Hoe bepalen bookmakers de hoogte van quoteringen?

Quoteringen zijn bij het online gokken van groot belang. Zonder goede quoteringen valt er voor gokkers maar weinig winst te behalen. En als er weinig winst in het vooruitzicht wordt gesteld, is de kans groot dat de bookmakers hun leden één voor één zien vertrekken. Het interessante van quoteringen is dat bookmakers en gokkers tegengestelde belangen hebben. De bookmakers willen de getallen het liefst zo laag mogelijk houden om zelf zoveel mogelijk winst te maken. Gokkers hopen juist op hoge quoteringen zodat een gewonnen weddenschap meteen veel geld oplevert. Voor een bookmaker is het dus de kunst om die gulden middenweg te vinden. Maar waar letten ze nu precies op als ze de quoteringen bij een weddenschap bepalen? En belangrijker nog: kun je misschien iets leren van de strategie die bookmakers volgen?

De professionele odds compilers zijn aan zet

Wedkantoren zijn in de afgelopen tijd uitgegroeid tot grote, professionele bedrijven. Veel bookmakers hebben zelfs hun eigen odds compilers in dienst, die niets anders doen dan de vele sportwedstrijden analyseren. Aan de hand van die analyse bepalen de odds compilers vervolgens hoe hoog de quoteringen moeten zijn.

Er is de laatste jaren het een en ander veranderd aan de manier waarop de quoteringen tot stand komen. In de beginperiode van het online wedden vertrouwden de odds compilers vooral op hun eigen sportkennis. Die kennis is inmiddels deels vervangen door allerlei computermodellen. Al is het nog altijd aan de odds compilers om de berekeningen te analyseren en eventueel bij te schaven. Bij het bepalen van de quoteringen vallen de bookmakers altijd weer terug op de statistieken. Deze statistieken laten in een fractie van een seconde hoeveel thuiswedstrijden een voetbalclub dit seizoen heeft gewonnen of hoeveel onderlinge duels in een gelijkspel zijn geëindigd. Ook het percentage balbezit en het gemiddelde aantal schoten op doel zijn gegevens die worden bijgehouden. Voor bookmakers is dit waardevolle informatie. Het helpt ze simpelweg om te voorspellen hoe de toekomstige wedstrijden gaan verlopen.

Stap voor stap op zoek naar de perfecte getallen

Odds compilers zijn voortdurend in de weer met statistieken en computermodellen. Daarnaast vertelt hun eigen sportkennis ze hoe belangrijk een wedstrijd is voor de spelers of de teams. En wat te denken van de onderlinge prestaties uit het verleden? Want er zijn nu eenmaal tegenstanders die qua strategie of manier van spelen moeilijk te verslaan zijn. Zodra alle informatie duidelijk is, wordt het tijd om de uiteindelijke hoogte van de quoteringen te bepalen. Daarbij stellen de odds compilers zichzelf vragen als:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat iets gebeurt? (oftewel: wat zijn de échte quoteringen op basis van de winkansen)
  • Hoeveel commissie rekent de bookmaker?
  • Welke quoteringen brengen gokkers in de verleiding om geld in te zetten?
  • Blijft er voldoende winstmarge op de wedstrijden zitten als de weddenschappen eenmaal online staan?

Het vaststellen van de echte, eerlijke quoteringen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de quoteringen. Toch begint elke weddenschap met de vraag ‘hoe waarschijnlijk is het dat iets gebeurt?’

De waarschijnlijkheid dat iets gebeurt, wordt uitgedrukt in een percentage. Stel de bookmaker richt zich op een tenniswedstrijd tussen een topspeler en een middenmoter. Op het prestigieuze grastoernooi willen beide tennissers ongetwijfeld het beste van zichzelf laten zien. Alleen is de ondergrond bij dit toernooi duidelijk in het voordeel van de middenmoter. Als echte grasspecialist maakt hij zeker kans tegen een topper die vooral goed scoort op gravel en hardcourt. De bookmaker schat de winkansen in op 40% tegen 60%. Natuurlijk heeft niemand iets aan percentages. De volgende stap is dus om deze procenten om te zetten in quoteringen. Hiervoor bestaat een vaste formule:

Quotering = 100 / percentage van de winkansen

Bij onze tenniswedstrijd levert de vraag wie er wint duidelijke quoteringen op. Voor de underdog is dit een getal van (100 / 40) 2.50, terwijl de topspeler quoteringen krijgt toegewezen van (100 / 60) 1.67. Let op: dit zijn de echte, eerlijke quoteringen van de bookmaker. Maar dit zijn niet de getallen die je op het gokplatform te zien krijgt. De bookmaker wil namelijk ook winst maken, en dat feit zit weer verwerkt in de uiteindelijke quoteringen.

Bookmakers en hun commissie

Als de echte quoteringen eenmaal bekend zijn, kunnen de bookmakers beginnen met bijstellen. Dat betekent maar één ding: de quoteringen gaan omlaag voordat ze online komen te staan.

Bookmakers verdienen hun geld met commissies. Zie deze commissie als een vergoeding voor alle service die een wedkantoor biedt. Je hoeft namelijk niets te betalen om lid te mogen worden, en ook het wedden is in principe gratis. Zelfs voor het aanvragen van een uitbetaling hoef je vaak niets extra’s te betalen. Het is dus niet zo vreemd dat een bookmaker andere manieren zoekt om geld binnen te halen. En dat doet ze dus door de commissie te koppelen aan de quoteringen.

Laten we even teruggaan naar de tenniswedstrijd van hierboven. In dit voorbeeld heeft de ene speler 40% en de andere speler 60% kans om te winnen. Dit totaal van 100% is een logische uitkomst. Toch maakt een bookmaker geen winst als elke weddenschap uitkomt op precies 100%. Het doel van wedkantoren is om altijd winst te maken, ongeacht hoe de wedstrijd verloopt. Dat lukt alleen als ze een paar procent boven de 100 gaan zitten. Dit percentage is de commissie. Stel jouw bookmaker gaat uit van een percentage van 3% per weddenschap. De winkansen voor de tennissers worden opnieuw bekeken, en de odds compilers komen daarbij uit op 41% tegen 62%. De formule ‘100 / percentage van de winkansen’ komt dan uit op quoteringen van 2.43 en 1.61. Dankzij dit kleine verschil met de echte, eerlijke quoteringen ontvangen de bookmakers op termijn meer geld dan ze uitbetalen. Daarmee zijn ze verzekerd van winst.

Welke quoteringen kunnen de gokkers overtuigen?

Bij sportweddenschappen zitten de commissies meestal in de quoteringen verwerkt. Hierdoor merk je amper dat een deel van je geld naar de bookmaker gaat. Maar dat gebeurt dus wel. Om welk percentage het precies gaat, verschilt per bookmaker. Hierbij geldt: hoe hoger de commissie, hoe lager de quoteringen (en dus ook de winst die jij met een weddenschap kunt maken).

De online gokwereld zit vol met concurrentie. Toch hoopt elke bookmaker dat ze gokkers kunnen overtuigen om een account aan te maken en de concurrenten links te laten liggen. En wat is er overtuigender dan goede quoteringen? Sommige bookmakers houden hun commissies bewust wat lager om zo meer gokkers aan zich te binden. Met een beetje research ben je er al snel achter welke bookmakers vaak aan de onderkant en welke aan de bovenkant van de markt opereren. Daar kun jij natuurlijk weer van profiteren.

Het bewaken van de winstmarge

De meeste grote bookmakers kunnen bouwen op jarenlange ervaring. Ze gebruiken die ervaring onder andere om in te schatten hoe populair een weddenschap wordt. Bij een populaire weddenschap zetten de odds compilers vaak wat lager in dan je op basis van de winkansen en de commissie mag verwachten. Een lastige, risicovolle weddenschap wil juist weleens verrassend veel value opleveren.

Hoe goed een bookmaker ook is voorbereid, er kan altijd iets verrassends gebeuren als de weddenschappen online komen te staan. En dan is het zaak om de winstmarge in de gaten te houden. Stel dat de bookmaker bij een duel met een 40-60 winkans uitkomt op quoteringen van 2.45 en 1.65. Als er vervolgens veel meer op de favoriet wordt gewed dan verwacht, loopt de winstmarge gevaar. Het is dan aan de odds compilers om de quoteringen alsnog naar beneden bij te stellen. Ze fungeren dus ook als een soort bewaker van de winstmarge.

Dit soort ervaringen hebben vanzelf invloed op weddenschappen die in de toekomst online komen te staan. Bij een soortgelijke wedstrijd stelt de bookmaker de quoteringen direct naar beneden bij. Want ze weten inmiddels maar al te goed hoe de gokkers reageren als de getallen wat hoger zijn. Zo zie je maar: zelfs voor de professionele odds compilers valt er af en toe nog wat te leren.

Dit kun je leren van de bookmakers

Veel bookmakers hebben hun eigen odds compilers in dienst. Hoewel zij allemaal gebruikmaken van dezelfde statistieken, ontstaan er toch verschillen in de quoteringen. Dat komt deels door het verschil in de winstmarge en deels door een verschil in de interpretatie van de statistieken. Als je regelmatig wedt op sportwedstrijden, dan is het dus verstandig om een account aan te maken bij meerdere bookmakers. Op deze manier ligt er bij elke weddenschap de hoogst mogelijke winst klaar.

Tot slot: in de inleiding vroegen we ons af of je als gokker misschien iets kunt leren van de strategie die bookmakers volgen. Het antwoord daarop is duidelijk: ja! Bookmakers verdiepen zich bij elke wedstrijd in de statistieken en ze leren van weddenschappen uit het verleden. Dat is ook precies hoe jij het aan moet pakken wanneer je gaat wedden op sportwedstrijden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.