Online gokken in Nederland: KSA komt met controledatabank

10 december 2020

Online gokken in Nederland, er zijn nog steeds veel onduidelijkheden over. Wat is nu legaal op het gebied van online gokken en hoever is de Nederlandse Kansspelautoriteit gevorderd met invoering van de nieuwe wet voor kansspelen? Veel mensen twijfelen wat er op dit moment legaal is.

Wat is er legaal op het gebied van online gokken?

Er worden regelmatig online gokspellen aangeboden, met name van buitenlandse aanbieders. Maar kan dit eigenlijk wel en kun je hier zomaar aan meespelen? We kunnen hier duidelijk in zijn: op dit moment is het aanbieden van online kansspelen niet legaal in Nederland. Simpelweg, omdat de aanbieder hier een vergunning voor zou moeten hebben en onder de huidige wetgeving kunnen die niet uitgegeven worden. Daar komt in 2021 verandering in. Als het goed is, zullen er vanaf maart 2021 vergunningen verstrekt gaan worden.

Wat doet de KSA momenteel?

De KSA is de Nederlandse Kansspelautoriteit. Die gaan toezicht houden op de online kansspelen die in de toekomst in Nederland worden aangeboden. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat er een controledatabank opgezet is, afgekort ook wel de CDB. Hierin kan een aanbieder van online gokspellen gegevens plaatsen die voor de KSA inzichtelijk zijn. De speelgegevens die vastgelegd worden zijn near real time. Vrijwel direct kan de Kansspelautoriteit dus de speelgegevens inzien. Zo kunnen zij goed controleren of een bedrijf zich aan de voorschriften houdt. Dit is belangrijk voor de veiligheid van het spel.

Krijg je een boete als je nu online gokt?

Nee, je krijgt geen boete voor online gokken, maar daar zetten we meteen een grote kanttekening bij. Het zou je namelijk evenveel geld kunnen kosten als een boete. Waarom? Omdat de bedrijven die nu online gokspellen aanbieden niet onder toezicht staan van de Kansspelautoriteit. Zo kan het gebeuren dat zij jouw winst niet uitbetalen. Dat is natuurlijk iets waar je niet mee te maken wilt hebben.

Veilig online gokken vanaf maart 2021

Wil je veilig online gokken, dan kan dat in Nederland vanaf maart 2021. De Kansspelautoriteit gaat dan vergunningen uitgeven aan betrouwbare gokbedrijven. Vanaf dat moment zul je hier dan ook een overzicht vinden met bookmakers waar jij met een gerust hart een gokje kunt wagen. Alle bookmakers in ons overzicht hebben de benodigde licenties van de Kansspelautoriteit. Neem dus snel een kijkje in het overzicht en bepaal nu alvast waar jij op gaat inzetten. Wordt het wedden op sport of toch het online casino?

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.