Er komt een CRUKS 2.0

23 december 2022

Tegelijk met de invoering van de wet kansspelen op afstand werd er ook een online register gecreëerd voor mensen die geen toegang wensten tot de legale bookmakers en casino’s in ons land. Inschrijven bij CRUKS kan vrijwillig en is dan relatief eenvoudig. Het kan ook verplicht gebeuren nadat een speler door een vergunninghouder is gemeld vanwege een vermoeden van problemen met het gokken. In een dergelijk geval is er een zorgvuldige procedure waarbij specialisten uit diverse vakgebieden beoordelen of een verplichte opname in het register van uitsluiting noodzakelijk is.

Geen verplichting, maar zelfregulering

Tot dusverre heeft – voor zover bekend –  er nog geen verplichte inschrijving plaatsgevonden. Het register is dan ook vooralsnog vooral een kwestie van zelfregulering van gokkers die twijfelen aan hun doorzettingsvermogen om niet (meer) te gokken. Het huidige aantal inschrijvingen ligt boven de 20.000. Wie zich inschrijft bij CRUKS wordt geweigerd als hij een account wil aanmaken bij een vergunninghouder. Uiteraard geldt dat niet voor illegale aanbieders van kansspelen. Ervaringsdeskundigen uit de hulp bij gokverslaving hadden in eerste instantie gemeld dat het register bij veel van de nieuwe patiënten nog onbekend was en pleitten voor een landelijke campagne. Volgens de toezichthouder is de naamsbekendheid inmiddels fors toegenomen, ook omdat de vergunninghouders verwijzen naar CRUKS.

Extra tijd voor bezinning

Wie zich wil inschrijven bij CRUKS hoeft daarvoor maar een simpel menu te doorlopen. Uiteraard is daarbij het BSN noodzakelijk, dat geldt ook voor het aanmaken van een account bij een vergunninghouder overigens. Een van de vragen die beantwoord moeten worden is de periode van uitsluiting waarvoor wordt gekozen. Dat is minimaal 6 maanden, maar ook een langer tijdvak is mogelijk. Als iemand kiest voor een periode langer dan 6 maanden bestaat altijd de mogelijkheid om toch weer eerder uit te schrijven, mits er minstens zes maanden zijn verstreken sinds de inschrijving. Na uitschrijving kan iemand  meteen weer terecht bij een vergunninghouder om te gaan gokken. Dat verandert waarschijnlijk in CRUKS 2.0.

Er wordt gedacht aan een bezinningsperiode van 8 dagen voor een ieder die zich voortijdig laat uitschrijven zodat er een extra periode komt om na te denken over de beslissing. Bij invoering van deze wijziging zal er ook een nieuwe campagne komen om het publiek extra attent te maken op het register.

De KSA merkte verder op dat de uitkomsten van een onderzoek naar het invullen van de zorgplicht door vergunninghouders in maart 2023 worden verwacht. Evaluatie zal daarna plaatsvinden.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.