Trimbos instituut publiceert een kennisagenda over (online) gokken

4 juli 2022

Door invoering van de wet kansspelen op afstand is het mogelijk om legaal te gokken in ons land. Het is altijd duidelijk geweest dat dit ook risico’s inhoudt, omdat gokverslaving een bekend verschijnsel is uit de tijd dat gokken nog illegaal was. Het Trimbos instituut kwam onlangs met een kennisagenda.

Vier adviezen van het Trimbos instituut

Het Trimbos instituut meent dat, nadat het gokken legaal is geworden, er nog onvoldoende bescherming geboden wordt tegen de risico’s om verslaafd te raken aan het gokken. Daartoe is een kennisagenda gepubliceerd met een viertal adviezen:

  1. Onderzoek én grijp in op gokgerelateerde schade.
  2. Regel onafhankelijke toegang tot data en maak wetenschappelijke kennisopbouw over digitale interventies mogelijk.
  3. Onderzoek productontwerp, omgeving en reclame.
  4. Werk toe naar wetenschappelijk onderbouwde preventie en behandeling.

Een korte toelichting op de adviezen

Volgens het instituut is gok gerelateerde schade meer dan alleen verslaafd raken aan het spelletje. Het kan ook zonder verslaving tot schulden leiden, problemen geven met sociale contacten en zelfs betrokkenheid bij criminaliteit in de hand werken. Om te kunnen ingrijpen moet meer onderzoek worden gedaan. Dergelijk onderzoek kan alleen plaats vinden indien onderzoekers toegang krijgen tot de data van de online gokbedrijven. Dat is in Nederland momenteel niet goed geregeld en het is onwaarschijnlijk dat vergunninghouders deze data vrijwillig aan onafhankelijke partijen zullen verstrekken.

Verder is er nog niet voldoende onderzocht in hoeverre productontwerp, omgeving en reclame invloed hebben op problemen die verband houden met gokken. Zo valt te denken aan het ontwerp van de site, zaken als speelsnelheid, mogelijke pauzes, benadrukking van een near win, etc. Wat reclame betreft zou dat punt van tafel kunnen indien minister Weerwind erin slaagt tot een totaalverbod te komen op ongerichte reclame voor risicovolle kansspelen.

Preventie en een betere behandeling

Het Trimbos instituut beseft dat er geen echte oplossing is waarmee alle risico’s van kansspelen kunnen worden vermeden. Het lijkt er echter ook duidelijk op dat bij de legalisering van het gokken in ons land te weinig aandacht is besteed aan de mogelijkheid om te leren van de praktijk. Dit om in ieder geval zoveel mogelijk aan preventie te doen, waarbij gokgerelateerde schade in de ruime zin kan worden beperkt. Om zinvol te kunnen behandelen, is professionalisering van het onderzoek naar gokken noodzakelijk. Juist de online kansspelen zorgen ervoor dat er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar komt voor verder wetenschappelijk onderzoek. Daarbij mag uiteraard de privacy van de consumenten niet in het geding komen en moeten ook de belangen van de vergunninghouders worden gewaarborgd.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.