Problemen in de Britse gokmarkt?

14 april 2022

William Hill is een van de grootste en bekendste exploitanten in de Britse gokmarkt. Het bedrijf is eerder dit jaar al in opspraak geraakt, omdat het onjuiste informatie had verstrekt aan de Britse toezichthouder UKGC. Maar diezelfde organisatie doet nu een diepgaand onderzoek naar het bedrijf.

Onvoldoende maatregelen getroffen?

Daarbij gaat het om het vermoeden dat William Hill onvoldoende maatregelen heeft getroffen om witwassen te voorkomen en tevens niet voldoende sociale verantwoordelijkheid heeft getoond. Dat laatste kan worden beschouwd als een verwijt dat er niet voldoende is opgetreden om  gokverslaving te voorkomen. William Hill heeft aangegeven een voorziening te hebben getroffen van £ 15 miljoen voor een mogelijke boete van de UKGC. Dat zou de hoogste boete zijn die deze toezichthouder ooit heeft opgelegd. Overigens kan het nog slechter uitpakken voor de exploitant. De UKGC kan ook de vergunning intrekken.

De overname-voorwaarden van William Hill zijn aangepast

Het onderzoek van de UKGC komt op een bijzonder ongelegen moment. Caesars, de huidige eigenaar van William Hill, had overeenstemming bereikt over de verkoop van de exploitant aan 888 Holdings. De toekomstig eigenaar, 888, zou in totaal £ 2,2 miljard betalen voor William Hill. Vanwege het lopende onderzoek is de overname-overeenkomst inmiddels geherstructureerd. De prijs is verlaagd tot £ 1.95 miljard. Het is niet duidelijk gemaakt wat er zal gebeuren indien William Hill de vergunning zou worden ontnomen.

Hoge boetes zijn geen uitzondering in de Britse gokbranche

Het inschatten van de mogelijke boete voor William Hill is mede gebaseerd op ervaringen uit het recente verleden. De hoogste boete die tot op heden is uitgedeeld door de UKGC is £ 11.6 miljoen. Ook de nieuwe eigenaar van de exploitant die nu wordt onderzocht heeft ervaring op dat gebied. Aan 888 werd een boete opgelegd van £ 9,4 miljoen. Bij 888 ging het daarbij om tekortkomingen die nu ook bij William Hill worden vermoed: onvoldoende maatregelen tegen witwassen en geen passende sociale verantwoordelijkheid.

Komt de Britse gokbranche in de problemen?

Het Verenigd Koninkrijk is van oudsher een voorloper in Europa als het gaat om gokken. De aandacht voor bestrijden van witwassen en het voorkomen van gokverslaving is  daar dan ook zeker aanwezig. Het feit dat er desondanks problemen zijn bij een aantal van de grootste bedrijven in de branche mag aanleiding tot zorg zijn voor de rest van Europa en derhalve ook België. Dat ook in ons land de toezichthouder haar taak serieus moet nemen om Britse tonelen te vermijden, lijkt overduidelijk.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.