Het heeft de wereldpers gehaald: het opengaan van de Nederlandse gokmarkt en dat betrof niet alleen het uitstel van het moment dat de online exploitanten met vergunning in de lucht konden gaan. Ook was er onduidelijkheid over het handhaven van de wet en wat dat inhield voor de grote bedrijven die zich tot dusverre ook op Nederland hadden gericht zoals PokerStars, Unibet en Betsson. René Jansen van de KSA gaf er afgelopen week een uitgebreid interview over.
Cruks niet bereikbaar door fout invoerveld
De feestelijke opening op 1 oktober van de online bookmakers en casino’s met vergunning in Nederland moest worden uitgesteld omdat er geen contact kon worden gemaakt met Cruks, in dit centraal register staan mensen die gokverslaafd zijn, dat kan op eigen verzoek maar ook gedwongen.
René Jansen legde uit dat bij het aanmaken van nieuwe accounts een hoop zaken moesten worden gecheckt. Uiteraard de identiteit van de inschrijver en diens bankrekening en vervolgens een mogelijke inschrijving bij Cruks, onder meer op basis van BSN-nummer. Bij dat laatste ging het mis en lukte het daarom verder ook niet om het Cruks te gebruiken. De volgende dag was het toch mogelijk om een account te maken zonder dat de problemen waren opgelost. Anonieme bronnen meldden dat inschrijving gewoon mogelijk was, ondanks een eerdere vrijwillige opname in Cruks. René Jansen verwacht dat de kinderziekten voor 15 oktober zijn opgelost.
Hoe is de status van illegale aanbieders na 1 oktober?
Tot grote verbazing van de vele klanten gingen een aantal grote bedrijven, zoals PokerStars, Unibet en Betsson, op 30 september op zwart. Bestaande klanten in Nederland kunnen uitsluitend nog hun tegoed opvragen, maar niet meer wedden. De reden hiervoor was een schrijven van het Ministerie waarin de KSA werd opgeroepen om zeer streng op te treden op het moment dat er ook vergunninghouders in de markt zouden zijn. Hiertoe werden de boetes per 1 november fors verhoogd. Maar zou het voor een illegale bookmaker ook inhouden dat deze moeilijker een vergunning in Nederland zou kunnen krijgen?
De grote buitenlandse exploitanten gingen daar blijkbaar van uit, gelet op hun actie. René Jansen maakte duidelijk dat de KSA vanaf 1 november alle middelen zal inzetten om illegale exploitanten van de markt te verdrijven. Het noemde het krijgen van een boete echter niet per se een reden waardoor in het komende traject een vergunning zou worden geweigerd. In hoeverre de bedrijven die op zwart zijn gegaan ook tot 1 november open hadden kunnen blijven beantwoordde hij niet.