Bookmaker met vergunning in overtreding

7 maart 2022

De Kansspelautoriteit heeft een bookmaker met vergunning een tik op de vingers gegeven. Daarbij werd niet vermeld om welke bookmaker het ging, maar wel werd de overtreding duidelijk beschreven. De betreffende vergunninghouder had tijdens een voetbalwedstrijd op Twitter het scoreverloop doorgegeven. Daar is uiteraard geen bezwaar tegen, maar via de berichten kon ook met een simpele klik een weddenschap worden aangegaan op de wedstrijd en dat is verboden.

Waarom is reclame tijdens sportwedstrijden verboden?

In de wet die kansspelen op afstand regelt, is in artikel 3 opgenomen dat het voor vergunninghouders niet is toegestaan om reclame voor weddenschappen op sportwedstrijden te maken op enig medium behalve de site die ze daarvoor exploiteren. De belangrijkste reden daarvoor is dat de wetgever wil voorkomen dat op die manier impulsieve weddenschappen zouden worden uitgelokt. Het is wel mogelijk om live te wedden maar dat moet dan gebeuren op de site. Waartoe meestal streaming van de wedstrijd plaats vindt zodat de gokker zich ook zelf een beeld kan vormen van het spelverloop.

Ook de reclamecode verbiedt het maken van reclame voor lopende wedstrijden

De vergunninghouders hebben ook zelf een code opgesteld: de Reclamecode Online Kansspelen (ROK). Het artikel 8 in deze zelfregulerende code is nog duidelijker over reclame tijdens wedstrijden. De complete tekst van artikel 8 lid 3 is als volgt:

‘Reclame voor weddenschappen op een wedstrijd gericht op hen die deze wedstrijd live volgen, fysiek, via een audio(visueel) medium, via een live stream of anderszins, is tijdens die wedstrijd (inclusief tijdens tot het spel behorende pauzes, time-outs en dergelijke) verboden met uitzondering van reclame op de kansspelinterface gebruikt voor die weddenschappen.

– Reclamecode Online Kansspelen’

Ook hier is duidelijk dat de bookmaker alleen op de eigen site reclame mag maken voor weddenschappen op een wedstrijd die inmiddels is begonnen.

De KSA heeft het gelaten bij een berisping

In het bericht over de overtreding door een onbekende bookmaker heeft de KSA aangegeven dat er een waarschuwing is uitgedeeld. Er is door de bookmaker toegezegd geen berichten meer te plaatsen op Twitter met een dergelijke inhoud. De KSA heeft aangegeven dat ze zullen monitoren dat deze afspraak wordt nagekomen en anders niet zal aarzelen om ‘zwaardere middelen’ in te zetten. Op basis van de wet kansspelen op afstand kan de KSA bookmakers niet alleen een forse boete opleggen. Ze kunnen ook de vergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd intrekken. Een dergelijk zware straf is tot dusverre niet opgelegd.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.