Minister overweegt speellimieten

3 mei 2022

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming is druk bezig met het dossier kansspelen op afstand. Afgelopen week ontving de Tweede Kamer een update over speellimieten. In de Wet op kansspelen op afstand staat vermeld dat door de spelers een aantal limieten moeten worden ingesteld. Dat gaat onder meer over de maximale speelduur per dag, de maximale inzet per weddenschap en het bedrag dat een speler maximaal op zijn account wil hebben staan.

Geen limieten in de wet

Er werden daarvoor in de wet geen limieten vermeld. De exploitanten en consumenten mochten dit zelf bepalen. Dat heeft veel kritiek opgeleverd. Omdat het nu bij enkele vergunninghouders mogelijk is om in theorie 24 uur per dag te spelen en miljoenen euro’s op de account te laten staan. Omdat dit niet de bedoeling van de wet is geweest heeft de minister aan de kamer gerapporteerd dat hij zal laten onderzoeken in hoeverre er aanpassingen nodig zijn. Hierbij geeft Weerwind aan dat het onderzoek zich op twee punten zal richten:

  • Het aanpassen van bestaande limieten.
  • Het instellen van overkoepelende limieten die gaan gelden voor alle aanbieders in de branche.

Het tweede punt is voorgesteld door het Trimbos-instituut en wordt in de Tweede Kamer ook minimaal gesteund door de PvdA.

Het mogelijke risico van overkoepelende limieten

Toen de wet op de kansspelen werd ingevoerd is gesproken over limieten die overkoepelend zouden kunnen zijn. Daar is destijds van afgezien omdat dit mogelijk een aantasting van de privacy van de spelers zou kunnen vormen. Bij CRUKS (het centraal register voor uitsluiting van kansspelen) is dit overkoepelend effect wel aanwezig. De minister zal dan ook laten uitzoeken in hoeverre het mogelijk is om met de huidige techniek de privacy te garanderen en toch overkoepelende effecten te bereiken. Dit onderzoek moet in de zomer zijn afgerond. Weerwind ziet behalve privacy problemen als risico dat door overkoepelde limieten voor vergunninghouders een aantal spelers bij de illegale aanbieders gaan spelen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

De minister laat verder onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om CRUKS gebruikersvriendelijker te maken. Ook denkt hij aan een koppeling met verslavingszorg. Iedereen die zich inschrijft of heeft laten inschrijven in CRUKS, zou dan automatisch maar vrijblijvend informatie ontvangen over de mogelijkheden die de zorg kan bieden. Weerwind voelt niets voor een voorstel uit de kamer om bij iedere weddenschap de consument meteen te wijzen op CRUKS en de risico’s van gokverslaving. Een eventuele aanpassing van CRUKS staat in de zomer in de agenda.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.