KSA waarschuwt voor reclame tijdens WK 2022

4 november 2022

De beperking van reclame voor de goksector zal naar verwachting niet per 1  januari 2023 ingaan maar een paar maanden later. Het WK in Qatar valt in ieder geval niet onder de strengere wet. In de politiek bestaat er enige zorg dat de legale bookmakers van dit grote evenement gebruik zullen maken middels een laatste reclamegolf om marktaandeel te winnen. Staatsbedrijf Holland Casino heeft al aangegeven geen reclame te maken die speciaal is gericht op Qatar. Bij de minister van financiën ligt een motie van de Tweede Kamer om ook TOTO op te dragen geen reclame te maken met betrekking tot Qatar.

In hoeverre Sigrid Kaag van plan is deze motie uit te voeren, is niet bekend. Inmiddels heeft TOTO laten weten dat in eventuele reclame voor het WK rekening zal worden gehouden met de gevoeligheden die nu eenmaal spelen rond Qatar. Daarnaast heeft Minister Weerwind van rechtsbescherming de vergunninghouders opgeroepen om verantwoord om te gaan met het WK 2022. Inmiddels heeft ook de KSA van zich laten horen. De KSA verwacht een flinke toename van reclame in aanloop naar het WK en heeft alle vergunninghouders daarover een brief geschreven.

De huidige reclame regels voor de gokbranche

Hoewel de strengere wet nog niet gereed is, zijn er een aantal regels voor de reclame die nageleefd moeten worden. Deze staan in het Besluit en regelgeving van reclame voor de goksector:

  • Sinds 30 juni 2022 is het verboden om rolmodellen in te zetten voor reclame van de legale gokbedrijven. De definitie van rolmodel is daarbij erg ruim gesteld.
  • Het is verboden om reclame te maken die specifiek is gericht op kwetsbare groepen waartoe ook jongvolwassenen behoren
  • Het is verboden om reclame te maken tijdens de voetbalwedstrijden. Dat geldt uiteraard niet indien de beelden worden gestreamd op de website van de bookmaker

In de brief maakt de KSA ook duidelijk dat het toezicht zal worden verscherpt tijdens het evenement dat in de periode van 20 november tot en met 19 december zal plaatsvinden:

“De Kansspelautoriteit monitort de kansspelmarkt nauwlettend en zal dat rondom het WK voetbal intensiveren. Bij overtredingen zal de Kansspelautoriteit direct handhavend optreden. Zorg er dus voor dat uw reclamecampagnes en uw kansspelaanbod voldoen aan alle geldende wetgeving. Op deze manier voorkomt u sancties.” – Citaat uit brief KSA

Ook op de website van de waakhond voor de gokbranche zijn de regels geplaatst met enige toelichting.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.