit klakkeloos een bonus moet najagen.

Bookmakers hebben maar één doel voor ogen: winst maken. Bonussen zijn dus niet puur ontwikkeld om jou te belonen. Sterker nog, de echt lucratieve bonussen zijn alleen bedoeld voor die selecte groep met spelers die veel geld uitgeven aan sportweddenschappen. Dat betekent dat deze bookmakerbonussen worden afgebakend met strenge voorwaarden. Lees je die voorwaarden niet na, dan kan die mooie bonus dus zomaar op een enorme teleurstelling uitlopen.

Check altijd of je een (welkomst)bonus moet vrijspelen

‘Stort 100 euro en speel met 200 euro!’. Het lijkt zo makkelijk als je dit leest. Maar als je zonder nadenken meteen 100 euro in je spelersaccount stort, dan gaat dat snel tegenwerken. Die verdubbeling van je eerste storting krijg je namelijk niet zomaar. Het grootste obstakel? Je moet het bonusgeld eerst vrijspelen voordat het in je account terecht komt.

Vrijspelen (of rondspelen) van een bonus komt vooral voor bij 100% stortingsbonussen. Al zijn er ook bookmakers die deze tactiek toepassen wanneer ze een free bet als welkomstbonus uitdelen. Vrijspelen betekent dat je eerst voor een bepaald bedrag moet inzetten voordat je de bonus ontgrendelt. De eisen zijn vaak niet mis. Zo zijn er bookmakers die verwachten dat je het bonusbedrag eerst acht of tien keer inzet voordat dat extra geld in je account terechtkomt. Met een storting van 100 euro moet je dan meteen voor 800 à 1.000 euro gaan wedden op sport. Is dit voor jou niet realistisch, wees dan slim en ga voor een lagere eerste storting.

Voldoe je aan alle limieten voor die bonus?

Limieten spelen een grote rol bij bookmakerbonussen. Je kwalificeert je alleen voor een bonus als je voldoet aan die minimale quotering of minimale inzet die door de bookmaker is bepaald. Op deze manier wil het gokbedrijf voorkomen dat spelers wel heel makkelijk aan die bonus komen. Er moet altijd een soort van risico zijn zodat bookmakers niet puur op een bonusactie verliezen.

Stel er staat een gratis weddenschap klaar voor iedereen die geld inzet op de volgende speelronde van de Eredivisie. Je ontvangt die free bet dan alleen als jouw Eredivisie-weddenschap aan de minimale limiet voldoet. Zo moet de quotering van je weddenschap bijvoorbeeld 1.50 of hoger zijn. Met een ‘zeer makkelijke bet’ die een quotering van 1.20 achter zich heeft staan, kom je dus niet in aanmerking voor de bonus. Ook een minimale inzet van 5 of 10 euro is heel normaal. De minimale limieten zijn nooit heel erg hoog, maar het is wel iets om rekening mee te houden voordat je achter die bonus aangaat.

Let op de deadline als je voor die bonus gaat

Je creëert een spelersaccount en je claimt meteen die welkomstbonus. Of je ziet een kans op een free bet voorbijkomen en je denkt ‘die moet ik hebben’. Maar daarna raak je weer afgeleid en even vergeet je dat die bonus bestaat. Tót je weer inlogt op het platform van de bookmaker en je alsnog met die bonus aan de slag wilt. Op dat moment kom je er vanzelf achter dat er zoiets bestaat als een uiterste datum of een maximale inzetdeadline.

Bonussen hebben altijd een deadline. Sommige deadlines zijn helder, bijvoorbeeld als het om een bonus gaat die zich op de eerstvolgende speelronde van de Eredivisie richt. Toch zijn er ook deadlines waar je iets minder snel over nadenkt. Vooral bij welkomstbonussen kunnen die deadlines behoorlijk onverwacht voor een enorme belemmering zorgen. Want opeens blijkt dat je maar 30 of 60 dagen de tijd hebt om de bonus vrij te spelen. Ben je niet op tijd klaar, dan loop je die 100 euro stortingsbonus alsnog mis. Dat is natuurlijk erg zonde.

Eén vinkje kan het verschil maken tussen wel of geen bonus

Bookmakers houden je graag op de hoogte van alle lopende bonusacties. Staat er een 5 euro free bet klaar als je geld inzet op de kwartfinales van de Champions League? Grote kans dat de bookmaker je tipt via mail of een pushbericht op je telefoon. Maar daarmee ben je er nog niet. Bij veel van dit soort kleinere bonussen moet je een extra handeling doen voordat je er daadwerkelijk van profiteert.

Verschijnt er een free bet of cashbackbonus in je mailbox, controleer dan altijd om je hem eerst moet activeren. Eén vinkje in het selectievakje maakt een enorm groot verschil. Vergeet je namelijk om het vinkje bij die gratis weddenschap van 5 euro neer te zetten, dan heb je helemaal nergens recht op. Dat is behoorlijk vervelend als je dacht dat die free bet voor jou was! Een tip: je hoeft niet te wachten met activeren tot je echt gaat wedden. Spot je een interessante bonusactie, zet dat vinkje dan meteen aan zodat je het niet vergeet.

Ken alle geheimen en lees de bonusvoorwaarden door

Online bookmakers zijn verplicht om alle bonusvoorwaarden te vermelden. Er zijn dus geen grote geheimen als het gaat om de vrijspeelvoorwaarden, de minimale limieten en de uiterste deadline van een bonus. Al moet je wel even verder kijken voordat alle voorwaarden op je scherm verschijnen.

Bookmakers adverteren altijd enthousiast met hun bonussen. In koeienletters zie je teksten staan als ‘wed 10 euro en ontvang een free bet van 10 euro’ of ‘stort 100 euro en speel met 200 euro’, maar de bijbehorende voorwaarden staan iets minder prominent in beeld. Vanuit het oogpunt van de bookmaker is dat een logische keuze, want de voorwaarden kunnen soms streng zijn. In het algemeen geldt: hoe hoger de bonus, hoe zwaarder de voorwaarden. Wees dus alert als een bookmaker je zomaar 100 euro speelgeld in de schoot werpt als dank voor je inschrijving.

Als sportwedder is het sowieso je eigen taak om jezelf op de hoogte te stellen van alle bonusvoorwaarden. Zelfs als het om een free bet van een paar euro gaat, is het verstandig om even te kijken wat de exacte eisen zijn. Het doorlezen van de bonusvoorwaarden is misschien niet het spannendste deel van de online gokwereld, maar het helpt je wel om irritaties te voorkomen.

Zie je een mooie bonus van een illegale bookmaker? Pas maar op!

Sinds het najaar van 2021 groeit het aantal legale bookmakers in Nederland snel. Gelukkig maar, want hierdoor hoef je je toevlucht niet meer tot illegale aanbieders te zoeken.

We raden je altijd aan om bij een bookmaker te wedden die in het bezit is van een licentie van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA). Speel je toch bij een illegale bookmaker, dan is het maar afwachten of je die bonus überhaupt krijgt. Ga maar eens op zoek naar klachten over bookmakerbonussen en je vindt vanzelf een lange lijst met berichten van boze sportwedders. Gaat het om een klacht over een legale bookmaker, dan ligt de fout meestal bij de gokker zelf. Ze zijn vergeten om die bonus te activeren of ze hebben de uiterste deadline voor het vrijspelen van die 100% stortingsbonus niet gehaald. Bij illegale bookmakers is het een ander verhaal. Deze aanbieders van sportweddenschappen nemen het vaak iets minder nauw met de regels en je hebt bovendien niets om op terug te vallen.

Wanneer je bij een legale bookmaker geheel onterecht die 100% welkomstbonus misloopt, kun je altijd nog naar de KSA stappen. Bij illegale wedkantoren is die achterban er niet. Je hebt dus gewoon pech als de bookmaker dat bonusgeld van 100 euro in eigen zak houdt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.