Een tijdelijke speelpauze nodig? Cruks biedt uitkomst

Als je af en toe een gokje waagt bij de bookmaker, is de kans klein dat je in aanraking komt met het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (afgekort Cruks). Maar je hoeft zeker geen zware probleemgokker te zijn om in het systeem terecht te komen. Ook als je gewoon een tijdelijk speelpauze nodig hebt om je gokbedrag onder controle te krijgen, is Cruks een slim toevluchtsoord.

Cruks legt het sportwedden voor minimaal 6 maanden stil

Je brengt veel meer tijd door in het online casino dan je eigenlijk wilt. En als je eerlijk bent, vergok je ook veel meer geld dan je vooraf met jezelf had afgesproken. Je weet dat een (tijdelijke) speelpauze goed voor je is. Maar ja, zie de verleiding maar te weerstaan als je ’s avonds niets te doen hebt en het online platform van de bookmaker dichtbij is.


Cruks systeem voor uitsluiten online gokken

Als je van een gokje houdt, is het heel lastig om ‘nee’ te zeggen en dat sportsbook te negeren. Je kunt natuurlijk dat account deleten en proberen om gewoon een tijdje zonder al die weddenschappen te leven. Met deze strategie is de kans groot dat je snel weer ergens een nieuws spelersaccount aanmaakt en je goede voornemen vergeet. Met een registratie in Cruks kún je je goede voornemen niet meer vergeten. Je gokactiviteiten komen voor minimaal 6 maanden stil te liggen en er is niets dat daar verandering in kan brengen.

Alle bookmakers werken met het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen

Cruks is een database die in het leven is geroepen door de Nederlandse Kansspelautoriteit. De database bestaat sinds 1 oktober 2021, toen online gokken in ons land legaal werd. Met die legalisering moest er ook een oplossing komen voor gokkers die in de problemen komen. Het algemene registratiesysteem Cruks is die oplossing.

Er is één Centraal Register Uitsluiting Kansspelen voor alle legale bookmakers van Nederland. Het maakt niet uit of je een account creëert bij Unibet, TOTO of Jack’s: alle bookmakers met een Nederlandse licentie zijn verplicht om de database te raadplegen. In de praktijk betekent dit dat je inschrijving wordt afgekeurd op het moment dat je ergens een spelersaccount wilt aanmaken. Ben je al ergens aan het gokken, dan wordt je account voor de komende periode geblokkeerd. Je kunt nergens meer bij en je moet je voorlopig neerleggen bij deze afkoelingsperiode.

Er zijn drie wegen die naar Cruks leiden

Wie in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen staat, kan minimaal 6 maanden niet meer wedden bij een bookmaker. Dat is een behoorlijk lange periode, dus natuurlijk kom je niet zomaar in de database terecht.

Er zijn drie manieren waarop jouw naam in Cruks kan belanden. De snelste en makkelijkste manier is om jezelf aan te melden. Zodra je aanmelding voltooid is, gaat je spelersaccount direct op slot. Maar aangezien de echte probleemgokkers het heft meestal niet in eigen handen nemen, zijn er ook buitenstaanders die iemand aan kunnen melden voor de database. Allereerst zijn dat de bookmakers, die continu monitoren of hun spelers nog op een verantwoorde manier bezig zijn. Ten tweede kan de eigen familie of partner de Cruks-registratie doen.

Bij aanmeldingen die niet van een speler zelf komen, volgt er altijd een zorgvuldig onderzoek voordat iemands naam in Cruks wordt geregistreerd. En wees niet bang dat je voor verrassingen komt te staan. je krijgt het sowieso te horen als je de komende 6 maanden bent uitgesloten van het wedden bij een bookmaker.

Zo registreer je jezelf in Cruks

Voetbal, tennis, Formule 1, darts, basketbal… met al dat wedaanbod is het heel logisch dat je regelmatig even inlogt bij de bookmaker. Maar het kan gebeuren dat het gokken je niet meer loslaat en dat je je realiseert dat het anders moet. Via cruksregister.nl regel je heel snel dat je in de database komt. Het grote witte blok met de tekst ‘ik wil een speelpauze’ brengt je precies daar waar je moet zijn.

Om een speelpauze van 6 maanden in te lassen, kun je het beste gebruikmaken van DigiD. Als je je aanmeldt via DigiD, weet de Kansspelautoriteit precies wie je bent en kan je registratie meteen worden verwerkt. Oftewel, vanaf het moment dat je de korte vragenlijst hebt ingevuld kun je niet meer terug. Inschrijven via een papieren formulier (te vinden op cruksregister.nl) is eventueel een alternatief. Hou er dan wel rekening mee dat de blokkade niet à la minute ingaat.

Wat als een ander het initiatief neemt voor jouw Cruks-registratie?

Wanneer je jezelf aanmeldt voor het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen, dan stelt de KSA verder geen vragen. Het is jouw keuze om jezelf (tijdelijk) terug te trekken uit de gokwereld en dat is je goed recht. Komt de aanmelding via een bookmaker of een familielid/partner? In dat geval stelt de Kansspelautoriteit wél vragen. Om deze onvrijwillige uitsluiting in te laten gaan, moet het zeker zijn dat er een probleem is. Er volgt een uitgebreid onderzoek en een eventuele uitsluiting gaat pas in als de KSA ervan overtuigd is dat de aanmelding in Cruks terecht is. Een onvrijwillige uitsluiting komt er dus niet zomaar.

Wat als je iemand anders wilt laten registreren in Cruks?

Misschien ben je zelf een gokker en zit je in de situatie dat een Cruks-registratie verstandig is. Maar het kan ook gebeuren dat je iemand in je directe omgeving ziet afglijden vanwege zijn/haar gokgedrag. De tijd dat je alleen maar kon toekijken, is sinds de introductie van Cruks voorbij. Al stelt de KSA twee strenge eisen wanneer je iemand anders naam in de database wilt krijgen.

  1. Je moet zelf schade ondervinden door het gokgedrag van de ander.
  2. Je kunt alleen voor Cruks-registratie kiezen als andere hulp niet werkt.

Met ‘schade ondervinden door het gokgedrag van een ander’ bedoelt de KSA dat iemand bijvoorbeeld met geleend geld gokt of met geld dat is gereserveerd voor de kinderen. Ook als iemand door het gokken niet meer kan werken of studeren, heeft dat invloed.

Het is wel altijd de bedoeling dat je eerst probeert om hulp te zoeken via bijvoorbeeld de huisarts. Vraag iemand ook of hij/zij bereid is om zichzelf aan te melden voor het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Als dit allemaal niet werkt, kun je bij de KSA een verzoek indienen om iemand in Cruks in te schrijven. Daarna is het aan de Kansspelautoriteit om een beslissing te nemen.

Na 6 maanden speelpauze zijn er twee opties: stoppen of verlengen

Een registratie in Cruks betekent niet dat je alle bookmakers voor de rest van je leven moet ontlopen. Bij de inschrijving in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen bepaal je meteen hoelang je speelpauze moet duren. Het minimum is 6 maanden, maar je kunt die termijn helemaal oprekken tot een uitsluiting van 99 jaar.

De termijn die je bij je inschrijving in Cruks vastzet, is zeker niet heilig. Na de verplichte afkoelperiode van 6 maanden kun je opnieuw naar cruksregister.nl om je speelpauze aan te passen. Misschien kies je voor een verlenging omdat je je na 6 maanden zonder online sportweddenschappen realiseert dat je je met deze levenswijze veel beter voelt. In plaats van voor een verlenging kun je juist ook kiezen voor een opzegging. Want wat als je bij je inschrijving meteen om een speelpauze van 5 jaar hebt gevraagd, maar je na een jaar weer stevig genoeg in je schoenen staat om af en toe bij een bookmaker in te loggen? Op dat moment kun je je speelpauze gewoon stopzetten, zolang die minimale termijn van 6 maanden maar voorbij is.

Om je speelpauze aan te passen, moet je opnieuw inloggen met DigiD of een papieren formulier invullen. Kies je voor een stopzetting, dan verdwijnt je naam uit Cruks. Niemand kan meer terugvinden dat jij ooit om een speelpauze gevraagd hebt.

Een speelpauze is helemaal geen schande

Cruks is een uitsluitingstool voor als het écht misgaat, maar ook voor als het maar een beetje misgaat. Op het moment dat je je niet meer comfortabel voelt bij je eigen speelgedrag en je het lastig vindt om uit jezelf weg te blijven van het sportsbook van de bookmaker, biedt het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen uitkomst. Je kunt nergens meer terecht voor een sportweddenschap, dus er zit weinig anders op dan afstand te nemen van de gokwereld. En dat is echt geen schande.

Er zijn genoeg sportwedders die af en toe een pauze kunnen gebruiken. Als je jezelf aanmeldt in Cruks, heb je al belangrijke ontdekking gedaan. Je weet dat je eigenlijk meer gokt dan goed voor je is. Het aanvragen van een speelpauze is een dappere en vooral zeer verstandige stap. Het laat ziet dat je kritisch naar je eigen gokgedrag kijkt en daar consequenties aan verbindt. Met zo’n tijdelijke speelpauze houd je het wedden bij een bookmaker veilig.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.