Nu het wedden op sport in Nederland al een tijdje legaal is, kijkt de Kansspelautoriteit (KSA) uiteraard ook mee in hoeverre de vergunninghouders zich aan de regels houden. Onlangs werd een van de 5 vergunninghouders met een sportsbook op de vingers getikt. Daarbij is niet bekend gemaakt welke bookmaker het betrof. De overtreding van de regels is wel onmiddellijk gestopt. Hierbij ging het om het tonen van misleidende reclame.
Wat wordt verstaan onder misleidende reclame?
Als onderdeel van het legaal maken van online weddenschappen op sport, werden in de wet ook meteen strenge regels opgenomen over reclame. Als vergunninghouders reclame maken voor het gokken, moet dat ook altijd duidelijk zijn en de boodschap mag niet misleidend zijn. Daarbij hoort een standaard waarschuwing, net zoals daar sprake van is bij geld lenen of roken. Ook moeten jongeren en gokverslaafden worden ontzien.
Een van de vergunninghouders had quoteringen voor voetbalwedstrijden geplaatst op een site van voetbalnieuws. Zonder verdere informatie daarbij leidden deze quoteringen rechtstreeks naar de site van de bookmaker. Dat is volledig in strijd met de informatieplicht die bestaat, indien dit soort reclame wordt gemaakt via derden. De KSA heeft de betrokken bookmaker een waarschuwing gestuurd met het verzoek de reclame te verwijderen. Daar werd binnen 36 uur gehoor aan gegeven.
Ook sites die nieuws brengen over bookmakers en wedstrijden die interessant zijn om een gokje op te wagen, moeten voorzichtig zijn indien ze reclame maken voor een van de vergunninghouders. Daarbij moet altijd duidelijk zijn waar het onafhankelijke nieuws eindigt en de reclame begint.
De Tweede Kamer maakt zich op reclame voor gokken te beperken
De waarschuwing door de KSA komt op een pikant moment. Vorige week zijn er namelijk vragen gesteld in de Tweede Kamer over de reclame voor het online wedden op sport. Initiatiefneemster was Mirjam Bikker van de ChristenUnie. Zij had zich geërgerd aan de grote hoeveelheid reclame voor bookmakers rond de laatste twee kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. De zelfregulering van de sector ging haar duidelijk niet ver genoeg. Dit soort wedstrijden worden immers ook vaak bekeken door jongeren.
In de Kamer lijkt er voldoende steun te zijn voor een wettelijke beperking van reclame voor online casino’s en bookmakers. Het demissionaire kabinet heeft geen mening over het onderwerp en lijkt het aan het parlement te willen overlaten om er wetgeving voor te realiseren. Dat is niet ongebruikelijk, omdat het minder te regelen overlaat voor een mogelijk nieuw kabinet.