KSA wijst vergunninghouders op verbod rolmodellen in reclame

25 juni 2022

De Kansspelautoriteit heeft alle vergunninghouders aangeschreven over het verbod van het gebruik van rolmodellen in de reclame. De regelgeving gaat per 30 juni in. In de brief heeft de KSA nogmaals duidelijk omschreven wie als rolmodellen moeten worden aangemerkt:

“Onder rolmodellen worden alle personen verstaan die (nu of in het verleden) publieke bekendheid genieten of personen waarmee andere personen zich identificeren of associëren. U kunt hierbij denken aan onder andere (oud) beroepssporters, acteurs, modellen en influencers maar bijvoorbeeld ook politici en journalisten vallen onder het verbod.”

De enige partijen die uitgezonderd zijn van het verbod zijn de Staatsloterij, Lotto en loterijen voor goede doelen.

De reclame zal er beslist anders gaan uitzien

TOTO heeft al aangekondigd afscheid te nemen van de bekroonde reclame met Koning TOTO. Dick Advocaat zal daarmee waarschijnlijk de laatste zijn in een rij van monarchen. Wat er voor in de plaats komt, wilde de vergunninghouder niet bekend maken, waarschijnlijk om de concurrente niet wijzer te maken. Ook het team van oud-voetbalsterren bij BetCity zal de populaire en inmiddels overgenomen bookmaker op een andere manier moeten gaan vertegenwoordigen. Daarover is beslist al goed nagedacht. In hoeverre Circus in Nederland met Ronaldinho verder zal gaan is de vraag. Voor de Braziliaanse voetbalheld zijn er wellicht wat minder toepassingen in ons kleine land. Daar staat tegenover dat Circus ook in andere Europese landen actief is zonder deze beperking in rolmodellen.

KSA kondigt aan meteen te zullen handhaven

Niet alleen de vergunninghouders hebben een brief ontvangen. Ook meerdere marketingbureaus en influencers zijn aangeschreven, omdat deze een belangrijke functie vervullen in het proces. De KSA wijst betrokkenen erop dat de handhaving van het verbod met ingang van de eerste dag meteen zal plaatsvinden. Er is derhalve geen ruimte voor coulance.

Waar er geen opties meer zijn voor rolmodellen in de reclame voor online kansspelen, kunnen deze nog wel ingezet worden bij lokale fysieke casino’s en speelhallen. Ook is sponsoring van sportclubs nog zeer actueel. De afgelopen week was het druk op dat front, waarbij ook Ajax eindelijk kleur bekende voor Unibet, de nieuwe vergunninghouder.

Echter moeten alle partijen wel rekening houden met de voornemens van Minister Weerwind. Deze gaat in opdracht van het parlement een wettelijk verbod realiseren op alle ongerichte reclame voor riskante kansspelen. Er is tot op heden geen enkele duidelijkheid wanneer dit zal gebeuren en hoe een dergelijke regelgeving eruit zal komen te zien.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.