Uitleg sportweddenschappen

Je hebt een account aangemaakt bij een bookmaker en je bent klaar om te gaan wedden op sport. Maar hoe pak je het vervolgens aan? Wij loodsen je stap voor stap door de sportweddenschappen heen die bij de diverse bookmakers worden aangeboden!

Stap 1: Op zoek naar een interessante sportwedstrijd

De meeste bookmakers hebben een groot aanbod. Een heel groot aanbod zelfs. Er zijn vaak zo’n 20 tot 30 verschillende sporten om op te wedden. En bij al die sporten zijn er weer meerdere competities, toernooien en wedstrijden waar je uit kunt kiezen. De eerste stap voor een goede weddenschap is simpel: bepaal waar je op wilt wedden. Het belangrijkste hierbij is dat je genoeg kennis hebt van de sport en van de teams/sporters. Zorg bijvoorbeeld dat je alle regels kent. Ben je op de hoogte van de regels bij het uitgooien van een dartswedstrijd? Of wat te denken van de safetycar die tijdens een Formule 1-race de baan op komt? Het inzetten van zo’n safetycar kan zomaar gevolgen hebben voor het verloop van de wedstrijd.

Met het kennen van de regels ben je er nog niet. Je moet daarnaast namelijk ook weten wie de favorieten zijn of wat iemands valkuilen zijn. Dit helpt je om een goede inschatting van de wedstrijd te maken. Want wat gebeurt als een voetbaltrainer die ene verdediger opstelt die regelmatig zware overtredingen begaat? En welke renner zal zich van zijn beste kant laten zien tijdens een bergrit in de Tour de France? Vertrouw op de kennis die je hebt en laat je daardoor leiden wanneer je op zoek gaat naar een sportweddenschap.

Stap 2: Let op de statistieken

Zelfs de grootste sportkenner weet niet alles. Maar sommige informatie is wel essentieel voor je weddenschap. Wanneer je gaat wedden op een voetbalwedstrijd, wil je bijvoorbeeld weten hoe de onderlinge duels in het verleden zijn verlopen of hoeveel balbezit de elftallen gemiddeld hebben. Waarschijnlijk heb je deze informatie niet zomaar paraat. Gelukkig kun je op dit soort momenten gewoon terugvallen op de statistieken.

Bookmakers hebben voor bijna elke sportwedstrijd statistieken online staan. Vooral bij populaire sporten zoals voetbal, tennis en basketbal zijn de gegevens zeer uitgebreid. Als je de statistieken in alle rust bekijkt, ontdek je misschien wel dat die ene topclub maar moeilijk tot scoren komt wanneer ze tegen een bepaald voetbalelftal spelen. De statistieken vormen de perfecte basis voor elke sportweddenschap. Neem dus alle tijd om de gegevens te analyseren zodat je tot de perfecte inschatting van de wedstrijd komt.

Stap 3: Welke quoteringen leiden je naar de hoogste winst?

Er zijn genoeg sportwedstrijden waarbij er één uitgesproken favoriet is. Wanneer Real Madrid in de Spaanse competitie tegen de hekkensluiter speeltzullen er maar weinigen zijn die verwachten dat de Madrilenen gaan verliezen. De vraag is alleen of het wel zo verstandig is om geld in te zetten op een overwinning voor Real. De kans is namelijk groot dat je weddenschap maar weinig oplevert.

Terwijl je bezig bent met het analyseren van de statistieken, moet je dus ook opletten op de quoteringen. Lage quoteringen leveren maar weinig winst op. Wanneer er hoge quoteringen achter een weddenschap staan, dan weet je juist zeker dat je risico neemt. Bij elke sportwedstrijd moet je het risico van de weddenschap afwegen tegen de quoteringen. Durf jij voor een hoog winstbedrag te gaan of speel je toch liever op veilig?

Stap 4: Bepaal je inzet

Je hebt een wedstrijd uitgezocht en je weet voor welke weddenschap je gaat. Maar weet je ook al hoeveel geld je gaat inzetten? Het bepalen van de inzet is natuurlijk zeer persoonlijk. De één heeft een paar tientjes per maand beschikbaar voor sportweddenschappen, terwijl de ander eerder in bedragen van duizenden euro’s denkt. Wat je budget ook is: zet nooit al je geld in op één weddenschap. Als je dan een verkeerde inschatting maakt, ben je meteen je hele gokbudget kwijt. Door het geld slim te verdelen over meerdere weddenschappen, spreid je het risico en kun je kleine verliezen gemakkelijk opvangen.

Er zijn verschillende manieren waarop je je inzet voor een sportweddenschap kunt bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een vast percentage. Of deel je gokbudget op in kleine eenheden en bepaal per weddenschap hoeveel eenheden deze waard is. Dit soort richtlijnen zijn simpele voorbeelden van bankrollmanagement. Als je je gokbudget goed in de gaten houdt en zorgvuldig omgaat met je inzet, dan heb je op de lange termijn de meeste kans om succesvol te zijn.

Stap 5: Vul het wedbriefje in en maak een deal met de bookmaker

In de tijd dat je nog naar de sigarenboer om de hoek ging, was het wedden op sport heel overzichtelijk. Je kreeg een wedbriefje waar je je voorspelling op moest aankruisen, en de winkelmedewerker zorgde er vervolgens voor dat het formulier werd geactiveerd.

Online bookmakers werken bijna hetzelfde. Zodra je weet hoe hoog je inzet is (en natuurlijk waar je dat geld op gaat inzetten), kun je je voorspelling doorgeven aan het wedkantoor. Dit gaat door middel van een wedbriefje. Bij de meeste online bookmakers staat je wedbriefje voortdurend rechts in beeld. Als je alleen nog maar op zoek bent naar een geschikte wedstrijd, dan valt het spelformulier amper op. Maar dat gaat veranderen zodra je de eerste weddenschap selecteert. Je ziet namelijk meteen dat deze op het wedbriefje verschijnt. Zodra je een weddenschap hebt aangevinkt, kun je de inzet op het formulier gaan invullen. Er verschijnt vervolgens automatisch het bedrag dat je binnenhaalt als je voorspelling uitkomt.

Je kunt in alle rust weddenschappen aan je wedbriefje toevoegen of er weer afhalen. Ook kun je de inzet gewoon aanpassen. Zolang je het formulier niet instuurt, is er namelijk nog geen deal met het wedkantoor. Pas als je helemaal tevreden bent en je op ‘send’ of ‘plaats weddenschap’ hebt gedrukt, komt je weddenschap bij de bookmaker binnen. Vanaf dat moment gaat de rest vanzelf.

Stap 6: Afwachten of je wint of verliest

Bij elke weddenschap zijn er twee uitkomsten mogelijk: je wint óf je verliest. Wat het ook wordt, de bookmaker zorgt ervoor dat alles netjes wordt afgehandeld. De werkzaamheden van de bookmaker beginnen zodra je het spelformulier digitaal inlevert. Het gokbedrijf zorgt ervoor dat je weddenschap wordt verwerkt en dat je inzet van je spelersaccount wordt afgetrokken. Verlies je de weddenschap, dan gebeurt er vervolgens niets meer. Je kunt alleen maar hopen dat je de volgende keer meer geluk hebt. Komt je voorspelling uit, dan heb je natuurlijk recht op uitkering van de winst. Je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met de bookmaker. De systemen registreren automatisch dat je gewonnen hebt en dat de bookmaker het verschuldigde bedrag aan je moet uitkeren. Het geld komt dus vanzelf binnen op je spelersaccount. Wil je graag dat het winstbedrag op je bankrekening komt te staan zodat je er ook echt wat mee kunt? Via de uitbetalingsknop heb je dit zo geregeld. Het duurt maar een paar werkdagen voordat je het geld tot je beschikking hebt.

Stap 7: Verhoog je winst met een combi bet

Dankzij jouw sportkennis weet je misschien wel de ene na de andere weddenschap te winnen. En dan wordt het tijd om jezelf wat meer uit te dagen, bijvoorbeeld met een combi bet. Wanneer er één weddenschap op je wedbriefje staat, hebben we het in de gokwereld over een single bet (of enkelvoudige weddenschap, zoals je wilt). Ga je graag voor de hoogst mogelijke winst en durf je daarvoor best wat risico te nemen? Verruil je single bet dan gewoon voor een combi bet (oftewel een meervoudige weddenschap).

De naam zegt eigenlijk alles al. Je combineert meerdere weddenschappen, die je allemaal op één het hetzelfde wedbriefje zet. Je bepaalt zelf hoeveel weddenschappen je combineert. Hoe meer dit er zijn, hoe hoger het potentiële winstbedrag. En dat bedrag kan flink oplopen. De quoteringen van alle weddenschappen worden namelijk met elkaar vermenigvuldigd. Drie sportweddenschappen met quoteringen van 1.50, 2.00 en 2.75 komen in totaal al uit op een getal van 8.25. Een inzet van 10 euro kan dan zomaar 72,50 euro winst opleveren. De hoge quoteringen maken de combi bets zeer gewild. Maar let wel op, want je moet alle voorspellingen goed hebben om de winst binnen te halen. Bedenk je dus goed hoe ver je wilt gaan om van die verhoogde quoteringen te kunnen profiteren.

Stap 8: Ga voor extra spanning met een live weddenschap

Goed onderzoek doen kost tijd. Als je in alle rust de verschillende wedopties bekijkt en de statistieken analyseert, kun je vol vertrouwen de wedstrijd ingaan. Maar die tijd en rust heb je alleen als je gaat voor een pre-match weddenschap en dus geld inzet vóórdat de wedstrijd begint. De rust verdwijnt als je die pre-match weddenschap vervangt voor een live weddenschap. Hierbij wed je namelijk terwijl de wedstrijd bezig is. Dit betekent dat je direct in moet spelen op wat er op het voetbalveld, de tennisbaan of het racecircuit gebeurt. Live wedden vraagt om lef, scherpte en snelle beslissingen. Het brengt extra veel spanning met zich mee, en dat is ook precies de reden waarom steeds meer gokkers voor een live weddenschap kiezen. Dus loopt het lekker met het wedden op sport? Vervang die pre-match weddenschappen dan zeker eens voor een extra spannende live weddenschap.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.