Bereken je succes met Return of Investment (ROI)

Je hebt het gevoel dat je lekker bezig bent. Het wedden bij een bookmaker levert regelmatig winst op, al ben je dat ene zware verlies van de Champions League-finale nog niet vergeten. Maar los van deze enorme misser slaat de balans naar jouw idee positief uit. Alleen… is dat ook echt zo? Als je succes wilt boeken met je sportweddenschappen, dan is het zaak dat je precies weet hoe goed je bezig bent. Je gevoel kan je daar niet bij helpen. In plaats daarvan heb je harde cijfers nodig zodat je weet wáár en wannéér je moet bijsturen. Die cijfers komen vanzelf bij je terecht wanneer je je ROI (Return of Investment) berekent.

Je brein spreekt niet altijd de objectieve waarheid

Ons brein is een wonderlijk orgaan. Bepaalde dingen blijven je lang bij, terwijl je andere dingen juist zo weer vergeten bent. Hierdoor is het lastig om puur vanuit je brein een objectief oordeel te vellen. Dat merk je ook wanneer je nadenkt over je successen en verliezen bij de bookmaker.

Die ene grote overwinning die je boekte toen Max Verstappen wereldkampioen werd, blijft maar in je hoofd rondzingen. En natuurlijk weet je nog precies hoeveel geld je verloor toen je Ajax eind 2021 aanwees als winnaar van het Eredivisie-duel met AZ. Die 1-2 die uiteindelijk op het scorebord stond, zag jij echt niet aankomen. Toch zijn dit soort gewonnen/verloren weddenschappen niet representatief voor het totaal. Er zijn tal van weddenschappen waar je amper meer herinnering aan hebt en daardoor is het moeilijk om in te schatten hoe goed je echt bezig bent. Een objectieve berekening kan je vertellen of je gevoel correct is of niet. Laat de ROI een (misschien onverwacht) negatief oordeel zien, dan is het hoog tijd om in te grijpen.

De ROI vertelt je wat je écht wilt weten: maak je winst?

ROI oftewel Return of Investment is een term die al jaren wordt gebruikt in de internationale zakenwereld. Vrij vertaald betekent het ‘hoeveel geld haal je uit je investering?’. Een logische vraag voor de zakenwereld, want daar zijn investeringen alleen waardevol als ze genoeg opleveren. Wat dat betreft is wedden op voetbal, tennis of Formule 1 net als zakendoen. Je investeert er graag geld in, maar je wilt ook dat er winst uit haalt. En dan hebben we het niet over één enkele overwinning. Je wilt winst maken over een langere periode zodat het wedden bij een bookmaker je écht succes brengt.

De tactieken die zakenlui toepassen, blijken ook verrassend goed te werken voor de online gokwereld. Want om te weten of je weddenschappen succesvol genoeg zijn óf dat je iets moet aanpassen, is het berekenen van je ROI gewoon een hele slimme zet. Je kunt zonder vooroordeel kijken of je aanpak bij de bookmakers werkt is of niet. Dit is de eerste stap op weg naar nóg grotere successen op de wedplatforms.

Vergeet het aantal overwinningen…

Stel je hebt de afgelopen maand exact 150 voorspellingen doorgegeven aan de bookmaker. Je slaat de gegevens er nog eens op na en je ontdekt dat je 107 van die weddenschappen won. Een mooie prestatie natuurlijk, maar toch zegt dit helemaal niets. Elke sportweddenschap heeft immers zijn eigen quotering, die weer gekoppeld is aan het risico. Bovendien zijn er maar weinig sportwedders die bij elke voorspelling exact dezelfde inzet selecteren. Hierdoor is de ene overwinning de andere niet. Misschien zet je 10 euro in op winst voor Real Madrid, een voorspelling die goed is voor een quotering van 1.53. Je wint de weddenschap waardoor je 5,30 euro winst maakt. Vervolgens ben je iets voorzichtiger en zet je 6 euro in op een weddenschap die je 2.75 keer de inzet kan opleveren. Maar helaas… je verliest en raakt die inzet van 6 euro kwijt. Je hebt nu één weddenschap gewonnen en één verloren, en toch lijd je onder de streep verlies.

… en bereken je Return of Investment

Omdat het aantal overwinningen weinig zegt, heb je een andere aanpak nodig om te zien hoe succesvol je bent. De ROI-formule is hierin het geheim. Laten we teruggaan naar die 150 voorspellingen van hierboven. Voor het gemak houden we een vaste inzet aan van 5 euro per weddenschap. Oftewel, je hebt de laatste tijd 750 euro gespendeerd op het gokplatform. Die 150 voorspellingen waren vaak succesvol, maar soms ook niet. Uiteindelijk heeft de bookmaker in de afgelopen periode 802 euro aan je uitgekeerd. Dat betekent 52 euro pure winst.

Een winst van 52 euro bij een inzet van 750 euro lijkt niet heel veel. Toch kun je dit bedrag pas goed interpreteren wanneer je je ROI weet. Voor de berekening gebruik je de volgende formule:

ROI = (totale uitbetaling * 100) / totale investering

Als we aan het rekenen slaan, komen we met onze gegevens uit op een ROI van ((802 * 100) / 750 =) 107%. Want inderdaad, bij Return of Investment spreken we altijd over een percentage.

Wanneer mag je tevreden zijn en wanneer niet?

Je ROI van de afgelopen 150 weddenschappen was 107% en je maakte 52 euro pure winst. Nu wil je natuurlijk weten of dit een goed resultaat is of niet. Als je 750 euro hebt ingezet en ‘maar’ 52 euro winst maakt, ben je misschien teleurgesteld. Maar je ROI laat zien dat je gewoon heel goed bezig bent. De meeste gokkers die hun Return of Investment fanatiek bijhouden, zijn al tevreden met een winstpercentage tussen de 5% en 10%. Met een ROI van 107% doe je dus goede zaken.

Met een ROI van 107% en een winstbedrag van 52 euro weet je dat je geen enorme klapper hebt gemaakt. Daarmee komen we meteen terecht bij de kern van deze strategie. Het berekenen van je Return of Investment is vooral een langetermijnproject. Het gaat om die grote klapper die je in één keer honderden of misschien zelfs duizenden euro’s kan bezorgen. Jij bent op zoek naar een stabiele manier om over de lange termijn winst te maken. Losse successen zijn hierdoor niet interessant. Je moet juist weten of je ROI maand na maand goed blijft óf dat er ruimte voor verbetering is. Levert je Return of Investment een percentage op van onder de 105%, dan moet je alert zijn. Toch hoef je niet meteen actie te ondernemen na één mindere periode. Je hoeft zelfs niet te schrikken wanneer je ROI onder de 100% uitkomt en je dus verlies lijdt. Pas wanneer het percentage structureel te laag is, is het zaak om veranderingen aan te brengen.

Wat als je ROI structureel te laag is?

Het berekenen van je ROI doe je vaker dan één keer. Wanneer je bijvoorbeeld elke maand een moment neemt om de formule los te laten op je wedgegevens, dan krijg je een heel goed beeld. Misschien merk je dat je ROI met de tijd steeds lager wordt. Of misschien zit je standaard onder dat doel van 105% à 110%. Dan is het zaak om goed te kijken waar het probleem ligt. Hoe? Dat leggen wij je nu uit!

Om je ROI te kunnen berekenen, heb je allereerst een grote hoeveelheid data nodig. Maak gewoon een bestand op je computer en schrijf per voorspelling zoveel mogelijk gegevens op. Denk bijvoorbeeld aan: de voetbalcompetitie waar je op wedt, de clubs, het type weddenschap, de hoogte van je inzet en de hoogte van de quotering. Natuurlijk noteer je ook of je die weddenschap gewonnen of verloren hebt. Wanneer je ROI structureel te laag is, is het verstandig om eens dieper in de data te duiken. Pak die ROI-formule er maar bij, want je moet weer aan het rekenen slaan! Bereken je Return of Investment per sport, per competitie of per type weddenschap. Zo ontdek je vanzelf waar het probleem zit. Blijkt het wedden op de Premier League toch niet zo succesvol te zijn als je dacht? Laat die competitie dan voor wat het is en concentreer je op datgene wat wél goed gaat.

Deze strategie kun je overigens ook toepassen wanneer je een prima ROI hebt, maar je het percentage toch wat verder omhoog wilt krikken. De minst winstgevende sporten, competities of weddenschappen moeten het veld ruimen, want jij gaat voor de hoogst mogelijke ROI en dus de hoogst mogelijke winst.

Je moet veel wedden voor een objectieve ROI

Het berekenen van je ROI heeft weinig nut als je maar tien weddenschappen op je naam hebt staan. Je moet echt een flinke hoeveelheid gewonnen/verloren bets in je Excel-bestand hebben staan voordat je een betrouwbaar beeld krijgt. Vanaf ongeveer 150 sportweddenschappen heb je genoeg informatie om te gaan rekenen. Als je net begint met wedden bij een bookmaker, dan kun je alleen maar data vergaren. Het geeft nog geen nut om die ROI-formule erbij te pakken. Dit is meteen het grote minpunt van deze strategie. Om echt profijt te hebben van de informatie die de ROI je geeft, moet je toch een fanatiek sportwedder zijn.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.