Hoe kan matchfixing worden voorkomen in Nederland?

14 juli 2021

De kans dat Kane Hester de voorpagina’s in Schotland zou halen in 2019 leek vrijwel nihil. De voetballer, die oorspronkelijke uit Wales komt, speelde voor een Schotse club in de vierde divisie, dat is tevens de laagste divisie in het land. Tijdens een wedstrijd die verder ook onbetekenend was, kreeg Hester in de 30e minuut een gele kaart. Hij ging op de voet van een tegenstander staan in het zicht van de scheidsrechter en werd daarvoor bestraft.

Kane Hester ontkent

Het team van Kane verloor de wedstrijd met 2-0 en dat was het dan wel. Of toch niet, want naderhand bleek dat een aantal vrienden van Kane in totaal 5 afzonderlijke weddenschappen hadden afgesloten op het feit dat Hester de eerste gele kaart in de wedstrijd zou krijgen en ook in de eerste helft. De weddenschappen leverden in totaal € 20.000 op. Kane Hester ontkent tot de dag van vandaag dat hij bewust die gele kaart heeft gepakt op dat moment.

Gokken op negatieve zaken in Nederland zal niet mogelijk worden

Vanaf 1 oktober bestaat ook de mogelijkheid om in Nederland via een bookmaker met vergunning te gokken op sportwedstrijden. Is het dan ook hier mogelijk om te wedden op de 4e Schotse divisie? Hoewel matchfixing beslist niet alleen is beperkt tot voetbal, is dat wel de sport waarop naar verwachting het meeste zal worden ingezet. Het risico dat amateurspelers worden omgekocht om aan matchfixing te doen lijkt groter dan bij profs die een fors salaris verdienen. Ook is het eenvoudiger om bijvoorbeeld een gele of rode kaart te scoren dan de uitslag direct te beïnvloeden. Na 1 oktober mag er in ons land dan ook in een aantal gevallen niet gewed worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wedstrijden in de derde divisie of lager in Nederland.
  • Wedstrijden voor jeugdteams onder de 21 jaar.
  • Gele of rode kaarten voor spelers die aan een wedstrijd deelnemen.
  • Gele of rode kaart voor trainers, wisselspelers of andere betrokkenen.
  • Het aantal overtredingen dat een scheidsrechter bestraft gedurende de wedstrijd.
  • Aantal blessurebehandelingen of duur daarvan tijdens de wedstrijd.

Veilig wedden op sport

Door deze uitzonderingen wordt geprobeerd te voorkomen dat er gewed wordt op negatieve zaken die ook relatief eenvoudig door een individuele speler of official kunnen worden beïnvloed. Ook zullen geen weddenschappen via Nederlandse bookmakers met vergunning op buitenlandse wedstrijden kunnen plaatsvinden. Uitzonderingen zijn de grote internationale toernooien zoals de Champions League voor clubs en ook de EK en WK voor landenteams. Wil je veilig online wedden op sport? Dat kan vanaf 1 oktober bij een van de bookmakers op onze website. In ons overzicht vind je uitsluitend bookmakers die onder toezicht staan van de Kansspelautoriteit.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.