De loden leeuw voor TOTO

1 april 2023

Het kan verkeren. TOTO kreeg in het verleden nog een prestigieuze prijs voor de tv-reclame voor Koning TOTO. Dat was in de tijd dat rolmodellen de bookmaker nog mochten aanprijzen. In 2022 werd TOTO ‘onderscheiden’ met de loden leeuw. Die is bedoeld voor de meest irritante reclame op tv en is in eerdere jaren uitgereikt aan  een aantal beruchte voorgangers. De kijkers vonden de gekleurde gorilla die door moest gaan voor de nieuwe Koning TOTO dan ook allesbehalve geslaagd. TOTO heeft de spot nog niet van het scherm gehaald. Dat is ofwel dapper of een goede marketing truc. Irritante reclames vallen immers ook goed op.

Wacht niet tot geluk je overkomt

Misschien herinner je je de volgende reclamespot uit december 2022: een zoon besluit zijn vader mee te nemen naar Lapland. Ze beleven daar echte vakantie-avonturen en het is duidelijk dat dit bezoek een langgekoesterde wens van de vader is geweest. De zoon heeft zijn vader verteld dat het mogelijk was, omdat hij een prijs had gewonnen in de Staatsloterij. De kijker krijgt echter de horen dat de zoon nog een lot moet kopen in de oudejaarsloterij, maar zeker wou weten dat zijn vader deze kans kreeg. De reclame is bedoeld om te wijzen op de oudejaarstrekking met als motto voor vele zaken: Wacht niet totdat geluk je overkomt. De boodschap kreeg de Gouden Loekie voor de beste tv-reclame van 2022. Zo vielen beide staatsdeelnemingen in de gokbranche in de prijzen.

Staatsloterij heeft een goede hand voor reclame

De Gouden Loekie was niet de eerste voor de Staatsloterij. In tegendeel, het lijkt al haast een traditie te worden. Gedurende de laatste 5 jaar werd de loterij maar liefst 4 van de 5 keer eerste. Ook ditmaal waren de grote concurrenten weer usual suspects. De Staatsloterij moest Centraal beheer met de nog altijd bekende slogan ‘Even Apeldoorn bellen’ voorblijven. Ook waren de kijkers erg gecharmeerd van de glimlachende rode kat van KPN.

De vorige winnende reclames van de Staatsloterij waren ook gevuld met dieren. Misschien herinner jij je de husky nog of hondje Frekkel, katje Frummel of Freddie de egel. Opmerkelijk mag worden genoemd dat de winnaars allemaal werden bedacht en gemaakt door reclamebureau TBWA/ NEBOKO. In 2017 wist het bureau ook al voor AH goud te scoren. De vraag welke reclame het meest effectief was in 2022, de meest irritante of juist de meest gewaardeerde zal echter niet beantwoord kunnen worden.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.