Finale Conference League: Fiorentina VS West Ham

5 juni 2023

Toen de UEFA twee jaar geleden de geboorte van een nieuw Europees bekertoernooi aankondigde, fronsten veel experts hun wenkbrauwen. Met de Champions League en de Europa League was er al een overvloed aan topvoetbal op doordeweekse avonden. Zouden supporters wel warmlopen voor een derde toernooi dat gericht was op de kleinere clubs op het continent?

Maar nu, met de voordelen die zowel commercieel als op andere gebieden zijn behaald, lijkt het erop dat de UEFA een meesterlijke zet heeft gedaan door de Conference League in het leven te roepen. Dit toernooi biedt niet alleen een kans op glorie voor de kleinere voetballanden, maar ook op een felbegeerde finale en misschien zelfs een kampioenschap. In Nederland en België droomden ze dit seizoen zelfs van zo’n finaleplek. Helaas is dat niet gelukt, en nu, op 7 juni, zullen teams uit de meest succesvolle voetballanden van dit seizoen het tegen elkaar opnemen in de finale in Praag: Italië en Engeland. Maar het zijn niet de gebruikelijke verdachten die de krantenkoppen in eigen land halen; het zijn namen die zelden de voorpagina’s sieren: West Ham United en Fiorentina.

Fiorentina

Aan de andere kant hebben we Fiorentina, de trotse ‘Paarsen’ uit Florence, ontstaan uit een fusie in 1926. In de jaren 50 en 60 was de club succesvol. Op de erelijst staan twee Italiaanse kampioenschappen en maar liefst zes bekeroverwinningen op hun naam. Ook op Europees niveau ging het destijds niet slecht. In 1957 haalde Fiorentina de finale van de Europacup 1, maar moest het hoofd buigen voor Real Madrid. Een paar jaar later was het wel raak en in de prijzenkast kwam een Europacup 2 te staan. Helaas moesten ze deze later verkopen. Aan het einde van de vorige eeuw raakte Fiorentina betrokken bij het beruchte Italiaanse voetbalschandaal en ging de club failliet. Zelfs hun naam werd te gelde gemaakt. Maar enkele jaren later herrees dit team uit de as en overwon talloze obstakels om weer terug te keren naar de top van het Italiaanse voetbal.

West Ham United

De club die al sinds 1895 bestaat, bevindt zich in het bruisende voetbalhart van Londen. Ondanks dat ze nooit de hoogste divisie hebben gewonnen, behoren ze tot een selecte groep van slechts acht Engelse clubs die nooit verder zijn gezakt dan de tweede divisie. Hoewel ze de eerste finale ooit in de FA Cup hebben bereikt, ging die kans aan hun neus voorbij. Toch hebben ‘the Hammers’ hun stempel gedrukt met drievoudige winst van de FA Cup. Hun Europese succes kwam in 1965 toen ze triomfeerden in de UEFA Cup.

 

Op 7 juni 2023 in de Eden Arena in Praag, Tsjechië zal een van beide clubs een nieuw succes in de annalen kunnen bijschrijven.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.