Favorieten voor de Tour de France

30 juni 2023

Dit jaar gaat het er meteen keihard aan toe in de Tour. Geen tijdrit of vlakke etappe, maar een zware klus in het heuvelachtige terrein rond Bilbao. De coureurs moeten ineens 192 kilometer afleggen en op 1 juli is het beslist niet onmogelijk dat de hitte ook een belangrijke rol kan spelen. De favorieten moeten dus meteen op hun hoede zijn. Er liggen nog duizenden kilometers voor hen voordat ze in Parijs arriveren maar iedere seconde verlies moet later weer worden teruggewonnen als je in de gele trui wilt eindigen.

De bookmakers hebben de winnaar al bepaald

Mocht de Deen Jonas Vingegaard jouw favoriet zijn, dan levert dat maar een beperkte winst op bij een gokje. De bookmakers geven deze renner van Jumbo Vista ook veruit de grootste kans. De odds bij winst liggen onder de 2. Maar er is nog een kanshebber en dat is de Sloveen Tadej Pogacar. Ook voor hem zijn de quoteringen erg laag. De bookmakers achten het voor 75% zeker dat een van beide er met de eindoverwinning vandoor gaat. Daarachter volgen alleen maar outsiders met Jai Hindley die ongeveer 5% kans op de laatste gele trui lijkt te hebben als het aan de bookmakers ligt.

Unibet promotie Tour de France

Wat waren de verwachtingen voor vorig jaar?

Ook vorig jaar was er bij de bookmakers een duidelijke favoriet: Pogacar. De Sloveen leek onaantastbaar en op weg naar zijn derde achtereenvolgende Touroverwinning. In het voorseizoen had hij alweer grote indruk gemaakt en verder leken er alleen outsiders te zijn. Jonas Vingegaard had al naam gemaakt in 2020 toen de kopman van de Jumbo Vista ploeg Roglic uitviel. Hij mocht voor zijn eigen kansen gaan en wist Pogacar op de beruchte Mont Ventoux zelfs te lossen.

Ook in 2021 was Vingegaard de grootste bedreiging voor de Sloveen die weer eerste werd. In 2022 liep het anders. Vingegaard won onverwacht 3 minuten op Pogacar en daarna wist hij mede dankzij volle inzet van zijn ploeg tot in Parijs het geel om de schouders te houden. De kenners rekenen dit jaar op een vergelijkbaar scenario, maar Pogacar is beslist niet kansloos. Uiteraard is een verrassing nooit uitgesloten.

Voor de liefhebber van de wielersport lijkt 2023 een bijzonder boeiende versie te worden met strijd vanaf de eerste meters. En de Nederlanders? Een gele trui zit er wellicht niet in en zeker niet in Parijs,  maar een paar mooie dagzeges wellicht wel.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.