Wat zijn bookmakers?

Bij de start van een EK of WK voetbal worden er opeens in het hele land pools aangemaakt. Iedereen wil wel een voorspelling doorgeven van de wedstrijden die op het programma staan. Maar waarom zou je wachten tot er zo’n groot toernooi aan zit te komen? Bij een bookmaker kun je gewoon het hele jaar door geld inzetten op sportwedstrijden. Dat betekent dat je elke wedstrijd vol spanning af zit te wachten wat er gebeurt. Het maakt ook niets uit welke sport je voorkeur heeft. Je kunt onder andere wedden op voetbal, Formule 1, NBA basketbal of ga voor de finale van tennistoernooi Wimbledon. Bij elke wedstrijd zijn er bovendien tal van weddenschappen om uit te kiezen. Bookmakers creëren de perfecte plek voor iedereen die graag wedt op sport. Weet jij genoeg van voetbal, tennis of paardenrennen om met een mooi geldbedrag naar huis te gaan?

Welke voorspelling ga jij aan bij de bookmaker?

Het ontstaan van de moderne bookmaker

Moderne bookmakers (of bookies, zoals ze ook wel genoemd worden) vinden hun oorsprong in Groot-Brittannië. Harry Ogden was in 1795 de eerste persoon die zich als bookmaker vestigde. De plek van zijn wedkantoor was zeer strategisch gekozen: de Newmarket Heath renbaan in Suffolk County. In korte tijd wisten steeds meer liefhebbers van de paardensport het kantoor van Ogden te vinden. Logisch dus dat er snel meer en meer bookmakers bij kwamen.

Hoewel Harry Ogden een belangrijke stap zette in de ontwikkeling van het gokken, was zijn idee niet helemaal nieuw. Zelfs de oude Romeinen hadden bij grote sportwedstrijden al een plek waar ze naartoe konden om een gokje te wagen. In de tijd van de oude Romeinen en van Harry Ogden moesten gokkers echt de deur uit om hun voorspelling door te kunnen geven. Dat is inmiddels wel veranderd. Tegenwoordig kiezen de meesten ervoor om te gaan wedden bij een online bookmaker. Online wedden heeft natuurlijk de nodige voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld in alle rust je weddenschappen uitzoeken en je verdiepen in de statistieken. Met de komst van online bookmakers is het wedden op sport ook een stuk toegankelijker geworden. Hierdoor groeit de groep met mensen die weleens een gokje waagt gestaag. Wereldwijd gaan er inmiddels miljarden euro’s om in online sportweddenschappen. Je bent dus zeker niet de enige als je gaat wedden bij een bookmaker.

Jij geeft je voorspelling door, de bookmaker doet de rest

Als gokker heb je eigenlijk maar één taak: je voorspelling doorgeven (en oké, daarbij moet je ook de inzet bepalen). Bookmakers hebben veel meer taken. Ten eerste bieden ze een platform waar je terechtkunt voor de meest uiteenlopende sportwedstrijden. Ze zetten de weddenschappen online en zorgen ervoor dat je in een veilige omgeving je geld kunt inzetten. Maar een goede sportweddenschap is natuurlijk niets zonder quoteringen. En ook daar zijn de bookmakers verantwoordelijk voor. Aan de hand van verschillende statistieken en computermodellen proberen de wedkantoren in te schatten hoe groot de winkansen zijn. Deze winkansen zetten ze vervolgens om in quoteringen. De vraag hierbij is: hoeveel is de weddenschap waard? Weddenschap met een grote winkans leveren lage quoteringen op, terwijl een lage winkans goed is voor een hoog getal. Het is aan jou als gokker om de perfecte weddenschap eruit te filteren.

Er is nog een derde taak die de bookmakers op zich nemen. Ze regelen namelijk alle praktische zaken omtrent het online wedden. Als je een uitbetaling aanvraagt, regelt de bookmaker dat het geld binnen een paar dagen op je rekening staat. En als je tegen problemen aanloopt, lost de klantenservice dit voor je op. Je hoeft je dus alleen maar te focussen op de weddenschappen. De bookmaker zorgt voor de rest.

Maak je keuze uit het grote wedaanbod

In de tijd van Harry Ogden werden er alleen nog weddenschappen afgesloten bij het paardenrennen. Maar inmiddels is het aanbod flink uitgebreid. Bij de gemiddelde bookmaker kun je wedden zo’n twintig à dertig verschillende sporten. De meeste aandacht gaat uit naar het voetbal. Wedden op de Champions League, het Europees kampioenschap, de Eredivisie of de Italiaanse Serie A: het kan allemaal. Ben je niet zo’n voetbalkenner? Wie weet ga je dan wel wedden op tennis, darts, boksen of wielrennen. Ook bij deze sporten bieden bookmakers veel verschillende wedstrijden en toernooien aan. Zo zet je de ene keer geld in op de Tour de France, en de volgende keer maak je misschien wel winst met de Grand Prix van Monaco. De meeste bookmakers kiezen voor een gevarieerd aanbod om elke sportfan tevreden te houden. Toch zijn er ook een aantal online wedkantoren die zich liever specialiseren in één sport. Runnerz is daar een goed voorbeeld van. Deze bookmaker richt zich enkel en alleen op de paardensport. Voor de echte liefhebbers van het paardenrennen zitten er een groot voordeel aan zo’n gespecialiseerde bookmaker. Je hebt namelijk nóg meer keuze als je een weddenschap wilt aangaan.

Wat zijn de mogelijkheden als je gaat wedden bij een bookmaker?

Met de groeiende groep gokkers is de vraag naar verschillende soorten weddenschappen steeds groter geworden. Het gevolg is dat er bij belangrijkste sportwedstrijden vaak tientallen wedopties zijn om uit te kiezen. Een 1×2 weddenschap bij het voetbal wissel je dus gemakkelijk af met een handicap-weddenschap of een halftime/fulltime weddenschap. En in plaats van op de winnaar kun je ook eens gokken op de tennisser die de eerste set wint.

Bookmakers zijn gevoelig voor de wensen van de gokker. Ze doen daarom alles aan om het wedden voor elke sportliefhebber zo interessant mogelijk te houden. Wil je graag in alle rust de statistieken doornemen en om zo tot een weloverwogen beslissing te komen? Dan kies je natuurlijk voor een pre-match weddenschap. Hierbij zet je geld in vóórdat de wedstrijd begint. Als alternatief bieden bookmaker ook steeds meer live weddenschappen aan. De bookmakers van nu bieden dus echt volop mogelijkheden.

Kies een betrouwbare plek voor je sportweddenschappen

Zodra je op zoek gaat naar een geschikte plek voor je weddenschappen, moet je jezelf een aantal vragen stellen. De belangrijkste is: wat zoek ik in een online bookmaker? Misschien ga je voor de hoogste quoteringen of misschien wil je liever een wedkantoor dat extra veel aandacht heeft voor paardenrennen of het Nederlandse voetbal. De keuze voor een bookmaker is simpelweg heel persoonlijk. Toch is er één ding dat je altijd moet controleren. En dan hebben we het natuurlijk over de licentie.

In principe kan iedereen een website beginnen met sportweddenschappen. Als gokker moet je daarom zeker weten dat je op een betrouwbare plek bent aanbeland. Anders loop je het risico dat je de winst niet krijgt uitgekeerd of dat je persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. Een licentie laat zien dat de bookmaker aan strenge regels voldoet. Er zijn door de overheid namelijk duidelijke richtlijnen opgesteld voor het aanbieden van (online) sportweddenschappen. Alleen bookmakers die hieraan voldoen en die een goedkeuring krijgen, ontvangen een vergunning van de Nederlandse Kansspelcommissie. Dit geldt bijvoorbeeld voor Toto en Runnerz. Bij deze legale bookmakers kun je zorgeloos geld storten en weddenschappen aangaan. Terwijl je dit doet, houdt de Kansspelcommissie altijd een oogje in het zeil. Om die felbegeerde licentie te behouden, moeten bookmaker immers voortdurend aan de strenge regels blijven voldoen.

Hoe begin je met wedden bij een bookmaker?

Wedden bij een online bookmaker is heel eenvoudig. Maar je moet wel een aantal stappen doorlopen voordat je zover bent. Als je eenmaal de perfecte (en betrouwbare!) bookmaker hebt gevonden, is het tijd voor de eerste stap: het aanmaken van een account. Online wedkantoren accepteren alleen weddenschappen van gokkers die bij hun ingeschreven staan. Je komt er dus niet onderuit om een spelersaccount aan te maken. Gelukkig is zo’n account vrij snel gecreëerd. De registratieknop op de website van de bookmaker leidt je meteen naar het juiste invulformulier. Het gokbedrijf heeft wat persoonlijke informatie van je nodig, zoals je naam, adres en bankrekeningnummer. Ook moet je aangeven dat je 18 jaar of ouder bent. De slogan ‘Speel bewust 18+’ is niet voor niets verplicht voor bookmakers met een Nederlandse licentie.

Zodra je een spelersaccount hebt aangemaakt, kun je geld gaan storten. Alle weddenschappen die je aangaat, betaal je namelijk vanuit de digitale portemonnee die aan je account is gekoppeld. Deze digitale portemonnee kun je weer aanvullen door geld te storten via bijvoorbeeld iDEAL of je creditcard. Het verschilt per bookmaker welke betaalmethodes er precies beschikbaar zijn. Stort je voor de eerste keer geld in je account? Wie weet profiteer je dan wel van een welkomstbonus. Sommige bookmakers verdubbelen het geld van je eerste storting zodat je meteen een mooi bedrag hebt klaarliggen voor je weddenschappen. Kijk wel even na of je aan de (vaak strenge) voorwaarden van deze welkomstbonus voldoet. Er zijn ook bookmakers die je op een andere manier belonen voor je inschrijving. Het kan dus zomaar zijn dat je het gokplatform in alle rust kunt uitproberen met een free bet.

Als je de inschrijving hebt voltooid, geld hebt gestort én een eventuele bonus hebt geïncasseerd, ben je klaar voor datgene waar je voor kwam: winst maken met jouw sportkennis.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.