Kansspelen in tijden van Corona: wat mag wel en wat mag niet?

28 april 2020

De Kansspelautoriteit (Ksa) krijgt momenteel behoorlijk wat vragen over wat wel en wat niet mag op het gebied van kansspelen, nu de wereld zo veranderd is door corona. Zowel de casino’s en bookmakers als de particulieren die graag een gokje wagen zijn nieuwsgierig naar wat er wel en niet mag.

Veel nieuwe initiatieven

Op dit moment ontstaan er veel mooie initiatieven, of het nu om horeca gaat, om verpleeghuizen of om vrijetijdsbesteding en dus kansspelen. Het algemene doel is om mensen uit hun isolement te halen en ervoor te zorgen dat zij zich sociaal betrokken voelen. Vooral online bingo’s worden momenteel veel georganiseerd. Daar zit tegelijkertijd een gevaar in. Ook mensen met minder goede bedoelingen begeven zich op deze ‘markt’. En daarom is het verstandig om eerst de vergunningen te checken van een organisator. Dat beperkt de kans aanzienlijk dat je te maken hebt met oplichters.

Kansspelen zonder vergunning

Er zijn ook kansspelen die zonder vergunning worden aangeboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een spelletje in besloten kring, denk aan een gezin, familie, vriendenkring of verzorgingstehuis. Hierbij geldt uiteraard wel dat de coronaregels goed in acht moeten worden genomen en dat je niet met grote groepen mag samenkomen en altijd de nodige afstand moet houden. Fysieke kleine kansspelen mogen ook zonder vergunning georganiseerd worden. Dit moet dan wel bij de gemeente worden gemeld. Op dit moment is deze vorm van kansspelen uiteraard niet mogelijk. Verder mogen er ook promotionele kansspelen gespeeld worden zonder vergunning. Dan is het kansspel, bijvoorbeeld bingo, bedoeld om een dienst of product onder de aandacht te brengen. Wel moet aan de gedragscode voor promotionele kansspelen worden gedaan, waardoor er bijvoorbeeld niet zomaar minderjarigen aan het spel kunnen deelnemen.

Kansspelen voor de gezelligheid

Natuurlijk worden er in deze tijd ook veel kansspelen gewoon voor de gezelligheid georganiseerd. Daarbij is geen vergunning nodig, omdat er geen prijs of premie aan wordt gehangen.

Online kansspelen

Voor online kansspelen geldt natuurlijk altijd dat je een betrouwbare bookmaker moet zoeken. Betrouwbaar houdt in dat deze bookmaker over de juiste vergunningen en licenties beschikt. Zo weet je zeker dat je ook online veilig speelt. Online kansspelen worden in deze tijden snel populair. Het is een mooie manier om de tijd te verdrijven en wat corona betreft is er uiteraard niets zo veilig als de online business. Op deze website vind je binnenkort een overzicht met betrouwbare Nederlandse bookmakers.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.