Hoe denken bookmakers en hoe maken ze winst?

Bookmakers zijn er maar druk mee. Voor elke weddenschap moeten ze quoteringen online zetten, en daarbij moeten ze ook nog eens rekening houden met twee verschillende partijen. De gokkers moeten tevreden zijn over de hoogte van de quoteringen; de bookmakers zelf willen vooral winst maken. Het is nog een hele klus om daarin de juiste balans te vinden. Om goed voorbereid aan de wedstrijd te beginnen, gedragen de bookmakers zich vaak als echte voetbaltrainers. Ze analyseren de wedstrijden tot in detail en maken een goede inschatting van wat er allemaal kan gebeuren. Het is een kwestie van de winkansen afwegen tegen de risico’s. Het is erg interessant om je eens te verdiepen in de vraag hoe bookmakers denken en hoe ze winst maken. Misschien kun je die kennis vervolgens weer gebruiken om de wedkantoren te slim af te zijn.

Winstmarges bij elke sportweddenschap

Wedkantoren zijn soms net gewone bedrijven. In bijna het hele bedrijfsleven is er één belangrijk doel dat wordt nagestreefd: zoveel mogelijk winst maken. En dat is voor bookmakers dus niet anders.

Als je gaat wedden bij een bookmaker, lijkt het alsof je niets voor de diensten hoeft te betalen. Het aanmaken van een account is gratis en je bent ook geen maandelijkse kosten kwijt aan je lidmaatschap. Zelfs als je winst maakt, houdt de bookmaker geen cent voor zichzelf. Maar feit blijft natuurlijk een wedkantoor geen non-profitorganisatie is. Er moet geld verdiend worden, en dat gebeurt simpelweg door een winstmarge toe te voegen aan de quoteringen.

Bookmakers maken altijd winst (in theorie tenminste)

Elke bookmaker werkt met zijn eigen winstmarges. De manier waarop er met deze marges wordt omgegaan, is wel overal hetzelfde. Stel je wedt op een wedstrijd van het prestigieuze tennistoernooi Wimbledon. De bookmakers schatten in dat de winkansen op 35% tegen 65% liggen. Bij elkaar opgeteld komt de weddenschap uit op een logisch percentage van 100%. Vanaf dat moment gaan de bookmakers aan het rekenen. Als de wedkantoren bij elke weddenschap vasthouden aan die 100%, maken ze op termijn geen enkele winst. Daarom bouwen ze altijd een winstmarge in voordat ze de uiteindelijke quoteringen vaststellen. Bij een vaste winstmarge van 6% beginnen de bookmakers bij het rekenen met een percentage van 106. De formule ‘106 / percentage van de winkansen’ levert bij deze wedstrijd op Wimbledon quoteringen op van 3.02 en 1.65.

Als gokker let je voornamelijk op de winkansen en de quoteringen. Je wilt een weddenschap graag winnen, maar dan moeten de cijfers niet te laag staan. En waarschijnlijk ben je zelfs best bereid om wat extra risico te nemen als de quoteringen hoog genoeg zijn. Maar waar je je geld uiteindelijk ook op inzet, je kunt een weddenschap simpelweg winnen of verliezen. Bookmakers gaan veel berekenender te werk. Zij doen er namelijk alles aan om bij elke weddenschap winst te maken, ongeacht de uitkomst. Dankzij de winstmarges is dat ook mogelijk. Als er bij de tenniswedstrijd van hierboven € 3.500,- wordt ingezet op speler A (met quoteringen van 3.02) en € 5.000,- op speler B (met quoteringen van 1.65), dan levert dat voor de bookmaker een winstbedrag op van € 510,-. Dat blijkt wel uit de volgende formule: (totale inzet / 100) * winstmarge.

Het invoeren van een winstmarge is natuurlijk geen garantie dat de bookmaker aan elke weddenschap geld verdient. Het kan altijd gebeuren dat er onverwacht veel gokkers gaan inzetten op de underdog. Als deze vervolgens wint, dan moet de bookmaker meer geld uitkeren dan oorspronkelijk was ingecalculeerd. Daardoor kan het zelfs gebeuren dat de winst verandert in een verlies. Het blijft dus de theorie, maar op de langere termijn zullen bookmakers met deze strategie altijd winst maken.

Hogere winstmarges voor bookmakers die de trend zetten

Een rondje langs meerdere gokplatforms leert je meteen dat er bij elke wedstrijd verschillen in quoteringen zijn. Dat komt deels doordat de odds compilers een iets andere inschatting van de winkansen maken, en deels door de verschillen in winstmarges. Bookmakers die de quoteringen graag zo vroeg mogelijk online zetten, hanteren vaak wat hogere winstmarges. Ze nemen dan ook meer risico dan de wedkantoren die even afwachten. Want gebeurt er als blijkt dat de quoteringen volgens het grote publiek te hoog of te laag staan? Bij te lage cijfers gaan veel gokkers liever naar een andere bookmaker, terwijl te hoge quoteringen ervoor zorgen dat er massaal op één bepaalde uitslag wordt ingezet. Beide scenario’s kunnen voor grote verliezen zorgen bij de bookmaker. De hogere winstmarges compenseren dit risico weer.

Betekent dit dat je beter kunt kiezen voor een bookmaker die de weddenschappen wat later online zet? Zo zwart-wit is het nu ook weer niet. Je kunt het beste meerdere bookmakers vergelijken om erachter te komen wie de hoogste quoteringen aanbiedt bij de sporten en competities waarin jij geïnteresseerd bent.

Het spel van de bookmaker tegen de gokkers

Een bookmaker dekt zich zo goed mogelijk in door winstmarges in te stellen. Maar er zijn nog meer factoren om rekening mee te houden. Zo moet een bookmaker bijvoorbeeld altijd in de gaten houden wat het grote publiek doet. En het gedrag van de massa heeft zeker invloed op de hoogte van de quoteringen.

Voordat de quoteringen online gaan, kijkt de bookmaker eerst naar de winkansen en naar de vaste winstmarge. Daarnaast denken ze ook na over hoe ze de gokkers kunnen beïnvloeden. Bookmakers hebben daarbij één sterke troef in handen: quoteringen. De quoteringen bij de grote favoriet staan altijd laag, misschien zelfs lager dan je op basis van de winkansen en winstmarges mag verwachten. Bookmakers hebben er immers baat bij dat je voor een andere weddenschap kiest. Stel dat Real Madrid als grote favoriet de wedstrijd ingaat met quoteringen van 1.15. Als er maar genoeg gokkers zijn die hierop inzetten, dan komt vanzelf het punt in zicht dat de bookmakers verlies maken. Ze zullen er dus alles aan doen om je te verleiden om voor de underdog te gaan. Deze quoteringen staan dus misschien wel wat hoger dan je verwacht.

Nu de quoteringen online staan, kan het ultieme spel van de bookmaker tegen de gokkers beginnen. Online wedkantoren gaan simpelweg niet passief toekijken wat er gebeurt. Ze houden precies bij wat de gokkers doen zodat ze in kunnen schatten of ze de quoteringen misschien bij moeten stellen. Als er veel op een bepaalde uitslag wordt ingezet, gaan de marges al snel omhoog en gaan de quoteringen omlaag. Bookmakers zullen er alles aan doen om de risico’s voor zichzelf zo laag mogelijk te houden. Het aanpassen van de quoteringen is daar zeker een belangrijk onderdeel van.

Wat doen de andere bookmakers?

Bookmakers letten niet alleen op de gokkers als de quoteringen eenmaal zijn vastgesteld. Het is voor hen namelijk ook belangrijk om de concurrentie in de gaten te houden. Als een paar wedkantoren de quoteringen omhoog gooien omdat bekend wordt dat de topspits van Real Madrid wegens een blessure niet mee kan spelen, dan moet de concurrerende bookmakers daar toch in meegaan. Anders is de kans groot dat gokkers naar een ander platform gaan. Bookmakers moeten dus voortdurend de juiste balans vinden tussen hun eigen belangen en de belangen van de gokkers. Maar altijd hebben ze dat ene doel voor ogen: winst maken op de lange termijn.

Het is de lange termijn die telt

Natuurlijk streeft een bookmaker ernaar om bij elke weddenschap het beoogde winstpercentage binnen te halen. Toch werkt het in de praktijk niet zo. De ene weddenschap is winstgevend, en de andere zorgt voor verlies. Het kan zelfs gebeuren dat de bookmaker er een keer flink naast zit en een weddenschap behoorlijk wat geld kost. Geen enkele bookmaker zal hier blij mee zijn, maar een groot probleem is het ook niet. Dankzij de winstmarge die bij alle weddenschappen is ingebouwd, is er namelijk genoeg financiële buffer om dit op te vangen. Bovendien staan er elke week honderden weddenschappen online. In een jaar tijd zijn er al helemaal volop kansen om de winst op te krikken en hiermee de verloren weddenschappen te compenseren. Voor een bookmaker is die ene losse weddenschap echt niet zo belangrijk. Het is veel belangrijker om aan het einde van het jaar winstgevend te zijn.

Op zoek naar weddenschappen met value

Wanneer bookmakers de quoteringen bepalen, kijken ze in eerste instantie naar de clubs/spelers en naar de wedstrijd zelf. Maar er zijn dus meer factoren die een rol spelen. De quoteringen van de concurrentie, het gedrag van de gokkers en het beoogde winstpercentage zijn belangrijke elementen voor een bookmaker. Nu je weet hoe bookmakers denken, kun je die kennis in je eigen voordeel gaan gebruiken.

Een belangrijke strategie van bookmakers is inschatten wat de gokkers gaan doen. Denken ze dat 70% van de gokkers inzet op winst voor de grote favoriet Real Madrid? In dat geval gaan de quoteringen flink omlaag. De tegenstander krijgt dan juist hogere quoteringen dan je eigenlijk verwacht. Deze weddenschappen zijn simpelweg overgewaardeerd (of zoals dat in goktermen heet: ze hebben value). En dat is precies waarom je toe moet slaan. Hier liggen voor jou kansen om extra winstgevend te zijn.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.