Verantwoord wedden bij een bookmaker doe je zo!

Wedden bij een bookmaker is ontzettend leuk en spannend. Voor je het weet, levert jouw sportkennis een extra zakcentje op. Want jij voorspelde al dat Max Verstappen de volgende Grand Prix ging winnen of dat Bayern München zich zou kwalificeren voor de volgende ronde in de Champions League. Ondanks dat bookmakers er alles aan doen om een zo prettig een veilig mogelijke gokomgeving te creëren, kunnen we niet om de schaduwzijde heen. Wedden op sport brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Zo hangt de kans op verslaving of financiële problemen altijd als een zweem over de online gokplatforms. Gelukkig is het helemaal niet zo lastig om het gokken bij een bookmaker leuk en veilig te houden. Zolang je je hoofd er maar bij houdt en deze tips voor verantwoord wedden opvolgt.

De eerste verantwoordelijkheid ligt bij jou

Gokverslaving, financiële problemen als gevolg van je weddenschappen, een sociaal isolement… het zijn allemaal zaken waarvan je denkt dat ze jou niet overkomen. Maar de feiten vertellen iets anders. De een is een stuk vatbaarder voor gokproblemen dan de ander, maar inmiddels zijn er genoeg bewijzen dat je echt geen jonge, onstabiele gokker met weinig geld hoeft te zijn om jezelf in de nesten te werken. Iedereen die weleens geld inzet bij een bookmaker, doet er goed aan om zijn eigen gokgedrag scherp in de gaten te houden.

In eerste instantie ben je zelf verantwoordelijk voor je gokgedrag. Het is niet voor niets dat de Nederlandse Kansspelautoriteit jarenlang de slogan Speel Bewust 18+ voerde. Door je hoofd in plaats van je emotie te volgen en goed na te blijven denken bij alles wat je doet, voorkom je al veel problemen. Bewust spelen betekent onder andere dat je nóóit moet wedden als je alcohol op hebt, vermoeid bent of een mentaal zware dag achter de rug hebt. De kans dat je dan emotionele in plaats van rationele beslissingen neemt, is op dit soort momenten enorm groot. En die emotionele beslissingen leiden in de wereld van het online gokken maar zelden tot iets positiefs. Je moet je verstand erbij houden en dat wordt erg moeilijk als je hoofd niet helder is.

Wees verstandig en hou zicht op je financiën

Je hoofd helder houden is nog maar de eerste opdracht die je hebt. Het is namelijk ook belangrijk dat je een duidelijk financieel plan hebt. Onze tips voor bankrollmanagement kunnen je daar al bij helpen! De belangrijkste punten waar je op moet letten zijn:

  • Speel nooit met geld dat je niet kunt missen óf dat je hebt geleend van iemand anders. Het geld dat je reserveert voor je sportweddenschappen moet echt een extraatje zijn, en niet uit bijvoorbeeld het potje voor je huur, kleding of verzekeringen komen. Er is namelijk altijd een reële kans dat je een paar weddenschappen achter elkaar verliest. Dat verlies moet je financieel kunnen dragen, anders hoort dit geld niet thuis in je spelersaccount.
  • Werk met een gokbudget en stel duidelijke limieten vast voor de inzet per weddenschap. Zo ben je niet geneigd om in één keer je complete budget erdoorheen te jagen als je een weddenschap spot met mooie odds. Door te spreiden hou je veel meer de controle over je geld.
  • Probeer nooit om verloren inzetten terug te winnen. Neem dus je verlies als je je dag niet hebt en je meer verlies moet incasseren dan je lief is. Anders loop je het risico dat je in een emotionele rollercoaster terechtkomt en je je inzet omhoog gooit. Je hebt het idee dat je zo je eerdere verliezen kunt goedmaken, maar dit kan juist heel slecht aflopen…

Een pauze laat je alles weer helder zien

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Toch vergeet je alle goede voornemens snel als je eenmaal in de flow zit en je de ene na de andere weddenschap afsluit. Je hoofd is op dat moment alleen maar bezig met statistieken en welke weddenschappen je de overwinning kunnen bezorgen. Of je wel verantwoord bezig ben en je bijvoorbeeld goed blijft nadenken over de hoogte van je inzet, is voor jou even bijzaak.

Om te voorkomen dat je zo sterk gefocust raakt op je weddenschappen dat je de wereld om je heen vergeet, is het slim om regelmatig een pauze in te lassen. Op deze manier haal je jezelf even uit die continustroom van weddenschappen, waarna je alles weer helder kunt zien. De gedachte aan weddenschappen met nóg hogere odds verdwijnt vanzelf, net als de neiging om je inzet te verhogen zodat je nét iets meer winst pakt. Wie regelmatig pauzeert, grijpt vanzelf de controle weer terug. Een simpele wekkerfunctie op je telefoon doet in dit geval al wonderen. Vergeet ook niet dat het leven meer te bieden heeft dan wedden bij een bookmaker. Het instellen van een maximale speeltijd per dag is dus geen slecht idee.

Onderneem actie als het tóch misgaat

Als je bovenstaande tips voor verantwoord wedden keurig opvolgt, verklein je de kans dat jouw hobby je in de problemen brengt. Toch kan het gebeuren dat je te veel geld vergokt of dat je simpelweg niet kunt stoppen wanneer je eenmaal in die flow zit. Dat is niet zwak, en het is al helemaal niets om je voor te schamen. Maar het is wel zaak dat je actie onderneemt wanneer je merkt dat het de verkeerde kant opgaat.

Actie ondernemen betekent allereerst dat je je moet aanmelden voor het Cruks-systeem. Als je naam vermeld staat in dit Centraal Register Uitsluiting Kansspelen, dan kún je voor een bepaalde periode niet meer wedden bij een bookmaker. De speelpauze van 6 maanden gaat direct na je registratie in, dus terugkrabbelen is er niet bij. Naast een registratie in Cruks is het verstandig om je omgeving over je problemen te vertellen en/of contact op te nemen met een hulpinstantie. Bookmakers met een Nederlandse licentie hebben allemaal de contactgegevens op hun platform staan. En dat is niet het enige dat ze doen om te zorgen dat het wedden bij een bookmaker verantwoord blijft.

De bookmakers dragen hun steentje bij aan verantwoord gokken

Bookmakers zijn verplicht om een zo veilig mogelijke gokomgeving te creëren. Zodra ze die licentie voor de Nederlandse gokmarkt binnen hebben, móeten ze bijvoorbeeld de minimale leeftijd scherp in de gaten houden. In Nederland heb je pas toegang tot de online gokwereld als je 18 jaar of ouder bent. Het is de taak van de bookmaker om te controleren of je inderdaad oud genoeg bent om te mogen gokken. Leeftijdsverificatie met behulp van een paspoortkopie is een simpele, maar zeer effectieve methode. Sommige bookmakers gaan zelfs nog een stapje verder als het gaat om jongeren en gokken. Ze beschouwen het account van gokkers onder de 24 jaar als hoog risicoprofielen. De kans op gokproblemen ligt bij deze leeftijdsgroep statistisch gezien hoger dan bij andere groepen, en daardoor is de controle bij bijvoorbeeld BetCity een stuk groter. Holland Casino sluit spelers tussen de 18 en 24 jaar zelfs uit voor hun bonusacties. Stortingsbonussen, free bets en cashbackbonussen vormen hierdoor geen extra motivatie om te beginnen met wedden.

Leeftijdscontrole is maar één van de taken die bookmakers op zich nemen. Sinds oktober 2021 zijn ze namelijk ook verplicht om te controleren of nieuwe spelers geregistreerd staan in Cruks. Komt iemands naam erin voor, dan mogen ze die speler niet accepteren. Bookmakers hebben zelfs de mogelijkheid om probleemspelers voor te dragen voor Cruks-registratie. Ze houden continu in de gaten of hun spelers nog op een verantwoorde manier bezig zijn waardoor ze afwijkend gokgedrag snel signaleren. Toch is het ook voor de bookmakers belangrijk om gokproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom laten ze iedere speler nadenken over hun persoonlijke limieten. Bij het aanmaken van een account moet je bijvoorbeeld aangeven wat je maximale speeltijd is, hoe hoog je maximale storting is en bij welk bedrag je een automatische winstuitkering wilt. Deze vragen komen overigens niet uit de koker van de bookmakers zelf. De Nederlandse Kansspelautoriteit is de echte drijvende kracht.

De Nederlandse Kansspelautoriteit houdt alles extra in de gaten

Er is zeker sprake van hiërarchie in de Nederlandse gokwereld. Sportwedders worden gecontroleerd door de bookmakers, de bookmakers worden weer scherp in de gaten gehouden door de Nederlandse Kansspelautoriteit. Deze overkoepelende organisatie doet er alles aan om alles zo veilig en verantwoord mogelijk te laten verlopen. Zo verplichten ze bookmakers om goed voor hun leden te zorgen en de probleemgevallen eruit te pikken. Daarnaast eisen ze van hun vergunninghouders dat deze informatie geven over verantwoord gokken én dat ze de actuele slogan voeren. Lange tijd was dat Speel Bewust 18+, maar die bekende slogan krijg in Voorkom spijt. Stop op tijd. 18+ een waardige opvolger. Bookmakers die zich niet aan hun verplichtingen houden, moeten oppassen. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft namelijk de macht om licenties in te trekken. Je staat er dus niet alleen voor als je de online gokwereld betreedt en je twee duidelijke doelen voor ogen hebt: weddenschappen winnen én verantwoord gokken.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.