Hoewel de brief van minister Franc Weerwind naar de Tweede Kamer nog niet is verzonden, melden meerdere partijen dat er een volledig verbod op reclame voor kansspelen zal worden aangekondigd. Onder andere de directeur van Screenforce, de organisatie die tv-reclames verkoopt, heeft dit in een interview gezegd. De Ster, RTL en Talpa hebben hierover veelvuldig overleg gevoerd met de minister en zijn tegen een dergelijk verbod. De minister hebben ze echter niet kunnen overtuigen. Overigens is de invoering van een verbod een complexe zaak en zal die minimaal 1,5 tot 2 jaar gaan duren.
Wat vooraf ging aan het huidige voornemen
De invoering van de wet op de kansspelen op afstand heeft erg lang geduurd in ons land, bijna 8 jaar. In die periode is er ook regelmatig overleg geweest over een eventuele wettelijke beperking van reclame voor online gokken. In een aantal Europese landen bestaat een verbod of beperking van reclame voor kansspelen op afstand. De reden hiervoor is dat de overheid wil voorkomen dat de drempel om online te gaan gokken te laag wordt. Er zijn nu eenmaal groepen (wetenschappers menen vooral jongeren en jongvolwassenen) die het risico lopen om gokverslaafd te worden. Te uitbundige reclame zou daarbij een rol kunnen spelen.
De Nederlandse wetgever heeft in 2021 besloten om voor zelfregulering van de sector te kiezen. Daarover hebben de vergunninghouders inderdaad afspraken gemaakt, maar niet tot tevredenheid van de politiek. Met name rond de kwalificatiewedstrijden van Oranje voor het WK in Qatar liep het volgens de Tweede Kamer uit de hand. Ondanks het feit dat de demissionaire minister Sander Dekker een motie ontraadde, kwam die er toch. Een meerderheid gaf de minister opdracht om de reclame voor online kansspelen op de tv te verbieden. Dekker zette dat punt op de agenda voor zijn opvolger.
Waarom een verbod zo lang moet duren
De diverse partijen die betrokken zijn bij een eventueel verbod hebben de tijd nog om Franc Weerwind op andere gedachten te brengen. Een reclameverbod is namelijk geen peulenschil en vereist grondig werk bij het opstellen van een wet. In principe druist het in tegen de vrijheid van meningsuiting en tevens zijn er Europese regels die in acht moeten worden genomen. Om die reden verwachten experts dat de wet minstens 1,5 jaar op zich zal laten wachten, zij het niet nog langer. In die periode zou de sector via zelfregulering een poging kunnen doen de politiek van mening te doen veranderen.