Cash-out: wat kun je er eigenlijk mee?

Bookmakers kondigen het vaak trots aan: cash-out mogelijk! Leuk zo’n cash-out functie, maar wat kun je er eigenlijk mee? En wanneer is het slim om hem wél of juist níet te activeren? Wij laten je kennismaken met dit fenomeen, dat je zomaar een groots verlies kan besparen.

Live bets vragen soms om een ontsnappingsroute

Al dagen vóór de aftrap komt de lange lijst met weddenschappen (mét de bijbehorende odds natuurlijk!) online. Spot je een interessante bet, dan wil je misschien niet wachten met inzetten tot de wedstrijd begint. Jij gaat voor een pre-match weddenschap, en dat betekent dat je verder niet meer nadenkt over je keuze. Dat hoeft ook niet, want met een goede voorbereiding is de kans klein dat je voor de start van de wedstrijd tot een heel ander inzicht komt.

De situatie verandert wanneer je live gaat wedden op voetbal. Want opeens heb je de mogelijkheid om in te spelen op datgene wat er op het veld gebeurt. Hierdoor wordt het interessant om verkeerde beslissingen terug te draaien of om juist van die huidige stand te profiteren. Oftewel, het is handig om een ontsnappingsroute te hebben die de weddenschap per direct stopzet. De cash-out functie regelt dit voor je.

Zo werkt de cash-out bij voetbalwedden
De afgelopen jaren is de cash-out functie op vrijwel alle gokplatforms verschenen. Je kunt hem activeren bij pre-match weddenschappen, maar eigenlijk wordt hij pas écht nuttig als je live gaat wedden op voetbal. Dankzij de cash-out is het namelijk mogelijk om jouw voetbal bet op elk gewenst moment te stoppen. Het maakt niet uit of de tweede helft net op het punt van beginnen staat óf dat het einde van de wedstrijd al nadert. Op het moment dat jij niet langer wilt afwachten, kun je de cash-out activeren.

De cash-out is géén complete annulering van de weddenschap, ook al stop je hem wel. Bij een annulering zou je gewoon je inzet terugkrijgen en lijkt het alsof die hele voetbalweddenschap niet bestaan heeft. Met een cash-out sluit je juist een (achteraf hopelijk slimme) deal met de bookmaker. Je speelt niet meer verder en de bookmaker biedt als compromis een bepaald bedrag. Dat bedrag ligt altijd lager dan de winst die zou kunnen maken als je de wedstrijd uitzit. Wees dus kritisch en zet de cash-out niet te pas en te onpas in.

Cash-out activeren wanneer het mis dreigt te gaan
Elke voetbalweddenschap begint op dezelfde manier. Je zoekt een interessante wedstrijd uit, volgt het spel via de livestream en/of de actuele statistieken en dan komt het moment dat je gaat inzetten. Omdat je graag wat geld aan je weddenschap wilt overhouden, wacht je niet tot de laatste minuten. Maar dat betekent ook dat er een kentering kan plaatsvinden. Kijk maar naar het Champions League-duel tussen Manchester United en Atalanta (seizoen 2021/22). Bij rust had Atalanta een mooie 2-0 voorsprong te pakken. Hoewel die voorsprong een complete verrassing was, gaven die twee doelpunten verschil toch het vertrouwen in een Italiaanse overwinning. Al was dat vertrouwen van korte duur.

In de tweede helft van ons Champions League-duel bleek snel dat United orde op zaken wilde stellen. Het doelpunt in de 53e minuut was al een duidelijk aanwijzing dat die zege voor Atalanta er misschien niet ging komen. Dat is balen als je net voor rust je wedbriefje had ingeleverd! In zo’n situatie kun je natuurlijk afwachten en hopen dat het nog goedkomt. Ben je meer het type dat het heft in eigen handen neemt? De cash-out functie biedt dan uitkomst. Dankzij de cash-out hoef je niet toe te kijken hoe de overwinning uit je handen glipt wanneer Man Utd de gelijkmaker scoort. Je besluit voor die tijd al dat niets doen té gevaarlijk is. Je vraagt daarom om een cash-out en je sluit een deal met de bookmaker. Zorg wel dat je er op tijd bij bent. Want als je gelijkmaker eenmaal daar is, vervalt je kans op een cash-out. De weddenschap is verloren, daar valt niets meer aan te doen.

Soms wil je die mooie winst gewoon verzilveren
Een cash-out is interessant wanneer het mis dreigt te gaan. Door op tijd in te grijpen, voorkom je dat de schade groter wordt en je de volledige inzet kwijtraakt. Maar ook als alles er nog goed uitziet, kun je kiezen voor een cash-out. Stel je kijkt naar een wedstrijd waarbij Willem II keurig op voorsprong staat, net zoals je had voorspelt. Toch ben je niet overtuigd dat de ploeg dominant genoeg is om de voorsprong vast te houden. Als dan tóch dat doelpunt van de tegenpartij komt, zie je de winst in rook opgaan. Dus het kan verstandig zijn om die winst nu al te verzilveren voordat alles anders wordt.

Het is natuurlijk een kwestie van als, als, als… want vooralsnog sta je gewoon op winst. De vraag is alleen durf je door te zetten óf dat je liever op veilig speelt. Je neemt risico als je als je de volle 90 minuten doorspeelt en Willem II met slechts één doelpunt verschil de leiding heeft. Daardoor is het heel verleidelijk om met de cash-out à la minute de winst te verzilveren. Pas wel op dat je je niet te veel laat leiden door je eigen onzekerheid. Als je je zenuwen niet in bedwang hebt, begint die cash-out snel te lonken. En dat terwijl je toch geld laat liggen als je voortijdig een deal met de bookmaker sluit.

De bookmaker schroeft jouw winst flink naar beneden
Tijdens een voetbalmatch gaan de quoteringen voortdurend op en neer. Zodra je dat wedbriefje eenmaal hebt ingeleverd, zijn die veranderende odds voor jou niet interessant meer. De waarde van jouw weddenschap staat vast. Tenminste, als je de weddenschap laat staan tot het voetbalduel is afgelopen.

Met een cash-out is de oorspronkelijke waarde niet meer van belang. Een tussentijdse uitbetaling levert namelijk aanzienlijk minder op dan het bedrag dat in eerste instantie op je wedbriefje staat. Met een inzet van 10,00 euro en een oorspronkelijke quotering van 2.50 had je gehoopt op een uitbetaling van 25,00 euro (en dus een winstbedrag van 15,00 euro). De bookmakers beginnen echter te rekenen en bepalen hoeveel geld de cash-out op dat moment waard is. Oftewel, hoeveel geld willen ze betalen om jou te laten stoppen? Die 15,00 euro winst moet je sowieso uit je hoofd zetten. Zelfs met minder dan de helft moet je al tevreden zijn als je de cash-out activeert.

De cash-out stopt jouw weddenschap, maar is dat wel verstandig?
Zodra je de cash-out functie activeert, doet het er niet meer toe wat er tijdens de rest van de speeltijd gebeurt. Als de deal eenmaal gesloten is, kun je niet meer terug. Pas als de volle 90 minuten voorbij zijn en de scheidsrechter zijn eindsignaal fluit, weet je zeker of die cash-out een goede beslissing was of niet.

Ondanks dat je tijdens de wedstrijd geen zekerheid hebt, kun je toch berekenen of de bookmaker ten minste een eerlijke deal biedt. Je bent immers veel eerder geneigd om die cash-out te accepteren als er redelijk goed geldbedrag tegenover staat. Voor het uitvoeren van die cash-out berekening moet je een aantal gegevens op een rij zetten. Allereerst moet je noteren tegen welke quotering je de weddenschap bent aangegaan. Daarnaast ben je geïnteresseerd in de quotering van dezelfde weddenschap, alleen dan op het moment dat je cash-out wilt inzetten. Tot slot is ook de hoogte van je inzet van belang.

Heb je alle drie getallen bij de hand? Dan kun je aan het rekenen slaan. Onze weddenschap bevatte een oorspronkelijke quotering van 2.50 en een inzet van 10 euro. Als je deze bet zou winnen, krijg je van de bookmaker 25,00 euro uitgekeerd. Dat bedrag van 25,00 euro koppel je vervolgens aan de huidige quotering. De formule ’25,00 / 1.50’ vertelt je dat je een prima deal hebt als het wedkantoor jou 16,67 euro uitbetaalt. Dat betekent een winstbedrag van 6,67 euro in plaats van de oorspronkelijke 15,00 euro. Een behoorlijk verschil dus! Ondanks dat 16,67 euro al weinig lijkt, is de kans groot dat jouw bookmaker nog iets lager gaat zitten omdat ze een extra winstmarge meetellen. Is het verschil tussen het aangeboden bedrag en die uitbetaling van 16,67 euro erg groot, dan weet je zeker dat je die cash-out beter kunt negeren.

Een gedeeltelijke cash-out is soms een slimme optie
De cash-out is inmiddels een vast onderdeel geworden van de online gokwereld. Maar niet alle wedstrijden en weddenschappen zijn voorzien van deze functie. Zo is de cash-out bijvoorbeeld alleen bedoeld voor single bets. Ook kleine competities en lagere divisies zijn vaak niet uitgerust met zo’n cash-out optie. Kijk dus goed wat de mogelijkheden zijn voordat je die weddenschap aangaat. Het zou zonde zijn als pas tijdens de wedstrijd blijkt dat er niets te redden valt… Is het bij jouw bookmaker ook mogelijk om die volledige cash-out te vervangen voor een gedeeltelijke cash-out? Laat deze optie dan niet aan je voorbijgaan! Hiermee spreid je als het ware je kansen, want een deel laat je uitbetalen en met het andere deel speel je rustig verder.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.