Nederland zal topland worden voor sportweddenschappen

15 juni 2021

Het duurt nog een paar maanden voordat ook in ons land legaal sportweddenschappen kunnen worden afgesloten bij vergunninghouders. Op 1 oktober is het zover. Toch durft het onderzoeksbureau H2 Gambling Capital de voorspelling te wagen dat Nederland in 2025 een van de toplanden in Europa zal zijn waar het sportweddenschappen betreft. Nederland is volgens het bureau een van de meest veelbelovende landen in Europa, omdat het een veelomvattende lijst zal opzetten van wedstrijden en events waarop kan worden gewed. Negatieve zaken in de sport zullen daarbij worden uitgesloten zoals gele kaarten in het voetbal en dubbele fouten in het tennis.

De beoordeling vindt plaats op basis van 5 punten in een land:

  • regulering
  • spelaanbod
  • belasting
  • integriteit
  • adverteren

Gelet op de huidige situatie komt Nederland op een score van 77 punten. Daarmee komt het in de buurt van landen als Duitsland, Italië en Spanje. Aan de top gaan Engeland, Malta en Denemarken met de hoogste score voor de Engelsen van 91 punten. Een score van rond de 80 punten of hoger maakt een land interessant voor sportweddenschappen. De laagste score momenteel heeft India met slechts 9 punten. Daar kun je beter maar geen weddenschappen afsluiten.

Op welke punten kan Nederland zich nog verbeteren?

Nederland scoort in verhouding erg slecht op het punt belastingen. Hier worden 13 van de mogelijke 20 punten behaald. Een hogere score is mogelijk indien de kansspelbelasting die momenteel op 29% staat omlaag zou gaan. De regulering staat momenteel op 22 van de mogelijke 30 punten en daar valt nog flink wat terrein goed te maken. H2 Gambling capital verwacht dat ons land op beide punten flinke verbeteringen zal realiseren als na 1 oktober de markt eenmaal open is. In 2025 verwacht het bureau een puntenaantal van 92,4. Op welke plaats dat ons land gaat brengen is niet bekend.

De huidige online gokmarkt

In het rapport van H2 Gambling Capital zijn ook interessante feiten te lezen over de complete markt van online sportweddenschappen. Ongeveer 25% van alle sportweddenschappen ter wereld, in geld gemeten, vindt plaats op de 7 grote voetbalcompetities. Deze zijn allemaal in Europa. Daarbij zijn Europese- en Wereldkampioenschappen voetbal niet begrepen omdat die niet jaarlijks plaatsvinden. Voetbal is en blijft daarmee veruit de meest populaire sport om op te wedden. Ook zijn de soort weddenschappen door het online karakter nauwelijks veranderd. In totaal wordt meer dan voor 99% op dezelfde events gewed als voordien.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.