Goed bankrollmanagement is cruciaal voor iedere voetbalwedder. Je houdt je totale gokbudget scherp in de gaten, je verdeelt je bankroll verstandig in kleine porties en ondertussen ben je voortdurend bezig om je kansen te spreiden. Maar ja, zelfs als je je alles perfect uitvoert, heb je geen garantie op winst. Of toch wel…? Er zijn manieren waarop goed bankrollmanagement jou sowieso laat winnen. Negatief progressieve inzetsystemen zijn het geheim. Er zijn vier van deze inzetsystemen om uit te kiezen. Maar hou je het graag eenvoudig en schroef je de moeilijkheidsgraad het liefst zo min mogelijk op? Dan hoef je niet verder te kijken, want het Martingale systeem is gewoon perfect voor jou. Deze wedstrategie mag dan eenvoudig zijn, maar onderschat hem niet. Inzetten met behulp van het Martingale systeem is namelijk heel effectief. Terwijl je bezig bent met je voetbalweddenschappen, hou je steeds die ene gedachte vast. Doorzetten! Als je dat doet, maak je namelijk gegarandeerd winst. Let wel op: onderweg afhaken is geen optie.
De wiskundigen zijn aan zet
De gokwereld biedt van zichzelf weinig houvast. Dat geldt vooral voor pure gokspellen als roulette en baccarat. Wedden op voetbal is wat dat betreft net iets anders. Je hebt de statistieken, het laatste sportnieuws, en dit alles combineer je met je eigen voetkennis. En toch ben je nooit zeker dat je een weddenschap wint. Zelfs de grote clubs uit het voetbal laten weleens doelpunten liggen of verliezen een wedstrijd die ze eigenlijk niet mogen verliezen. Aan de uitkomst van een voetbalmatch kunnen wiskundigen weinig doen. Maar ze kunnen je wel helpen om eventuele verliezen om te zetten in winst. Hiermee is jouw interesse in wiskunde vast meteen gewekt!
Je hebt van nature misschien weinig binding met de wiskundige wereld. Misschien ben je niet eens een rekenwonder en raak je snel verstrikt in de berekeningen. Dat geeft niets, want de echte wiskundigen hebben het werk al voor je gedaan. Inzetsystemen zoals de reeks van Fibonacci, het d’Alambert systeem en natuurlijk de Martingale strategie zijn allemaal lang geleden ontstaan. De wiskundigen hadden niet per se de gokwereld in gedachten toen ze hun cijferreeksen ontwikkelden. Al duurde het niet lang voordat de eerste gokkers het grote voordeel van dit soort systemen inzagen. Anno nu zijn er veel voetbalwedders die op deze strategieën terugvallen wanneer ze hun inzet bepalen. Logisch, want op papier kan de winst je niet meer ontlopen.
Martingale: dit zijn de basisregels voor gegarandeerde winst
De Martingale strategie maakt deel uit van de reeks met negatief progressieve inzetsystemen. Oftewel, je verhoogt je inzet (progressief) als de uitkomst van je weddenschap negatief is (dus wanneer je verliest). Het voelt heel tegennatuurlijk om de inzet te verhogen nadat je net een voetbalweddenschap hebt verloren. En dan is het bij deze inzetsystemen ook nog de bedoeling dat je blijft verhogen tót je eindelijk een keer de winst pakt. Dat valt niet mee. Toch is de eerste basisregel een heel belangrijke: als je eenmaal begonnen bent, is er geen weg meer terug. Doorbreek je de reeks, dan kun je die gegarandeerde winst wel vergeten. Erger nog, na vijf of tien verloren voetbalweddenschappen waarbij de inzet steeds hoger werd, is het verliesbedrag inmiddels flink opgelopen. Voorzichtigheid is dus geboden als je met een negatief progressief inzetsysteem zoals Martingale aan de slag gaat.
Tegenwoordig is het Martingale systeem een graag geziene gast onder voetbalwedders. Maar van oorsprong is deze inzetstrategie de gokwereld binnengetreden via het roulettespel. Dat heeft een reden, want dit systemen werkt alleen bij weddenschappen met maar twee mogelijke uitkomsten. Dat betekent dat je die 1×2 weddenschap even moet vergeten en je moet richten op bijvoorbeeld Both Teams to Score, even/oneven of de verschillende over/under weddenschappen. Daarnaast is het zaak om kritisch naar de odds te kijken. Bij roulette is de winkans voor zwart/rood of even/oneven altijd 50%. Voor voetbalweddenschappen is dat toch anders, daarom moet je op zoek naar odds die dicht bij deze 50/50 verdeling in de buurt komen. Een 50% winkans staat bij de bookmakers gelijk aan een quotering van 2.00. Maar als je de waarde van je weddenschappen tussen de 2.00 en 2.50 houdt, ben je al heel goed op weg om van deze inzetstrategie een succes te maken.
Paul Pierre Lévy, de man achter het moderne Martingale systeem
De Fransman Paul Pierre Lévy (1886 – 1971) is de grote man achter het moderne Martingale systeem. Als wiskundige hield hij zich bezig met kansberekening, en dat is precies wat aan dit inzetsysteem ten grondslag ligt. Alle weddenschappen met een (bij benadering) 50/50 winkans, leveren vanzelf een keer een positieve uitkomst op. Bovendien biedt elke nieuwe poging weer een nieuwe kans. Resultaten uit het verleden hebben geen enkele invloed op het resultaat van nu. Vrij vertaald betekent dit: al verlies je tien voetbalweddenschappen op rij, bij de elfde heb je nog steeds dezelfde 50% kans om te winnen.
Ondanks dat de naam Paul Pierre Lévy sterk gelinkt is aan het Martingale systeem zoals we het nu kennen, was hij niet de eerste die met het concept aan de haal ging. Al in het Frankrijk van de achttiende eeuw had de rijke bourgeoisie door ze winst konden maken door het spel kop of munt slim te spelen. Het gooien van een muntje levert een 50/50 kans op, dus die winst móet een keer komen. Door de inzet na elke verloren worp te verdubbelen, waren ze zeker van de winst. Hiermee hebben we meteen de kern van het Martingale systeem te pakken.
Ga aan het verdubbelen met het Martingale systeem
De term zegt het al: inzetsystemen helpen jou om de hoogte van je inzet te bepalen. Het Martingale systeem zegt alleen niets over de inzet van eerste voetbalweddenschap uit de reeks. Het is de hoogte van je bankroll en de manier waarop je deze hebt verdeelt, die bepaalt of je met 1 euro, 10 euro of 100 euro begint. Voor het gemak starten wij onze reeks voetbalweddenschappen voor dit artikel met 5 euro.
Stel we gaan voor een over/under weddenschap en die eerste inzet van 5 euro gaat verloren. Dan is het tijd om het winstgevende wiskundige systeem in werking te laten treden. Bij het Martingale systeem draait het allemaal om verdubbelen, dus van enorm rekenwerk is geen sprake. Na een verloren weddenschap verdubbel je de inzet direct tot je eindelijk wint. Een basisinzet van 5 euro wordt op deze manier 10 euro, 20 euro, 40 euro en 80 euro. Dit verdubbelen blijf je volhouden tot er een voetbalmatch komt die meer geluk brengt. De voorspelling dat de wedstrijd Ajax – PSV meer dan 2.5 doelpunten oplevert, is uiteindelijk de redding. Deze topper uit de Eredivisie eindigt dit keer in 2-1, en daarmee is de negatieve reeks doorbroken. Na vier verloren voetbalweddenschappen, kun je dankzij de wedstrijd Ajax – PSV de balans gaan opmaken. Dit laat je meteen zien wat zo’n inzetstrategie voor je kan doen.
Het duel Ajax – PSV is in dit geval de vijfde uit de reeks met voetbalweddenschap, waardoor je uitkomt op een inzet van 80 euro. Met een quotering van 2.00 kom je al uit op een uitbetaling van 160 euro. Daar moeten al die verloren inzetten natuurlijk nog af. Maar dat blijkt geen probleem. De totale inzet was (5 + 10 + 20 + 40 + 80) 155 euro, dus je maakt alsnog 5 euro winst. Het maakt niet uit hoe hoog je basisinzet is of hoeveel weddenschappen je op rij verliest. Als je het Martingale systeem trouw volgt, kom je altijd op winst uit zodra de eindbalans wordt opgemaakt.
Wees je bewust van de mogelijke gevaren
Bij de Martingale strategie verhoog je de inzet via een vast systeem om zo verlies om te zetten op winst. Na vier verloren voetbalweddenschappen achter elkaar begin je misschien de moed te verliezen. Maar als je vasthoudt aan het systeem van verdubbeling, weet je gewoon dat je uiteindelijk met een positief resultaat naar huis gaat. Toch zitten er wel haken en ogen aan het Martingale systeem. Wees je dus bewust van de mogelijke gevaren die in deze inzetstrategie verborgen zitten.
Laten we teruggaan naar onze basisinzet van 5 euro. Je hoeft maar één blik op de bijbehorende verdubbelingsreeks te werpen en je weet dat je inzet in korte tijd snel oploopt. Via 5 euro kom je binnen vijf weddenschappen uit op een inzet van 80 euro (met een totale inzet van 155 euro). Als je veel keer achter elkaar verliest, dan heb je snel een probleem. Het einde van je eigen bankroll is in zicht óf de door jou ingestelde limieten maken het gewoon onmogelijk om verder te spelen. Dan ben je die 155 euro maar mooi kwijt omdat je gedwongen bent om het Martingale systeem te doorbreken.
Juist omdat de inzetten met een verdubbeling snel oplopen, is het zaak om goed na te denken over je basisinzet. Hou het bedrag bescheiden en bereken eens hoe lang je het Martingale systeem volhoudt voordat je aan de limiet zit. Meestal komt er na drie of vier verloren weddenschappen echt wel een keer een overwinning. Zeker omdat je met odds werkt die tussen de 2.00 en 2.50 liggen, waardoor je niet extreem veel risico neemt. Maar de kans dat je tegen limieten aanloopt is er altijd. Bovendien gaat het bij het Martingale systeem om relatief weinig winst. Met een totale inzet van 155 euro zet je best wat op het spel, en dat voor een winst van slechts 5 euro. Gegarandeerde winst heeft dus zijn grenzen.