NOGA speellimieten in Nederland

27 februari 2023

De Wet op de kansspelen op afstand is nog redelijk nieuw in ons land, maar al gauw bleek deze niet op alle punten te voldoen. Eigenlijk had de overheid verwacht (met een spoortje Nederlandse arrogantie) met de wet een raamwerk te scheppen dat vele jaren ongewijzigd zou kunnen worden gebruikt en als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere wetgevers.

De Wet op kansspelen op afstand zal worden aangepast

Al na enkele maanden bleek echter dat de zelfregulering voor reclame en promotie overlaten aan de branche geen succes was geworden. Overheid en consumentenorganisaties voelden zich niet senang bij de hoeveelheid reclame die de vergunninghouders over de markt uitstortten om marktaandeel te realiseren. De wet zal op dat punt derhalve worden aangepast. Dit zal naar verwachting een vrijwel compleet verbod gaan inhouden op reclame en sponsoring voor en door de goksector. De brancheorganisatie NOGA is niet blij met deze aanpassingen, maar die lijken inmiddels vrijwel onafwendbaar. Wat verwacht de NOGA dat daarna zal gebeuren op wettelijk terrein? Peter-Paul de Goeij, managing director, is daar heel duidelijk over. Hij verwacht dit jaar nog een aanzet tot speellimieten in ons land.

Doet het Belgisch voorbeeld volgen?

De verhouding tussen de federale Belgische overheid en de gokbranche is niet optimaal te noemen. Regelmatig is er van overheidszijde het verwijt dat de vergunninghouders bij onze zuiderburen niet voldoende doen. Ze moeten kwetsbare groepen goed beschermen tegen de risico’s van gokken, waarbij dan met name aan gokverslaving wordt gedacht. In België is er al meer dan 10 jaar een wet waarin ook de positie van online bookmakers en casino’s is geregeld. Daarin zijn inmiddels ook speellimieten opgenomen. Na enkele eerdere pogingen, mag in België momenteel maximaal € 200 per week gestort worden op het account van een vergunninghouder. Spelers die een hogere limiet willen, moeten dat zelf aanvragen. Dat wordt na het doorstaan van een financiële check toegestaan. De limiet kan ook weer worden ingetrokken.

‘normale’ storting

Overigens wordt € 200 per week door de Belgische toezichthouder niet als een ‘normale’ storting beschouwd. De KSC adviseert maximaal 5% van het vaste inkomen te besteden aan stortingen voor gokken. De Goeij denkt dat de Nederlandse overheid het voorbeeld van België zal gaan volgen. Een overkoepelende limiet voor alle vergunninghouders lijkt praktisch niet realiseerbaar, omdat daarbij de privacy van de consument in het geding zou komen. De NOGA is geen voorstander van speellimieten. Het legaliseren van het online gokken was met name bedoeld ten behoeve van kanalisatie, dat wil zeggen de spelers een legaal en betrouwbaar alternatief te bieden voor de illegaliteit. Hoe meer de legale goksector wordt beperkt, hoe groter de kans lijkt dat de consument gaat kiezen voor illegale opties.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.