Legaal online gokken in Nederland lijkt een succes

22 maart 2022

Uiteraard is het legaal online wedden in Nederland nog pril. Volgens het jaarverslag van de Kansspelautoriteit gaat de ontwikkeling echter wel snel. Sinds het mogelijk is een vergunning te krijgen om kansspelen op afstand te organiseren op 1 oktober 2021, is het aantal vergunninghouders bijna verdubbeld naar inmiddels 17.

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvragen in behandeling, zodat naar verwachting er binnenkort nog meerdere vergunninghouders hun opwachting zullen gaan maken. Tevens zal op 1 april de afkoelingsperiode aflopen waarin een aantal grote buitenlandse bedrijven geen vergunning mochten aanvragen. Dat was op verzoek van de Tweede Kamer en gold voor partijen die eerder zich direct op Nederlandse consumenten hadden gericht. Een aantal van deze voorheen populaire bookmakers, zoals Unibet en Bwin hebben al aangekondigd ook de Nederlandse markt weer zullen te betreden.

Aantallen accounts en omzet

Momenteel zijn er 534.000 accounts bij de vergunninghouders aangemeld. Dat zijn niet allemaal verschillende consumenten omdat er ook mensen zijn met meerdere accounts. Gelet op de privacy is niet bekend hoeveel individuele spelers er momenteel zijn. In de periode voor 1 oktober was het gok-traject illegaal. Over deze periode zijn derhalve geen officiële gegevens bekend. Geschat werd dat er in Nederland destijds 800.000 accounts waren. Op dat punt valt er dan ook nog iets in te halen.

Wat de omzet betreft zijn de cijfers wel exact bekend over het vierde kwartaal in 2021. Hierbij wordt door de KSA de omzet gedefinieerd als inleg minus uitbetaalde winsten. Deze omzet was in het verstreken kwartaal € 185 miljoen. Dat is beduidend meer dan de omzet in de voorafgaande periode. De geschatte illegale omzet voor Nederland was € 500 miljoen per jaar en derhalve € 125 miljoen per kwartaal. De omzet lijkt dus zeer fors gestegen sinds het gokken online ook legaal mogelijk is.

Reclame is een pijnpunt

Niet alle nieuws over de sector is goed. De reclame blijft een pijnpunt. Momenteel is er nog geen wettelijk verbod op reclame voor vergunninghouders, maar minister Weerwind heeft aangekondigd dat hij maatregelen zal treffen naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer waarin om een verbod wordt gevraagd. Het is nog niet duidelijk hoe een dergelijk verbod er uit zal gaan zien. In een brief aan de Kamer noemt de minister een verbod op ‘ongerichte’ reclame voor risicovolle kansspelen. Ook wil hij  het inzetten van ‘rolmodellen’ zoals ex-profvoetballers verbieden.

 

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.