Algoritmes bij live wedden

30 januari 2023

De tijd dat de quoteringen door bookmakers op de achterkant van een lucifersdoosje werden gemaakt, ligt decennia achter ons. Net zoals bij het beleggen werd ook in gokbranche meteen ingezien dat het met behulp van computers. Mogelijk moest zijn om steeds meer informatie te verzamelen over sporters en de resultaten die ze in hun carrière hadden bereikt. Net zoals in de financiële wereld bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar geven ze wel een indicatie. Daarbij is de snelheid waarmee gereageerd kan worden op veranderende situaties ook van groot belang.

Steeds vaker live weddenschappen op sport

Een behoorlijk aandeel van alle weddenschappen bestaat tegenwoordig uit live wedden. Een wedstrijd wordt dan live gestreamd en er kan tijdens de wedstrijd worden ingezet. Het zal duidelijk zijn dat bijvoorbeeld een doelpunt tijdens de voetbalwedstrijd grote invloed zal hebben op de quoteringen en deze zo snel mogelijk moeten worden aangepast. Daarvoor wordt ook gekeken naar de wereld van het beleggen waar het erom gaat de eerste te zijn die reageert op indicaties. Dan draait het om milli-secondes en daarvoor is een mens te traag. Algoritmes nemen het dan over. Dat zijn uiterst verfijnde wiskundige formules. Ze doen al een groot deel van de transacties geheel zelfstandig in de financiële wereld. Uiteraard kijken de ontwikkelaars van sportsbooks ook naar algoritmes als het gaat om een nieuwe generatie software uit te brengen.

Naar het voorbeeld van Moneyball

De Amerikaanse film Moneyball die tien jaar geleden uitkwam geeft een fictief voorbeeld van het gebruik van data-analyse. Een coach van een baseballteam slaagt erin om de tegenstanders zo goed te analyseren dat zijn team overal op kan inspelen en ongeslagen blijft. De film maakte vooral indruk op het management van betaalde sport en er wordt steeds meer aandacht besteed aan analyse en de toepassing van algoritmes.

Algoritmes zijn uitkomst voor live weddenschappen

Kambi is een van de grootste ontwikkelaars van software voor sportsbooks. In Nederland maken onder andere Unibet, BetCity en Jack’s gebruik van Kambi. De volgende generatie van software van Kambi zal gericht zijn op algoritmes maakte het bedrijf deze week bekend. Dat betekent een forse besparing op personeel, want algoritmes werken in principe zelfstandig. Nog belangrijker is wellicht de toename in snelheid bij live wedden. Iedereen die wel eens op die manier een gokje heeft gewaagd, weet dat het soms lang duurt voordat er nieuwe quoteringen verschijnen na een gebeurtenis tijdens de wedstrijd. Algoritmes kunnen vrijwel zonder wachttijd de odds aanpassen. Overigens wordt verwacht dat algoritmes ook door gokkers zullen worden ingezet.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.