Wat zijn free bets bij bookmakers?

Bookmakers werken graag met allerlei soorten bonussen. De free bet is één van de bekendste, maar ook zeker één van de populairste bonussen. Een free bet (oftewel een gratis weddenschap) geeft je de mogelijkheid om een bookmaker vrijblijvend uit te proberen. Of misschien krijg je wel de kans om gratis te gaan wedden op de finale van de Champions League. Bookmakers gebruiken free bets voornamelijk om nieuwe spelers te werven of om bestaande leden te verleiden om nog een paar extra weddenschappen aan te gaan. Zo’n gratis weddenschap is dus het perfecte marketingmiddel. Maar hoe erg is dat? Want met een free bet kun jij toch maar mooi gratis gaan wedden bij een bookmaker.

Gratis wedden met een free bet

De term free bet zegt eigenlijk alles al. Met een free bet kun je namelijk geheel gratis gaan wedden bij een online wedkantoor. De betreffende bookmaker financiert de inzet, en vervolgens is het aan jou om een geschikte weddenschap te zoeken.

Elke weddenschap kun je winnen of verliezen. Bij een free bet hebben beide uitkomsten weer andere consequenties. Stel je hebt je goed verdiept in de voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. De bookmakers verwachten dat het een harde strijd gaat worden, en zetten de quoteringen bij een 1×2 weddenschap op 2.50 (1), 3.45 (x) en 2.95 (2). Jij bent ervan overtuigd dat de Catalanen hun thuiswedstrijd gaan winnen, dus je gebruikt een free bet van 10 euro om in te zetten op winst voor Barcelona. Als je voorspelling inderdaad uitkomt, dan levert een weddenschap van 10 euro normaal gesproken 25 euro op. Maar omdat de inzet door de bookmaker is betaald, wordt er nu 15 euro aan je account toegevoegd. De 10 euro van de free bet gaat gewoon weer terug naar jouw bookie. Dit is ook meteen het grote verschil tussen een gratis weddenschap en een risicovrije weddenschap. Een free bet betaal je niet zelf, waardoor de inzet bij winst weer terug moet naar de bookmaker. Een risicovrije weddenschap betaal je wél zelf zodat je uiteindelijk de winst plus de inzet in je account gestort krijgt. Tenminste, als het je lukt om de weddenschap te winnen.

Het grote voordeel van een free bet is dat je geen enkel risico loopt. Weet Real Madrid de wedstrijd in Camp Nou toch te winnen? Zelfs dan is er niets aan de hand. Bij een verloren weddenschap raak je de inzet natuurlijk kwijt, maar die inzet is niet door jou betaald. Je eigen gokbudget blijft dus gewoon intact. Een free bet levert wat dat betreft een win-winsituatie op. Je kunt namelijk winst maken, maar als dat niet lukt dan ben je in ieder geval geen geld kwijt.

Een free bet als welkomstgeschenk

Er zijn verschillende momenten waarop een bookmaker gokkers beloont met een gratis weddenschap. Wie weet ontvang je er wel één zodra je een account aanmaakt. Een free bet als welkomstbonus is ideaal wanneer je de bookmaker gewoon eens uit wilt proberen. Je hoeft namelijk geen geld in je account te storten om van deze gratis weddenschap te profiteren. Je kunt vrijblijvend een weddenschap plaatsen en kijken of de bookmaker je bevalt. En als je voorspelling uitkomt, heb je meteen een klein winstbedrag in je account zitten. Nu is het aan jou om te bepalen of je verder speelt bij deze bookmaker of dat je toch op zoek gaat naar een ander platform voor je sportweddenschappen.

Een free bet als mobiele bonus

Free bets zijn ideaal middel om in te zetten wanneer bookmakers iets te promoten hebben. Zo proberen ze spelers met behulp van een gratis weddenschap bijvoorbeeld over te halen om ook een via de mobiel te wedden. Het ontwikkelen van een mobiele website of app kost tijd en geld. Logisch dus dat bookmakers graag willen dat spelers de weg hiernaartoe weten te vinden. Een gratis weddenschap kan daarbij helpen. Let er wel op dat die free bet alleen geldig is voor de eerste keer dat je via je smartphone of tablet wedt. Als je al vaker een weddenschap hebt geplaatst via je mobiel, vervalt het recht op deze free bet.

Een free bet bij belangrijke wedstrijden en toernooien

Bookmakers hebben free bets klaarliggen voor alle soorten gokkers. Het maakt dus niet uit of je van voetbal houdt of dat je liever wedt op een tennis- of basketbalwedstrijd. Het maakt ook niet uit of je net komt kijken of dat je al langere tijd lid bent van de bookmaker. Want naast de free bet als welkomstbonus en mobiele bonus, kun je hem ook tegenkomen als er een belangrijke wedstrijd of toernooi wordt gespeeld. Zodra de klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma staat, zijn er ongetwijfeld bookmakers te vinden die een gratis weddenschap weggeven. Of wat dacht je van het EK of WK voetbal? Als voetbal niet helemaal jouw sport is, dan profiteer je misschien wel van een free bet zodra Roland Garros op het punt van beginnen staat. Of gebruik je gratis weddenschap om te voorspellen hoe die ene zware bergetappe in de Tour de France verloopt. Bij dit type free bet kunnen er afwijkende regels gelden. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat je pas gratis mag wedden nadat je al eerder hebt ingezet op een toernooi. Wedden op het EK voetbal kan dan alsnog een free bet opleveren.

Hoe ga je te werk met een gratis weddenschap?

Heb je een interessante free bet op de promotiepagina van de bookmaker gezien? Dan wil je natuurlijk allereerst weten hoe je deze kunt incasseren. Het activeren van een gratis weddenschap is heel eenvoudig. Je gaat namelijk op precies dezelfde manier te werk als bij elke andere weddenschap. Dat betekent dat je eerst inlogt in je account, waarna je op zoek kunt naar een weddenschap met interessante quoteringen. Daarbij moet je er natuurlijk op letten dat de wedstrijd voldoet aan de eisen van de free bet. Bekijk vooraf dus goed op welke competitie of welk toernooi de gratis weddenschap van toepassing is. Als je eenmaal een geschikte weddenschap hebt gevonden, dan verschijnt er op het wedbriefje vanzelf een mogelijkheid om de free bet in te zetten. Vergeet het niet te activeren, anders gaat de inzet alsnog van je eigen saldo af.

Hier moet je op letten als je gaat voor een free bet

Een gratis weddenschap is altijd interessant. Want zonder dat je zelf geld inzet, kun je al gokken én natuurlijk winst maken. Maar hoe mooi de free bet ook klinkt, zorg dat je nooit onvoorbereid te werk gaat. Een goede voorbereiding bestaat in dit geval uit het lezen van de voorwaarden. Aan elke actie een bookmaker kleven nu eenmaal een paar bonusvoorwaarden. Lees deze altijd goed door, want alleen dan weet je precies waar je aan begint. Een paar van de belangrijkste belemmeringen die je kunt tegenkomen bij een free bet zijn:

De maximale inzet

Bookmakers willen graag zoveel mogelijk winst maken. Die gratis weddenschappen mogen dus niet te veel geld kosten. Je hoeft daarom niet te verwachten dat de bookmaker je tientallen euro’s cadeau doet om mee te gaan wedden. Het gaat meestal om een tientje, al zijn er ook free bets van bijvoorbeeld 5 of 15 euro. Door dit relatief lage bedrag kun je met een gratis weddenschap nooit heel veel winst maken. Wil je toch meer inzetten dan het bedrag dat je van de bookmaker krijgt? Dat kan. Maar in dat geval gaat de free bet gelden als een korting. Je financiert de weddenschap dus deels met het geld van de bookmaker en deels met je eigen speelsaldo.

Wedden tot het minimale uitbetalingsbedrag is bereikt

Stel je gaat voor een gratis weddenschap van 10 euro en de quoteringen staan op 2.15. Na aftrek van de inzet blijft er dan 11,50 euro winst over. Dat bedrag is bij de meeste bookmakers niet voldoende om een uitbetaling aan te kunnen vragen. Dat betekent automatisch dat je meer moet gaan wedden voordat het geld daadwerkelijk van jou is. Als je vaker bij een bookmaker wedt, dan levert dat overigens geen problemen om. Voor je het weet, heb je dan de 15, 20 of 25 euro bij elkaar gespaard die nodig is voor een uitbetalingsaanvraag.

Wees op tijd met het incasseren van de free bet

Er zit vaak een tijdslimiet verbonden aan de free bets. Zo kan een bookmaker bijvoorbeeld eisen dat je binnen een week na inschrijving gebruikmaakt van die gratis weddenschap. Doe je dat niet, dan ben je te laat om van deze welkomstbonus te profiteren. Ook bij toernooien en belangrijke wedstrijden moet je de tijdslimiet in de gaten houden. Misschien loopt de actie wel af vlak voordat het sporttoernooi begint. Lees je de bonusvoorwaarden niet goed door, dan mis je dit soort essentiële informatie. 

Eén bonusactie is voor de bookmaker meer dan genoeg

Tot slot is er nog een regel die altijd geldt bij bookmakers: je kunt maar van één bonusactie tegelijk profiteren. Als je voor een free bet kiest, dan is het niet mogelijk om tegelijkertijd voor bijvoorbeeld een cashback bonus te gaan. Staan er meerdere interessante bonusacties op de website van de bookmaker? Zorg dan dat je de bonussen verspreidt over verschillende weddenschappen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.