Een terugblik op het jaarverslag van de KSA door René Jansen

29 maart 2022

Precies een week nadat het jaarverslag van de KSA is gepubliceerd, heeft de voorzitter van de autoriteit een aantal toelichtingen gegeven op de cijfers. Hij benadrukte daarbij dat het duidelijk een beginfase is omdat legaal online gokken nog maar pril is in ons land. Hij ging in op 3 opvallende zaken.

Toename in aantal speeluren

Het aantal uren dat consumenten doorbrengen met online kansspelen is fors gestegen na 1 oktober 2021. Dat is uiteraard logisch, omdat er veel publiciteit is geweest met betrekking tot de mogelijkheid om legaal online te gokken. Daarnaast is er veel (te veel volgens de politiek) reclame geweest van de vergunninghouders. De KSA ziet ook heel duidelijk een afname in de speeluren bij illegale aanbieders. Het is echter uiteraard de vraag hoe het aantal speeluren zich zal ontwikkelen als legaal gokken in ons land ook vanzelfsprekend is geworden.

Het aantal accounts is lager dan verwacht

Momenteel zijn er ongeveer 634.000 accounts bij de exploitanten met vergunning. Het is niet bekend hoeveel afzonderlijke consumenten dit zijn omdat er meerdere accounts aangehouden kunnen worden en dit om privacy-redenen niet bekend wordt gemaakt. Dat aantal is (nog) beduidend lager dan werd verwacht toen duidelijk werd dat gokken in ons land ook online legaal zou worden. Op basis van ons omringende landen werd het aantal accounts geschat op minimaal 1 miljoen. Zodra ook de populaire bookmakers uit de periode voor 1 oktober 2021 zich zouden melden, werd zelfs uitgegaan van 1,8 miljoen accounts. Op dat gebied is er dan ook nog een lange weg te gaan.

Aantal inschrijvingen Cruks hoger dan verwacht

Wie zich vrijwillig inschrijft bij Cruks kan geen account openen bij een bedrijf met een vergunning voor kansspelen op afstand. Het wordt daarmee gezien als een belangrijk middel tegen kansspelverslaving. Ook onvrijwillige inschrijving is mogelijk op initiatief van een exploitant met vergunning. In dat geval is er een langdurige en zorgvuldige procedure voordat iemand op deze manier in Cruks terechtkomt. De huidige inschrijvingen zullen dan ook vrijwel uitsluitend vrijwillig zijn. Het zijn er momenteel ongeveer 10.000. Dat aantal lijkt behoorlijk fors, maar er is gelet op de privacy verder weinig bekend over deze groep.

Jansen voelde behoefte om na het uitbrengen van het jaarverslag 2021 de cijfers iets meer duiding te geven. Hij benadrukte meerdere malen dat het nog te vroeg is om echte conclusies te trekken in deze beginfase van het legale online gokken.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.