De introductie van de TOTO Dart Kings

20 mei 2022

Wie van darten houdt, zal de volgende 5 namen beslist kennen: Raymond van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Danny Noppert, Vincent van der Voort en de bekendste van de groep: Michael van Gerwen. Deze Nederlandse top-darters vormen inmiddels een team gesponsord door vergunninghouder op het gebied van kansspelen TOTO.

Dat is in de wereld van het darten een unicum. Darten is uiteraard in de eerste plaats een individuele sport. Er zijn maar zelden toernooien waarbij teams het tegen elkaar opnemen en in dergelijke gevallen is er vaak sprake van gelegenheidsduo’s. De vorming van het team heeft dan ook niet direct de bedoeling om in wedstrijden gezamenlijk op te kunnen treden, maar is meer bedoeld om de omstandigheden voor de groep te verbeteren. De beste manier om dat te vergelijken is wellicht met de schaatssport, waar individuele schaatsers zich ook hebben verenigd in teams om zich beter te kunnen voorbereiden op wedstrijden.

Michel van Gerwen is aanvoerder van het team

Big Mike was voor de coronacrisis zonder enige twijfel de beste darter ter wereld en reeg de titels schijnbaar probleemloos aaneen. Na de onderbreking heeft de Nederlander moeite om de draad weer op te pakken, maar het is duidelijk dat hij nog steeds de beste darter van ons land is. Van Gerwen is tot teamcaptain van de Dart Kings benoemd en verwacht grote voordelen van de samenwerking. Hij ziet de toekomst zonnig in en zijn  grootste wens is uiteraard om weer de nummer 1 van de dartwereld te worden. Hoe de samenwerking binnen het team verder gaat verlopen, zal nog duidelijk moeten worden?

Kiest TOTO voor een trendbreuk?

Vergunninghouder TOTO heeft zich wat reclame en promotie betreft tot dusverre vooral op voetbal gericht. De bookmaker was als staatsbedrijf voor 1 oktober ook de enige legale exploitant waar kon worden gewed op sport. De tv-reclames waarin diverse ‘koningen TOTO’ werden gepresenteerd, zijn zeer bekend. Inmiddels hebben  een aantal koningen voor een transfer gekozen naar een concurrent. Ook is duidelijk dat op korte termijn rolmodellen in de reclame voor de gokbranche verboden zullen worden.

Volgen er nog meer sporten?

Wellicht heeft TOTO nu besloten om ook de aandacht te richten op andere populaire sporten in ons land. Door te kiezen voor sponsoring wordt de rechtstreekse reclame ontlopen. Het is ook een verschijnsel dat in het buitenland voorkomt, bijvoorbeeld door het sponsoren van wielerploegen voor de grote rondes. Bij succes verschijnt de sponsornaam dan regelmatig in beeld. Het is afwachten of TOTO  voor meer sporten gaat kiezen.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.