Bookmakers schrappen Russische competities

9 maart 2022

Het conflict in Oekraïne heeft ook grote gevolgen voor de sportwereld. TOTO heeft per 3 maart besloten om alle Russische competities te schrappen uit het aanbod. Een dag later volgden ook BetCity en Holland Casino. Het is bij deze bookmakers dus niet meer mogelijk om te gokken op uitslagen op voetbal en andere sportwedstrijden in Rusland. Alle bestaande weddenschappen worden wel afgehandeld. Het is overigens niet het enige wat er verandert in de sport.

Russische elftallen zijn internationaal niet langer welkom

De FIFA en de UEFA hebben besloten dat voetbalelftallen uit Rusland niet langer deel mogen nemen aan internationale toernooien. Dat geldt zowel voor clubs als het nationale elftal. Eerder was al bekend gemaakt dat de finale van de Champions League niet plaats zal vinden in St. Petersburg maar in Parijs. Ook de Oranje Leeuwinnen worden direct geraakt door het besluit. Het EK vindt dit jaar van 6 tot 31 juli plaats in Engeland. Nederland, de titelverdediger, is hoofd van poule C. Daarin waren ook Zweden, Zwitserland en Rusland geplaatst. Nu de Russinnen niet meer welkom zijn, is onduidelijk hoe dat gaat worden opgelost. Uiteraard is er nog relatief veel tijd om dat te beslissen.

Er is veel onzekerheid in het betaalde voetbal

In de afgelopen jaren is er veel Russisch geld in het betaalde voetbal in het westen terecht gekomen. Het meest opmerkelijk voorbeeld daarvan is waarschijnlijk het Londense Chelsea. De Russische miljardair Roman Abramovich nam de club in 2003 over en pompte er veel geld in. En met succes want Chelsea behaalde nationaal daarna vele successen en schreef twee maal de Champions League op de naam, waaronder vorig seizoen. Maar Abramovich staat ook bekend als een vriend van Poetin en zal daarom waarschijnlijk gestraft worden in Engeland. Hij heeft daarom besloten om de club te verkopen. Daarbij zal hij niet eisen dat zijn leningen aan Chelsea, naar verluidt een bedrag van € 1,5 miljard, terug worden betaald. Ook zou hij de opbrengst van de verkoop gebruiken om slachtoffers van het conflict te helpen. Daarover bestaat nog onduidelijkheid.

Een tweede kwestie is de sponsor Gazprom. De Russische staatsmaatschappij levert aardgas in heel Europa en sponsort diverse voetbalclubs. Het Duitse Schalke-04 heeft meteen de naam Gazprom van de shirts verwijderd. Ook de UEFA heeft het sponsorcontract met Gazprom opgezegd. In Servië loopt het heel anders. Daar wordt Gazprom geprezen en juicht de fanatieke aanhang van Rode Ster Belgrado de invasie in Oekraïne toe. Zal ook de Servische competitie worden geschrapt?

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.