Eurovision Songfestival werpt schaduwen vooruit

9 maart 2023

Op 9 en 11 mei zijn de voorronden en op 13 mei wordt de winnaar bekend van het Eurovision Songfestival 2023. Dit jaar vindt het muziekfeest plaats in Liverpool. Volgens de traditie had de winnaar van 2022 (Oekraïne) de organisatie op zich mogen nemen, maar dat was een probleem vanwege de internationale situatie. Ook het aantal deelnemers is dit jaar vanwege de spanningen op ons continent wat lager dan gebruikelijk met 37. Dat neemt echter niet weg dat het spektakel weer zal worden gevolgd door honderden miljoenen kijkers in Europa en het grootste in zijn soort blijft. Ook moeten er eerst voorronden genomen worden om tijdens de finale mee te mogen doen.

Bookmakers geven Nederland minder kans

Nederland zal dit jaar vertegenwoordigd worden door het duo Mia Nicolai en Dion Cooper met Burning Daylight. Het nummer werd in Nederland goed ontvangen. Het is een prettig  in het gehoor liggende ballad. De invloed van de laatste winnaar voor Nederland – Duncan Laurence- is volgens de kenners goed hoorbaar. De bookmakers waren minder enthousiast. Waar het duo in eerste instantie nog op de 9e plaats werd gerangschikt, duikelden ze omlaag naar plaats 15 nadat het nummer werd gepresenteerd. Wellicht biedt het te weinig spektakel.

Bij de vorige editie stond de winnaar eigenlijk al lange tijd voor de finale vast: Oekraïne. Dat had uiteraard meer met gevoel dan muzikale kwaliteit te maken. Ook dit jaar staat Oekraïne er goed voor als we de odds mogen geloven. Maar op de eerste plaats met een flinke voorsprong staat Loreen uit Zweden met het nummer Tattoo. Dat kan nog flink veranderen in de loop van de tijd, want nog niet alle nummers zijn bekend.

Waarom je niet bij Nederlandse vergunninghouders een gokje mag wagen

Het is nog steeds verboden in ons land om op het Eurovision Songfestival een gokje te wagen. Dat is eigenlijk wel jammer omdat het de strijd nog spannender kan maken voor wie graag naar het spektakel kijkt. De reden voor het verbod is als volgt geformuleerd door de KSA:

“De integriteit van het verloop van sommige van deze gebeurtenissen laat zich lastig vaststellen. Hoewel er belangstelling kan bestaan voor dit soort weddenschappen, houdt het een onevenredig groot risico in op matchfixing of handel met voorwetenschap.”

(bron: kansspelautoriteit.nl)

Het is een keuze die is gemaakt voor het Songfestival, maar ook bijvoorbeeld verkiezingen. Wellicht dat in de toekomst de regels veranderen.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.