Uitstel verbod op ongerichte reclame goksector lijkt onvermijdelijk

10 oktober 2022

Minister Franc Weerwind heeft de kamer medegedeeld dat de streefdatum voor een verbod op tv-reclame voor de online goksector op 1 januari 2023 niet zal worden gehaald. Weliswaar zal een wetsvoorstel met een dergelijke inhoud op tijd worden voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer, maar omdat een standaard advies van de Raad van State in het algemeen 3 maanden duurt, verwacht de bewindsman dat de wet niet eerder dan voorjaar 2023 kan ingaan. In de tweede kamer was er vooral kritiek van CU en SP op de mededeling van de minister.

The usual suspects

Het is inmiddels bekend dat de grootste tegenstand van de online goksector in de Tweede Kamer komt van Mirjam Bikker van de CU en Michiel van Nispen van de SP. Dit duo heeft ook het voorstel voor een verbod op reclame voor de goksector ingediend op basis waarvan Weerwind de huidige aanpassing van de wet heeft gerealiseerd. Het uitstel werd door beide dan ook bepaald niet gewaardeerd. Bikker merkte op dat de Raad van State ook spoedprocedures kent voor belangrijke zaken. Zo werd een advies over de Corona-wet al na twee dagen uitgebracht. De minister liet echter duidelijk merken er niets voor te voelen om een dergelijk verzoek tot versnelde behandeling te doen. De Raad van State kan hiertoe ook niet gedwongen worden.

Komt er een tsunami aan reclame rond Qatar?

Bikker en Van Nispen vrezen dat indien de wet niet snel wordt aangepast er nog een laatste uitgebreide reclamecampagne zal volgen rond het WK voetbal in Qatar gedurende de maanden november en december 2022. Met name voor de bookmakers is dit evenement in ons land een wellicht laatste optie om vol op naamsbekendheid in te zetten voordat reclame in belangrijke mate wordt verboden. Teneinde een mogelijke ‘tsunami’ aan tv-reclame te voorkomen, verzocht het genoemde duo de minister derhalve om er alles aan te doen om dit te voorkomen.

Is het echter te verwachten dat de vergunninghouders inderdaad vol zullen inzetten op een overvloed aan reclame rond de uitzendingen vanuit Qatar? Experts denken dat de sector zich zal gaan houden aan de zelfregulering. Er wordt op dit moment geen reclame voor de branche uitgezonden voor 22.00 uur in de avond. De late wedstrijden in Qatar beginnen om 21.45 uur. Derhalve lijkt reclame uitsluitend mogelijk in de rust op na afloop van de wedstrijden. Dat zijn niet de meest aantrekkelijke tijdvakken.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.