Nationale Loterij België daagt journalist voor de rechter

20 april 2023

De Nationale Loterij van België, een staatsbedrijf, heeft journalist Ignace Vandewalle voor de rechter gedaagd vanwege kritiek op het aanstaande reclameverbod voor de gokbranche. Vandewalle had zich in een artikel verbaasd over het feit dat de Nationale Loterij uitgesloten is van het reclameverbod dat per 1 juli 2023 moet ingaan. Hij schreef dat het naar corruptie rook dat een staatsbedrijf dat ook diensten aanbood op het zelfde vlak als de vergunninghouders een volledige vrijstelling kreeg. Volgens Vandewalle is het enorme steun in de rug van de Nationale Loterij dat deze instelling wel reclame mag blijven maken.

“De private legale spelers krijgen een reclameverbod en het grootste online gokbedrijf, de Nationale Loterij, een publiek bedrijf, mag voor soortgelijke gokspelletjes blijven reclame maken en zijn monopolie en machtspositie uitbreiden.” – Ignace Vandewalle

Dat pikte Jannie van Haeck, topbestuurder van de Nationale Loterij, niet en Vandewalle is gedagvaard vanwege het feit dat hij de goede naam van het bedrijf zou hebben geschaad met zijn uitlatingen. Dat de kwestie voor het staatsbedrijf voornamelijk symbolisch is, blijkt uit de geëiste schadevergoeding van €1.

Een journalistieke en politieke rel

Pieter Bauwens, hoofdredacteur van Doorbraak het blad waarin het artikel verscheen, is woedend. Hij noemt het pure intimidatie dat een staatsbedrijf heeft gekozen voor de weg naar de rechter. Ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) spreekt van intimidatie door de Nationale Loterij. De aangewezen weg zou een klacht zijn geweest bij de Raad voor de Journalistiek. Het bedrijf acht de gekozen weg echter de juiste omdat er naar mededeling van een woordvoerder een bewering heeft plaatsgevonden dat de Nationale Loterij een strafrechtelijk feit heeft gepleegd ic het kopen van wetgeving en dat een rechtbank dat moet beoordelen.

Niet alleen in de journalistiek is er verontwaardiging over het handelen van de  betreffende minister Vincent  van Quickenborne. Eerder had kamerlid Jean-Marie Dendecker zelfs gesproken over gelegaliseerd smeergeld. Het reclameverbod voor de vergunninghouders die kansspelen op afstand aanbieden zou een extra opbrengst voor de Nationale Loterij kunnen opbrengen van circa € 30 miljoen per jaar. Geld dat direct in de schatkist vloeit. Er zou zelfs sprake zijn van een brief waarin de Nationale Loterij de minister van justitie op dit voordeel zou hebben gewezen. Beide partijen ontkennen echter het bestaan van een dergelijk schrijven. Voorlopig lijkt de rust op dit punt nog niet te zijn weergekeerd en is het woord in eerste instantie aan de rechter.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.