Unibet verlaagt RTP van honderden slots

7 februari 2023

Unibet is in Nederland vooral bekend als bookmaker, maar biedt ook een grote variatie in andere kansspelen zoals slots (online speelautomaten). Toen Unibet vorig jaar oktober een vergunning kreeg in Nederland werden er ook een aantal slots aangeboden met de hoogste RTP in Nederland.

Return To Player

Return To Player (RTP) is het percentage van de inzet dat terug wordt betaald aan de spelers in totaal. Dit percentage wordt vastgelegd in de software en geldt voor de langere termijn. Als speler kan je dit percentage terugvinden in de voorwaarden of op een andere plaats bij de slots.

RTP afhankelijk van speelomgeving

De toezichthouder is er verantwoordelijk voor dat deze percentages correct worden uitgevoerd bij de vergunninghouders. Het percentage is in het algemeen afhankelijk van de omgeving waarin je speelt:

  • Online: meer dan 90%
  • Fysieke casino’s: tussen de 80% en 90%
  • Speelhallen: tussen de 70% en 80%

De verschillen zijn gebaseerd op de kosten die de exploitanten van kansspelen moeten maken. Een online ‘speelautomaat’ is voor de vergunninghouder uiteraard veel goedkoper dan een exemplaar in een fysieke omgeving. Bij online slots kan de RTP wel oplopen tot 98% zoals het geval was bij Unibet. Inmiddels heeft Unibet echter de RTP aangepast en staan de vergunninghouder daarmee niet langer aan de top.

RTP teruggebracht naar Europees niveau

Unibet heeft aangegeven dat de RTP van de slots in Nederland na een periode met een zeer hoog percentage terug is gebracht naar een niveau waarmee ook elders in Europa wordt gewerkt. Dat betekent in sommige gevallen dat de RTP van 98% naar 94% is verlaagd. Daarbij zal het overigens blijven volgens een vertegenwoordiger van het gokbedrijf. Unibet overweegt geen verdere verlaging van de RTP op termijn.

Wat betekent deze verlaging nu eigenlijk voor de spelers bij Unibet?

Een RTP van 94% houdt in dat bij langdurig en constant spelen, iemand gemiddeld 6% van de inzet zal verliezen. Maar het zal duidelijk zijn dat het vooral gaat om de kans op winst en het spelplezier. Vaak bieden slots met een zeer hoge RTP ook weinig variantie. Met variantie wordt onder andere bedoeld de mogelijkheid om een grote winst te behalen (met zeldzame combinaties). Vaak is dat hetgeen spelers extra motiveert om voor een bepaalde slot te kiezen. Iedereen droomt immers toch ook van die enorme jackpot die soms te winnen valt. Het zal derhalve ook bij Unibet ervan af gaan hangen wat er in de plaats wordt gesteld van de hoge RTP. Gelet op de ervaring die het bedrijf heeft in het buitenland mag het een en ander worden verwacht.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.