Matchfixing wordt sneller aangepakt

4 juni 2021

Nu de wet op kansspelen op afstand in Nederland op 1 april is in gegaan betreft deze nieuwe wetgeving uiteraard niet alleen online casino’s. Vanaf 1 oktober zal het ook mogelijk zijn om een gokje te wagen op de uitkomst van sportwedstrijden. Daarbij lijkt het wel duidelijk dat voetbal de meest populaire sport zal worden voor online weddenschappen. Uiteraard gaat het daarbij niet alleen om welk team de wedstrijd wint. Er zijn talloze andere zaken waarop gewed kan worden, denk aan wie de eerste goal scoort, gele kaart krijgt, etc.

Daarbij is het van belang dat alles eerlijk verloopt. Het is immers uit het verleden bekend dat er ook sprake kan zijn van matchfixing. Daarbij worden zaken ‘geregeld’ ten behoeve van afgesloten weddenschappen. Dat kan bijvoorbeeld door een of meer spelers om te kopen. In de lagere regionen worden soms clubs geheel overgenomen om invloed te kunnen uitoefenen op uitslagen en andere zaken.

De sportbonden sloegen alarm over kansspelwet op afstand

Als er indicaties zijn dat er sprake is van matchfixing moet op basis van de wet melding worden gedaan bij de FIU. Deze speciale overheidsdienst zal dan met behulp van FIOD en politie een onderzoek doen in de betreffende kwesties. In de wet is echter niets geregeld over de informatie naar de sportbonden in dergelijke gevallen. Voor de sportbonden is dat onacceptabel, omdat ze ook kunnen en willen optreden bij vervalsing van de sportuitslagen. Demissionair minister Sander Dekker heeft daar nu een reactie op gegeven naar aanleiding van Kamervragen. Hij gaf aan dat er een ‘fast lane’ behandeling zal komen voor zaken die bij de FIU terechtkomen. Ook de sportbonden zullen daarbij zo snel mogelijk worden geïnformeerd.

Over internationale matchfixing

Demissionair minister Dekker verwacht zelfs dat na 1 oktober de informatie over matchfixing eerder bij de sportbonden terecht komt dan in de huidige situatie, waarbij er geen gereguleerde overdracht van feiten is geregeld. Hij wees echter ook op de internationale aspecten van matchfixing. Het is bekend dat in Azië een circuit is waarbij via matchfixing wordt geprobeerd om diverse zaken te beïnvloeden. Daar wordt ook op Nederlandse wedstrijden gewed. Alleen door internationale samenwerking is het mogelijk dergelijke verschijnselen te bestrijden en daarin hebben nationale  sportbonden vaak geen rol. Het is onder de nieuwe wet wel mogelijk om op te treden tegen vergunninghouders die zich met dergelijke praktijken inlaten. In het algemeen verwacht de overheid dat de situatie met betrekking tot matchfixing na 1 oktober zal verbeteren. Op deze website vind je in ieder geval een overzicht met bookmakers die onder toezicht staan van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.